Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 22 januari 2010

Mönstertips: Peyotetrianglar

Att sy trianglar i peyote är ett återkommande mönster, som kan användas ensamt eller i kombination med flera trianglar. Trianglarna sys i peyote, men de linjer där pärlorna byter riktning görs i herringbone, vilket ger tre dekorativa "sömmar" på varje triangel.


Fyllda och ihåliga trianglar
Det finns många instruktioner till grundläggande trianglar på nätet. T ex hos Beadmonsters (på svenska), Perlenmuster, Bead-patterns.com, MarieNoël (Delicas) och Lirigal. Hur du gör en Elongated Triangle (med mera) visar Diane Fitzgerald i sin populära bok Shaped Beadwork. I stora drag så innebär den att du syr 2-drop på två av tre sidor.

Förutom dessa fyllda trianglar finns det även flera olika ihåliga peyotetrianglar, som beskrivs hos Peetje, Bead-patterns.com och Bead Pattern Central. Notera att det inte är samma typ av trianglar i länkarna. Ett mönster för ihålig triangel finns här. Små ihåliga trianglar kan även användas som togglelåsringar.

Du behöver inte göra kanterna raka, se bara Erikas pilaktiga hänge och Vezsuzsis ornamenterade mönster (det är gratis, hon säljer även ett annat vågigt triangelmönster i sin etsybutik). Fler enkla triangelmönster finns också i hennes blogg. En annan anledning till att variera kanterna är för att få ihop ett tredimensionellt mönster, som i Szilus Deltoid.


Tredimensionella trianglar
Mönsterna hittills har handlat om platta trianglar, men många vill göra mer tredimensionella arbeten. En triangel som inte utökas tillräckligt för varje varv blir kupig.

Annars finns det framförallt två sätt att göra puffade trianglar: en triangel viks ihop så att spetsarna möts på mitten och kanterna sys samman eller så sys två trianglar samman, sida för sida. De kan fyllas med stoppning för att bli riktigt bulliga.

Hur du kan variera och sy ihop en triangel så den blir tre blommor kan du läsa hos Szilu.


Trianglar för infattning
Peyotepärlade fattningar för triangulära stenar finner du i Triangle Pendant 1 och Triangle Cabochon Pendant.


Sammansatta trianglar
Trianglar, oftast liksidiga sådana, kan byggas samman till tredimensionella former som en tetraeder (4 trianglar), oktaeder (8 st), ikosaeder (20 st), stjärntetraeder och stjärndodekaeder. Du kan även göra en fraktal känd som Sierpinskitriangeln. Två trianglar som sys samman bildar en romb eller en kvadrat (även fyra trianglar bildar det senare); fem eller sex trianglar som fogas samman i en cirkel med spetsen inåt bildar fem- respektive sexhörningar. Vänds de med baserna inåt bildar de stjärnor, penta- eller hexagram med en tom mitt.

Tvådimensionella smycken kan sättas samman av allt från två trianglar, som i Diamond Dangle Earrings, till hela längder med trekanter, som i exempelvis Nile Radiance Necklace (notera låset) och Trinity Cuff.

I Beadwork June/July 2008 visar Carol Cypher hur du kan göra Beaded Pillow Beads genom att sy ihop två trianglar med varje spets på den ena triangeln mot mitten av en sida på den andre. Även Jean Power har en del triangelbaserade pärlade pärlor och smycken i sin geometriska serie. 12 trianglar använder Scarlett Lanson för att sy ihop sin väska Nautical Star (när detta mönster publicerades var hon 18 år).

Trianglar kan även kombineras med andra geometriska former: en pyramid består t ex av tre trianglar och en kvadratisk bas. Jämför med mönstret Beaded Cube Octahedron.


Andra geometriska figurer
Du kan även göra kvadrater och pentagoner (femhörningar) enligt samma princip -- och kanske även fler månghörningar -- men mer om det någon annan gång...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails