Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 12 maj 2010

Pärlsort: Shell pearls


Shell pearls är ett alternativ till äkta pärlor, som till skillnad från många pärlimitationer har sitt ursprung i naturliga material. "Kärnan" utgörs av snäckskal/pärlemor, som mals ned och blandas med ett bindemedel innan de formas till runda pärlor. Vissa metoder använder sig av hela skal, som slipas ned till rätt form, men oftast består pärlorna av malt material. När pärlorna formas så täcks de med en pärlemorskimrande coating, som ofta får sin fina glans från fiskfjäll (läs mer om detta i Pärlessens, pärlimitationer och svenska löjor). Vanligtvis "bakas" pärlorna för att färgen ska härda. Efter detta poleras de och, beroende på tillverkare, förses med en skyddade film.

Shell pearls är populära alternativ till odlade söt- eller saltvattenspärlor då de är billigare (sett till storlek och rundhet) än de äkta pärlorna, men samtidigt har en högre kvalitet än t ex billiga vaxpärlor samt en tyngd som påminner om "originalets" pga av att de till största delen består av samma grundmaterial som naturliga pärlor. De finns även i många olika färger, varav flera påminner om naturliga pärlfärger.

Eftersom pärlorna endast är har färg på utsidan kan du, liksom med många pärlimitationer, se glimtar av pärlans bas (ofta vit) vid hålen, men detta syns inte när du väl använder pärlorna i smycken.

Vissa shell pearls säljs under epitetet South Sea shell pearls. De ska dock inte förväxlas med South Sea pearls, som är odlade saltvattenspärlor av hög kvalitet.


Källor:
Kari Pearls: Steps in Making Man-Made Faux Shell Pearls
Pearl-Guide.com: Glossary of Pearl Terms
Rings & Things Gemstone Index: Shell pearls

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails