fredag 1 januari 2010

Nyhet: Årets färg 2010


I december så presenterade flera av trendspanarna/-sättarna inom färg sina val för årets färg. Det genomgående temat för färgtrender 2010 verkar vara isblå och turkos nyanser. Så om du gillar årets färgval är det bara att bunkra upp med amazonit, akvamarin, hemimorfit, turkos, krysopras, kuprit, fluorit, blå opal och alla andra ljusblå eller turkos stenar. Även inom glas och andra material kan du finna många fina nyanser i det spektra, som nu presenterats.

Colour Futures (tidigare AkzoNobel och ICI Paint) var tidigast ute med sin utmärkelse, som detta år blev Icy Blue. En ljus och lätt blåturkos nyans, som beskrivs med orden airy, open och hopeful. Färgen symboliserar oändliga horisonter, en ny början (omstarter), förnyad energi och positiv dynamik. Den har en renhet och godhet, som uppmuntrar till nytt hopp -- en välvald färg efter krisår och dödförklarade klimatkonferenser. Färgen är dessutom välgörande vid fysisk och psykisk stress, trötthet och utmattning. Den lugnar samtidigt som den ger ny energi, en förnyad kraft. Ett nytt år, en ny början och nya möjligheter.

Pantone går från mimosagult 2009 till turkos 2010. Jämfört med icy blue är tonen mer äkta turkos med inslag av grönt, en lite varmare och tyngre färg. "Turquoise inspires thoughts of soothing, tropical waters and a comforting escape from the everyday troubles of the world, while at the same time restoring our sense of wellbeing", skriver de i sin presentation och fortsätter med att beskriva hur turkos är en färg som de allra flesta människor uppfattar som positiv. Den smickrar de flesta och det mesta och passar såväl män som kvinnor. Turkos passar till många olika färger: Ger spänning till neutrala eller bruna färgkombinationer, komplementerar rött och rosa, ger en klassisk havskänsla tillsammans med djupblått och livar upp gröna nyanser. Speciellt trendsättande är den tillsammans med gulgröna färger.

Global Color Research presenterar, liksom Pantone, flera färger. Först ut var verdigris (sv. ärg), som påminner om Pantones turkos. I sin palett har de även en ljusblå nyans, som påminner om Colour Futures isblå.

Det finns också en generell rörelse mot blått, som säkerligen svara för en del av detta gemensamma intresse för friska ljusblå och turkos toner. På Color Marketing Blog beskrivs det som "Blue is the new green". Där grönt länge varit Västvärldens absoluta symbol för miljöengagemang så är blått en ny variation, som fokuserar på den blåa rena luften och det klara blå vattnet.

Läs också mer om ämnet på Sensational Colors blogg Live in full color. Där noterar Kate Smith även hur turkos nyanser är återkommande i House Beautifuls sammanställning av populäraste nya nyansen enligt experterna hos ledande färgtillverkare.

1 kommentar:

  1. Härligt! Då trodde jag rätt, jag spanade in färger i olika klädesbutiker och inhandlade pärlor efter det, och mycket i blått! :D, men även laxrosa/aprikost och ljuslila verkar vara årets färg.
    Bra sida du har!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails