Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 25 oktober 2010

Övrigt: Att tvätta pärlbroderade textilier



Om du gör pärlbroderade smycken så behöver du oftast inte fundera så mycket över hur "tvättåliga" dina pärlor är då smyckena inte tvättas. Åtminstone inte särskilt ofta. Men om du broderar kläder eller andra textilier som exempelvis muddar, vantar, prydnadskuddar eller dukar så kan det vara bra att reflektera över ditt val av pärlor innan du börjar sy. Alla pärlor tål nämligen inte en tvätt och paljetter kan skadas svårt om de råkar hamna i torktumlaren.


Hållbarhet hos pärlor och paljetter
Vissa glas-, plast- och stenpärlor får sin färg genom att de absorberar sin färg i ett färgbad. Sådana färger kan lätt "blöda" och försvinna i en vanlig tvätt med vatten. Risken finns även att färgen missfärgar tyget. Det är också vanligt med olika finishar och yteffekter, som i varierande grad tål tvätt och/eller torktumling. Exempelvis kan vissa pärlimitationer helt tappa sin pärlemorskimrande yta om de kemtvättas.

Även pärlor med en metallfinish så som metallic och galvaniserade pärlor kan fara illa av såväl tvätt som annan mekanisk och kemisk nötning. Vissa är hållbarare än andra. Metallic-lined pärlor kan också flagna, men vanligt är även att bl a silver-lined seed beads oxiderar i kontakt med vatten -- det gäller även snabba dopp, som t ex ett armband som råkar ramla i ned i diskhon när du diskar eller pärlblommor som dammas av genom att sprejas med vatten eller sköljas under en kran.

Metallpärlor som kan ärga, oxidera eller rosta bör inte användas på något som kommer att tvättas eftersom vatten och tvättmedel kan starta reaktionen och det är då inte bara pärlan som påverkas utan även tyget under den. En rostfläck på tyg kan vara svår att få bort och kan kräva fläckborttagningsmedel som de andra pärlorna inte tål (det är också anledningen till att inte låta nålar sitta kvar i tyg, som ett pågående broderi, en längre tid). Vill du använda metallpärlor, var noga med att skyddslacka dem in- och utvändigt och använd en skonsam rengöringsmetod som inte påverkar lacken.

Vissa pärltillverkare, speciell de som gör seed beads, anger på sina hemsidor om en pärla inte tål vissa behandlingar. För användbara länkar, se Färgkartor för seed beads. Eventuella tvättrekommendationer brukar nämligen noteras på eller i anslutning till färgkartorna. På fotot ovan ser du pärlrör från Gütermann, vilka även har tvättråden tryckta på locket.

Paljetter är tillverkade av plast och det är därför kanske föga förvånande att de inte tål hetta så bra. De kan deformeras, krympa, smälta eller bli mjölkiga. Därför ska plagg med paljetter oftast inte torktumlas (eller torkas i för varma torkskåp) eller ångpressas. Även kemtvätt kan göra paljetternas ytor mjölkiga -- eller till och med helt lösa upp dem.

Pärlor broderas ofta fast, men både pärlor och stenar (flatbacks, t ex Swarovski Hot-Fix) kan fästas på tyg med hjälp av lim. Då är det viktigt att kontrollera vilken typ av tvätt och torkning limmet tål. Det kan t ex reagera med kemikalierna som används vid kemtvätt eller på värmen vid torktumling. I värsta fall kanske limmet inte alls tål tvätt med vatten!

Tips: Om pärlorna är känsliga för en tvätt så är det extra viktigt att inte använda dem i smycken du bär när du t ex diskar eller duschar. Du bör aldrig utsätta smycken för den sortens behandling, men vissa pärlor och smyckesdelar tål det bättre än andra.


Tvättråd
Som med det allra mesta är det bra att först testa hur bra dina pärlor tål en tvätt innan du använder dem. Oavsett om tillverkaren har angett tvättråd eller ej. Även ett plagg som bara används en gång, som en brudklänning, kan råka ut för olyckor och behöva en tvätt. Andra plagg, t ex festplagg, kanske kommer att tvättas flera gånger under sin livstid. Ju oftare plagget kan behövas tvättas, desto viktigare att pärlorna tål behandlingen. Genom att provtvätta dina pärlor minskar du risken för obehagliga överraskningar längre fram. En provtvätt med ett pärlbroderat tyg kan också avslöja om du fäster dina trådar tillräckligt bra.

Om du ska tvätta ett plagg eller textiler, som pärlats av tillverkaren själv, följ tvättråden som medföljer och undvik att chansa om dessa t ex säger enbart kemtvätt. I alla fall om det gäller kläder el dyl som du är rädd om. Har plagget pärlats av någon annan än dig själv, men inte av klädtillverkaren, finns det en risk att lappen med tvättråd inte längre stämmer -- låt i så fall pärlorna avgöra vad som är bästa sättet att tvätta på. I den mån det är möjligt.

Som med alla känsliga plagg ska kläder med pärlor och/eller paljetter tvättas vända ut-och-in. Detta skyddar pärlorna. Blixtlås och knappar ska knäppas före tvätten. Vid maskintvätt ska ett skonprogram användas och vid handtvätt ska plagget inte gnuggas eller vridas för mycket.

Om plagget bara har någon enstaka fläck kan det vara bättre att bearbeta enbart fläcken med ett bra fläckborttagningsmedel istället för att "riskera" broderiet med en hel tvätt.

Lite mer om tvättrekommendationer kan du läsa i de två engelskspråkiga artiklarna How to Care for Beaded Garments samt How to Care for Sequined Garments. Är du osäker på vad de olika tvättsymbolerna betyder kan du hitta en förklaring på bl a denna sajt.


Alternativ till tvätt: avtagbara applikationer
Det finns ett alternativ till pärlbroderade kläder, som minskar problemen och ovissheten med att tvätta kläderna: använd applikationer istället för att brodera direkt på plagget. Applikationer gör du genom att först brodera din design på ett tunt tyg, t ex organza, och sedan försegla kanterna med lim för att förhindra att tyget fransar sig innan du klipper ut motivet. Den färdiga applikationen kan sedan sys fast på önskat plagg med några enkla stygn.

I sin bok Designs for Bead Embroidery föreslår pärlbrodören och haute couturedesignern Kenneth King applikationer för att undvika de svårigheter som uppstår vid tvätt av pärlade kläder. Fördelen är att applikationen är att den enkelt kan sprättas bort vid en tvätt och plagget kan därmed tvättas som vanligt. Applikationen kan p g a sin temporära natur också flyttas från ett plagg till ett annat. Nackdelen är, förutom att det innebär lite extra arbeta att sy på och sprätta bort den, att applikationen kan göra en tunt och mjukt tyg mindre följsamt eftersom den är stel. Designmässigt finns också vissa begränsningar då applikationen alltid har en definitiv, pärlad kant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails