onsdag 14 september 2011

Teknik: Spinn garn med pärlor

Jupiter Storms


I garnaffären kan du hitta många olika typer av maskinspunna garner med inslag av pärlor (från seed beads till Swarovski) eller paljetter och på sajter som Etsy finns handspunna garn med inslag av olika pärlor likväl som andra element. Är du sugen på att försöka spinna egna garner med inslag av pärlor så finns det många tips och instruktioner på nätet. De flesta förutsätter dock att du redan kan grunderna i att spinna garn -- och gärna känna till de engelska begreppen då jag främst hittat engelskspråkiga sajter. 


Att spinna garn
Grunderna i att spinna garn, oftast av ull, finns beskrivna i böcker på svenska och med lite tur kan det även hållas kurser i ditt närområde (hos exempelvis något av studieförbunden eller via hemslöjdsföreningar). En relativt kortfattad introduktion finns på Spångmurs. Man kan köpa s k kardor, ull som redan är kardad och färdig att spinna, exempelvis från spinnerier. På nätet finns det många säljare, inte minst utomlands, som säljer handfärgade kardor i en eller flera färger. Förutom ull kan de ha inslag av andra fiber som exempelvis siden, sojafiber eller bambuviskos.


Spinna garn med pärlor
Det finns olika sätt att spinna in pärlor i garnet. Fyra tillvägagångssätt beskrivs t ex hos Ask The Bellwether och Art of Spinning tar upp tre. Vanligast är att spinna in rocaillepärlor/seed beads, men det finns även de som använder sig av större pärlor i olika former (t ex blompärlor och pärlimitationer). En del använder sparsamt med pärlor medan andra är mer generösa.

Sajter där du kan läsa mer om hur du går till väga samt få olika praktiska tips inkluderar: Spindle and Wheel, Abigail's Crafts How To, Wind Rose Fiber Studio, Knitting-and.com, Ask The Bellwether (annan länk än ovan, här diskuteras val av tråd för pärlorna) och Seabreeze Spinners.  På YouTube kan du hitta tutorials och demos som de från Funhouse Fibers, Wind Rose Fiber Studio och Neauveau Fiber Arts.

CraftStylish kan du lära dig att att spinna pärlat garn av återvunnet, redan spunnet, garn, t ex från en gammal stickad tröja. Du kan också spinna återvunnet pärlat garn av tygremsor som hos Madmoiselle Chaos.Drag Queen Grover


Trä pärlor på inköpt garn
Vill eller kan du inte spinna ditt eget garn, men vill "pärla själv", så går det förstås också att trä pärlor på ett garn köpt i butik. Till skillnad från garnen ovan så kommer inte pärlorna att sitta fast utan kan glida längs garnet (om de inte helt sonika knyts fast på garnet). Några tips kan vara att undvika pärlor med vassa kanter, som kristallpärlor, samt att använda ett garn som tål belastningen om du använder många eller tunga pärlor. Se också till att garnet inte är för tjockt så det inte går att trä på pärlorna. Tips för hur du trär på små pärlor på garn hittar du här.


Fotnot: På exempelvis Etsy och Flickr kan du söka efter bilder som inspiration -- min egen favorit är kanske gråvita Simply Pearls. Sök på exempelvis handspun bead yarn. Du kommer också att märka att även andra saker än just pärlor kan spinnas in i garnet: berlocker, silkeskokonger, snäckor, tygblommor -- det är bara spinnerskans tycker och smak som sätter gränserna här. Vissa typer av garn är kanske inte lika lätta att faktiskt sticka med som andra.


Foton: överst The Trash Queen (CC BY-NC-ND 2.0), nedan Noelle Noodle (CC BY-NC-SA 2.0).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails