Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 23 november 2011

Teknik: Pärlstickning

Daedelus

Denna text handlar om att sticka med garn. För stickning med koppar- eller silvertråd, se Textila tekniker i metalltråd. Fler textila pärltekniker, som virkning och påtning med mera, hittar du i den tematiska innehållsförteckningen.

Pärlstickning är en klassiker. Vid den här tiden på året speciellt så kanske tekniken associeras med sådana värmande ting som muddar/pulsvärmare, men pärlor kan även användas i många andra typer av pärlstickning. Ibland som ett nätt kantavslut, ibland spritt över hela eller delar av alstret. Liksom med pärlvirkning kan pärlorna vara små accenter i ett textilt arbete eller utgöra själva det huvudsakliga designelementet, virkat med en pärltråd, som i Marion Hunziker-Larsens gratisprojekt Knitted Bracelet with C-Lon Bead Cord and Beads eller Mary Libby Neimans Reversible Knitted Bracelets.

Pärlstickning kan göras för hand, som är temat för denna text, eller med en stickmaskin, som du kan läsa mer om det här. Att handsticka med pärlor är överlägset vanligast bland privatpersoner.

Det finns flera olika tekniker att använda sig av vid pärlstickning: pärlorna kan träs upp på garnet i förhand, pärlorna kan träs upp på en pärltråd som stickas tillsammans med garnet eller pärlorna kan fästas i maskorna efter hand med en virknål (eller nålpåträdare). En noterbar skillnad är att i vissa tekniker syns pärlan på både fram- och baksidan medan den i andra enbart syns på framsidan.

Ibland fästs även pärlor på stickat på andra vis, t ex i form av pärlvirkade uddkanter eller broderi på den färdiga stickningen. Det sistnämnda kan vara svårt då broderierna kan påverka stickningens elasticitet och en svag tråd kan gå av när t  ex en tröja töjs. Alternativ till att brodera direkt på är att göra pärlbroderade applikationer som sys på det stickade. Ytterligare en variant är att helt enkelt sticka med garn som redan har inslag av pärlor. Köp färdigt eller spinn det eget -- läs mer om det senare i Spinn garn med pärlor.

Men åter till de mer "traditionella" pärlstickningsteknikerna. En introduktion till pärlstickning på svenska hittar du på Pärlplatsen. Där hittar du även ett mönster på muddar att testa på. Se även Sticka! (som visar pärlpåträdning och virknålsmetoden) samt Textil Hemslöjd för fler instruktioner. Kan du inte sticka alls finns det även stickskolor på nätet så som Stickskolan och Hemmets Journals stickskola.

En introduktion till pärlor för stickare (på engelska) finns hos Knitty -- som även har flera gratismönster -- och Knitter's review. Även Bead & Button har en introduktion till pärlstickning här. Notera att amerikaner och engelskor inte lägger upp maskor på samma sätt som svenskar och kontinentala européer [hur stora skillnaderna är vet jag inte då jag inte själv kan sticka].


Metoden med pärlor som först träs på garnet beskrivs även hos Knitting.about.com.Hur du trär på pärlor på maskorna med virknål beskrivs tydligt hos bl a FluffyKnitterDeb och Knitting.about.com. Ett alternativ till virknålen är att göra som MiA och använda en nålpåträdare.Hur du maskar av med pärlor (trädda med virknål) beskrivs hos Splityarn.

När du stickar med pärlor som redan är trädda på garnet (eller en tunnare tråd som du stickar samman med garnet) så kan du placera pärlorna på olika vis i maskorna. På engelska gör man skillnad mellan bead knitting och beaded knitting. I princip en skillnad mellan att placera pärlorna på eller mellan maskorna. Eftersom jag inte själv kan sticka tänker inte försöka gå in på det tekniska, men förklaringar (på engelska) finns hos Wikipedia, som även beskriver olika pärlstickningstekniker, och Swallow Hill Creations. Ytterligare en beskrivning med diskussion kring de båda metodernas för- och nackdelar finner du hos BagLady.

Det finns flera böcker i ämnet. Några av dem kan du läsa utdrag ur på Google Books. Det gäller bl a Jane Davis Knitting with beads, som även tar upp inledningsvis nämnda tekniker som pärlbroderi och -applikationer på stickat.


Tips: Ska du använda pärlor i stickning, som kan behövas tvättas i framtiden (t ex kläder), läs gärna tipsen kring pärlval i Att tvätta pärlbroderade textilier.


Foto: JannaBeth, använt i enlighet med CC  BY-NC-ND 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails