Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

lördag 2 augusti 2008

Teknik: Cabochoninfattningar del 1. Sydda tekniker


Eftersom cabochoner saknar hål så kan de inte användas på samma sätt som andra pärlor. Däremot ger de mycket utrymme för att skapa infattningar i många stilar och tekniker. Jag hade tänkt sammanfatta de vanligaste här. För överskådlighetens skull så delar jag upp teknikerna på två delar: sydda tekniker respektive metall. Några omfattar en kombination och då hamnar de i denna första del. Hoppas du hittar någon teknik som passar dig eller som du inte testat förr. Och för dig som aldrig testat att infatta cabbar hoppas jag du blir sugen nu.

En cabochon kan infattas med pärlor, något som på engelska kallas beaded bezels. Pärlade infattningar på svenska. Det vanligaste är att man använder peyote eller netting, men även right-angle weave (RAW) passar bra för detta. Eftersom RAW är min favorit börjar vi där.

TIPS: Jag har här fokuserat på gratis instruktioner. Fler, och mer komplexa, betalmönster hittar du hos bead-patterns.com och Bead pattern central.


Right-angle weave/cross-weaving
En infattning med RAW är enkel att göra, inte minst om du behärskar tvånålarstekniken. En enkel infattning gör du genom att använda små pärlor, t ex 13/0 charlottes, och trä 2-3 pärlor för varje sida i kvadraterna. Gör en remsa lika lång som cabochonens omkrets och sy ihop ändarna ( dvs du syr den i tubulär RAW). Gör infattningen så bred att den sluter över sidorna. 2-3 rader kan vara lagom för en cab med en inte allt för hög sida. Sätt cabochonen i infattningen och fäst dem genom att trä tråden genom den yttersta raden pärlor och dra åt. Upprepa på andra sidan av stenen. Bra instruktioner finns i Marcella Austenfelds projekt Turquoise Collage. En variant på detta hittar du här.

Du kan även göra en infattning som håller fast stenen genom att göra pärlraderna smalare i kanterna, se instruktioner här. En liknande infattning, men med en dekorativ baksida och swarovskipärlor finns här. En dekorativ baksida har även denna infattning, som är för en platt spegel, men som kan inspirera även till cabochoninfattningar. Se även denna ring, som blandar seeds och firepolished eller detta romantiska vita hänge.

Tidigare fanns det en snygg variant på Beadsmania, som jag tyvärr inte hittar längre. Infattningen började med en rad trädda seed beads som blev basen för en rad enkel RAW, följd av en rad som hade 2 mm runda halvädelstenspärlor samt -chips som matchade cabochonen. Avslutades med en rad seeds.

För den som vill ha något lite luftigare finns det varianter av cross-weaving, som den här hos Omochabako, vilken i princip är netting med två nålar. Vilket för oss in på nästa teknik.


Netting och triangle weave
Netting är en enkel teknik för att göra infattningar och passar speciellt bra för mer romantiska smycken. Intruktioner kan du hitta hos Shala Kerrigan, Ruby's Beadwork eller Beadnik. Hur du kan göra en ring med en cab i netting hittar du här. Se även instruktionerna på cab-a-likes, som använder pärlor på metalltråd.

För den som föredrar triangle weave, en variant av RAW, har Beadsmania en variant som baseras på detta stygn.


Peyote
Peyote är en av de mest använda sydda teknikerna och det finns flera instruktioner -- främst amerikanska -- för hur du gör peyoteinfattade cabochoner. Se t ex Karole Conaway, Karleen Page, som även omfattar fyrkantiga cabbar, eller Glenda Paysanos cabochonhalsband. Även Bead Pattern Central har en gratis tutorial (pdf-fil). Längst ned på denna sida finns textinstruktioner till hur du gör en cab med seeds i olika storlekar (istället för att göra förminskningar). Marie Cyber har instruktioner till peyoteinfattning för cabochoner med välvd baksida (t ex Swarovski).


Pärlbroderad bas
En annan vanlig teknik är att först limma fast cabochonen på en bas av exempelvis Lacy's StiffStuff, skinn eller fuskmocka. Denna teknik används bl a för pärlbroderade smycken, men även som bas för sydda tekniker. Ibland är det mest limmet som håller fast stenen och ibland sys pärlor över kanten som infattning. Här hittar du instruktioner till det förra och Ann Brodrick har instruktioner till det senare. Se även Sharon Batemans broschinstruktioner. En friformaktig variant finns hos Rangers Ink, som även har instruktioner till en cabochonbrosch med picoter. Den som gillar konstnärligt pärlbroderi och olika sömmar bör inte missa detta projekt av Emily Hackbarth.


Pärlade metallfattningar
Det finns infattningar som använder både pärlor och metall, dvs infattningarna är av metall, men de täcks av pärlor. Vi kan dela upp dessa i en fransk tradition och en japansk tradition. I Frankrike är det populärt att sy kring swarovskicabochoner i metallinfattningar. Cabochonerna, som har rundand undersida, kan köpas tillsammans med eller separat från metallfattning med hål på sidorna (jmf s k krysspärlor eller chaton montées). Dessa hål är perekta dels för att trä cabochonen som en slider eller som bas för en sydd pärlram. Vackra gratismönster hittar du hos exempelvis Tulipe, Cent Perles och Passion Création. Betalmönster hittar du många hos talangfulla Biloba. Eftersom de har så många mönster med cabochoner lägger jag inte in länkar till specifika mönster utan hoppas du hittar något som passar dig.

Det jag just döpte till den japanska traditionen är cabochoner som fästs i filigraninfattningar, vilka sedan dekoreras med pärlor. Dels finns de enkla med bara en rad pärlor, som i dessa halsband eller detta från Beadsmania. Även en enkel rad pärlor kan ge ett varierat utseende som i denna ring. En rad pärlor kan även användas för att fylla ut en infattning om cabochonen (eller i detta fall kamén) som används är för liten: se halsbandet hos Kiwa. Sedan finns det även mer arbetade varianter: denna infattning har små picoter medan denna har dubbla lager pärlor i olika storlekar. Det finns många fler mönster hos de japanska sajter som är listade bland mönsterlänkarna till vänster.

Förutom rena filigrandelar finns det infattningar med genombrutna sidor som också går bra att använda som bas för en pärlad ram, en sorts mellanting mellan de två "traditionerna" ovan, se exemplet hos Parts Club eller denna ring från Beadsmania.


Mer om metallinfattningar -- från metalltråd till silversmide och från egentillverkat till halvfabrikat -- samt övriga material kommer i nästa del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails