tisdag 15 november 2011

Teknik: Pärlstickning med stickmaskin

Vortex


I väntan på att min text om pärlstickning ska bli färdig så kommer här några tips på hur man lägger till pärlor i stickning med stickmaskin. [Fotnot: texten om pärlstickning är nu publicerad -- du hittar den här.]


När du stickar med en stickmaskin är det inte lika lätt att trä på pärlorna i förväg utan du använder dig ofta av en annan metod, som också används i handstickning: att trä på pärlorna direkt på respektive maska. I maskinstickning gör du detta genom att plocka upp pärlan med en tunn virknål, plocka upp maskan med nålen, föra över pärlan och återföra maskan. Detta förklaras i text och bild hos Get Knitting. Det finns även några tips hos BabyJane, som använder större ponnypärlor.

Olika tekniker, som inkluderar att trä på pärlorna på garnet i förväg likväl som att fästa dem i efterhand, presenteras av Eileen Montgomery i hennes bok Beaded Machine Knitting Techniques. Läs mer om den på hennes hemsida.

Ett exempel på mönster, som inkluderar pärlor, hittar du hos Roz's Loft. Från 80-talet finns två häften med mönster för maskinstickning med pärlor från Juval Design, Knitting with Beads vol 1 & 2.

Alternativ till att inkorporera pärlorna direkt i stickningen är att brodera fast dem i efterhand. Tänk då på att ofta knyta och byta tråd så att stickningen bevarar sina elastiska egenskaper. Du kan också handvirka kanter/uddar med pärlor. Läs mer om pärlvirkning här.


Se även Påta med pärlor, som handlar om påtdockor och Quick Knit.

Foto: Jane Dominquez, använt i enlighet med CC  BY-NC-SA 2.0

2 kommentarer:

  1. Hej! var köper man stickmaskinen??

    SvaraRadera
  2. Oj, har inte så bra koll personligen. Många verkar köpa begagnat på Tradera eller Blocket, speciellt om de vill ha de dyrare varianter. Annars är det nog. Vill du ha ett specifikt märke så kan du försöka gå via tillverkarens hemsida eller deras generalagent/importör i Sverige. Brodeributiken Ateljé Margaretha har en enklare rund i plast, som påminner om den på bilden. Hemsida: margaretha.se

    Om du inte redan sett den så är här en sida med tips och ett par länkar: http://vikatextil.se/kopa.htm

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails