Jag har haft i åtanke att skriva detta inlägg ett tag, men frågan aktualiserades idag så därför passar jag på att ta upp ämnet direkt.
Som du kan läsa i inlägget Nickel -- bergsråets metall har vi inom EU regler för hur mycket nickel bl a smycken får innehålla. Detta är till både för att göra livet enklare för allergiker och, framför allt, för att minska risken att fler personer utvecklar allergi. Gör du smycken och säljer måste du följa svensk och europeisk lagstiftning, vilket alltså inkluderar att inte sälja smycken med för hög nickelhalt.
Enkelt, säger du, jag bara håller mig till pärlbutiker inom EU och i annat fall frågar jag butiken/säljaren eller tillverkaren om produkten är nickelsäker! Men frågan är om du kan lita på detta. Många svenska butiker är duktiga på att själva testa nya produkter innan de hamnar i butiken, tillgängliga för kunderna. Så är dock inte fallet överallt och även en butik som nickeltestar sina varor kan göra ett misstag. Jag har personligen sett europeiska pärlbutiker, som säljer varor jag vet inte är nickelsäkra. Ja, i några fall vet jag det eftersom tillverkaren öppet på sin hemsida skriver att just den pläteringen inte lever upp till EU:s krav...
Oj, kan den här pärlan faktiskt innehålla nickel?
Ett misstag kan ligga i att inköparen helt enkelt inte reflekterat över att produkten skulle kunna innehålla nickel. De rena metalldelarna är självskrivna, men det är inte alltid alla tänker på att även metalliserad plast (t ex CCB-pärlor) eller pläterade/galvaniserade seed beads är just pläterade med metall och skulle kunna innehålla nickel. Även till synes metallfria material kan innehålla allergiframkallande ämnen -- hur ofta tänker du t ex på att läder eller skinn kan vara kromgarvat och att krom är en vanlig metall att utveckla allergi för? Känner man inte till att en produkt kan innehålla spår av nickel är det inte lätt att fråga om detta eller tänka på att testa.
Inget nickel utanpå
En sak som kan vara lite svårare är det faktum att lagstiftningen inte berör den faktiska nickelhalten utan hur mycket nickel som läcker ut från en produkt (och därmed lägger sig på huden). Vissa pärlor har ett nickelfritt yttre lager, men en nickelplätering där under. Om pärlan bara testas på ytan så kan de alltså verka nickelfri. Det är inget problem om det yttre lagret, som kan vara en plätering, skyddslack, färg eller liknande, håller i två år. För det är så länge lagstiftningen kräver att en produkt ska vara nickelfri. Men är det yttre lagret för tunt så håller det inte för två års normalt slitage -- och produkten är således olaglig. För att undvika detta är vissa butiker noga med att fila upp pläteringen och verkligen testa en smyckesdel inifrån och ut. Klarar den det provet är den verkligen nickelsäker, men tänk på att en i lagens ögon nickelsäker produkt kan visa ett positivt resultat: bara den är nickelsäker i två år gör det inget om det så är 100 % nickel under det yttre skyddande lagret.
Vem bryr sig?
Ska vi fortsätta fokusera på säljarna så finns det också en tredje fallgrop som kund: säljarna som inte bryr sig. Det går inte att förutsätta att alla butiker faktiskt testar sina produkter eller ens frågar sina leverantörer. Tyvärr går det inte heller att förutsätta att det inte finns säljare som säljer varor som inte är nickelsäkra -- och som inte tar bort produkterna ens om kunderna påpekar felet. Detta kan vara ett större problem för butiker och storkonsumenter, som handlar varor från utlandet. Det är inte i alla länder som nickel är en stor fråga, oavsett vad vår gemensamma lagstiftning säger. I alla länder är det dessutom inte självklart att det är enkelt att få tag på nickeltest, som de vi kan köpa för några hundringar.
Jo, våra produkter är nickelsäkra. Typ.
Men det behöver inte alltid vara säljaren som är "boven i dramat". Säljaren kan helt enkelt ha förlitat sig på sin leverantör, som felaktigt säger att en vara är nickelsäker. Den fördomsfulle kanske tycker att det är typiskt för leverantörer från lågprisländer, men det här är något som inte alls är ovanligt med välrenommerade amerikanska tillverkare och leverantörer. Om detta beror på missuppfattningar kring vad nickelsäkert verkligen betyder i europeisk mening eller om det beror på något annat vågar jag inte uttala mig om.
Rent oseriösa säljare finns i alla branscher och säljer de pärlor lär de självklart säga vad som helst för att få sälja. Nickelhaltiga produkter kan dock vara det minsta problemet för en pärlare som råkar ut för denna klick av säljare, som inte minst återfinns på auktions- och säljsajter som eBay.
Nickeltesta själv
Ett sätt att vara på säkra sidan är att helt enkelt inte tro helt på löften om nickelsäkert utan att testa själv. Nickeltest säljs i butik och i vissa pärlbutiker, vilket du kan läsa mer om här. Har du inte möjlighet att testa själv är det bäst att hålla dig till butiker du litar på gör ett bra jobb med att testa sina produkter eller köpa varor du på ett eller annat sätt verkligen vet är nickelsäkra.
Är pärlor med nickel olagligt att sälja?
Det är inte lagligt att sälja smycken med för hög nickelhalt, men pärlor kan ju faktiskt även användas till annat än smycken. Saker som inte omfattas av EU-direktivet. Och det kan inte vara olagligt att sälja material till dessa pärlarbeten. Å andra sidan är de seriösa pärlbutikerna medvetna om att deras kunder till största delen använder sina pärlor till just smycken och de väljer produkter därefter.
Smyckesdelar däremot har i princip bara ett syfte: de ska bli smycken och åtminstone europeiska tillverkare av smyckesdelar lär följa EU-direktivet då deras (europeiska) kunder kräver nickelsäkra produkter för sina smycken. Men du kan råka på smyckesdelar i vissa europeiska pärlbutiker, som inte håller måttet, oavsett om det är lagligt eller ej.
Som nybörjare hävdade jag då och då kategoriskt att pärlare kan vara relativt trygga med att butiker inom EU säljer enbart nickelfria produkter för det var vad jag i princip fått höra från andra pärlare. Men det gör jag inte längre. Dels på grund av vad jag tidigare nämnt om misstag och felaktigheter, men också på grund av att det -- så vitt jag kan tolka lagen -- inte är i sig olagligt att sälja nickelhaltiga pärlor, bara smyckena som görs av dessa pärlor. Även om du bara handlar från europeiska butiker så kan du alltså inte alltid vara trygg i tanken att du inte behöver nickeltesta material du vill använda i smyckena du ska sälja. I vissa fall kan det bero på mänskliga misstag att nickelhaltiga produkter slinker igenom, men ibland kan det tyvärr bero på säljare som inte intresserar sig för frågan om nickel.
Det är tråkigt att det ska vara så. Det bästa vi kan hoppas på är att de stränga EU-kraven även implementeras i andra länder, som USA, vilket skulle öka tillverkarnas ekonomiska intresse att göra verkligt nickelsäkra produkter för smyckestillverkning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.