Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
tisdag 26 januari 2010
Material: Amazonsten/amasonit
Eftersom turkos och isblå blev årets färger så passar det kanske att skriva om en ofta ljusturkos eller mintfärgad sten. Dess riktiga svenska namn är amazonsten, men pärlare känner den nog bättre som amazonit(e) eller amasonit. Man tror f ö att stenen hette Amazon stone på engelska innan den blev omdöpt till amazonite.
Amazonsten tillhör gruppen fältspat, mer specifikt en typ av mikroklin, men skiljer sig lite från detta mineral då den innehåller koppar. Tidigare har många trott att färgen kommer sig just av kopparinnehållet, men senare studier har menat att det är mer troligt att det är bly och vatten i fältspaten som ger stenen dess färg. Denna karaktäristiska färg är vanligtvis opak, ibland mjölkig, ljusturkos eller mintgrön, men det finns också varianter med inslag av andra nyanser. Rainbow amazonite (nedan) blandar t ex in toner av rost, beige, sand, grått, gult och brunt. Black gold amazonite (flera av pärlorna ovan) har stora inslag av svart och grått. Ibland används de två namnet om samma sten så fort den har inslag av andra färger än den klassiskt blågröna. Även andra namn kan förekomma. En del av dessa stenar har även synliga inslag av pyrit. Russian amazonite är en benämning på en mörkare grönblå (teal) variant av stenen, som ofta har tydligare vita och grå streck. De kommer från Ryssland, vilket är bakgrunden till namnet. Liknande färg finns dock även på amazonsten från Namibia.
Redan i Antiken var amazonsten en populär smyckesten. Under historiskt tid kom denna ovanliga sten i dess mest eftersökta form endast från ett område runt ryska staden Miass, men numer har man funnit amazonsten av bra kvalitet även i Brasilien, Indien, Kenya, Madagaskar och USA (Colorado) utöver redan nämnda Namibia. Det går också att finna amazonsten i Sverige: fyndplatser inkluderar Västergötland, Värmland och Lappland. Namnet till trots finns det inte, så vitt man vet, amazonite i Amazonasområdet. Namnet -- som i olika version används på många språk -- lär komma sig av att europeiska upptäckare längs Amazonfloden stötte på en grön sten, som de trodde var samma som den sten de kände till från Ryssland. Mest troligt var de stenar som europeerna fann eller fick från indianerna nefrit (äkta jade), men benämningen amazonsten och senare amazonite hade redan fått fäste som benämning för den turkosa mikroklinen. Ibland kallas den även Amazon jade på engelska.
Amazonsten är en skör sten med en hårdhet på 6-6,5 på Mohs skala. Därför bör den t ex inte rengöras i ultraljudsbad eller med ånga utan enbart en ren trasa eller milt såpvatten. Stenen är även känslig för slipmedel, syror och andra kemikalier. Stenen kan repas och även skadas om den råkar ut för några hårda smällar. Men på grund av sin fina färg, som den får vid polering, är den ändå ett populärt val i smycken.
Källor:
Fire Mountain Gems Encyclo-BEAD-ia
Mindat.org
Rings & Things Gemstone Index
Wikipedia: Amazonite
Wikipedia: Amazonsten
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.