Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

lördag 6 december 2008

Mönstertips: Några små tips för strasskedjor




För pärlare som inte lödar kan de där fyrkantiga strasskedjorna från Swarovski och andra kristalltillverkare vara lite kluriga. Inom bijouteribranschen brukar de bara lödas samman med olika komponenter, men det är inte något som passar genomsnittspärlaren. Det enklaste, men tråkigaste alternativet är att bara fästa på ett lås med de specialavslut som finns att köpa till kedjorna. Det finns inte så mycket tips och idéer på pärlsajterna kring vad kedjorna kan användas till och de är kanske inte direkt en stapelvara bland pärlare heller. Men för att ge lite tips till de av er som har en kedja liggande eller som bara vill ha lite mer glitter i era smycken så har jag luskat fram fem exempel.

UPPDATERING: Sedan detta skrevs har strasskedja blivit populärt i de virade armband du kan läsa om här.

  • Enklast är att använda de avslut jag tidigare nämnt, som i detta reglerbara armband, dessa örhängen och i hårsmycket på samma sajt. Avsluten skulle också kunna användas för att länka fast en pärla, en connector eller ett hänge mellan sektioner av kedja.
  • Kedjor med avslut kan också "sys" eller "vävas" fast i en flerradig mellandel som i halsbandet Icy-calls. Där kan du även se hur små pärlhängen fästs om kedjan för ett dekorativt, öppet avslut.
  • Miss Lovie surrar fast strasskedja på ett stelt armband virat med brodergarn.
  • Och här flätar hon strasskedja med brodergarn.
  • Kiwa och Dismount Creative (bläddra nedåt) gör något liknande, men då med olika typer av sidenband.  
  • Artbeads.co.kr har två exempel -- ett lite smalare armband och ett lite bredare armband -- där de fäster kedjan med hopsydda pärlor. Stavpärlor används som mer eller mindre "flätas" in framför och bakom kedjorna för att fixera dem sida vid sida. Med metallfärgade pärlor ser detta mycket lyxigt ut. De har även ett armbandsur i samma stil.
  • I detta vita halsband, också från den koreanska pärlbutiken, träs pärlor på osynlig tråd och kedjan fästs mellan dem i ett vågmönster. Ännu ett sätt att kombinera strasskedjor med sydda och trädda pärltekniker.
  • Och så ett smyckesset med kaméer. Tyvärr utan skrivna instruktioner, men med förteckningar över allt som behövs. Så vitt jag vet -- hon diskuterar denna metod på andra ställen -- är kedjan och kaméerna mjuklödade eller fastlimmade på en infattning eller filigrandel. Att limma är något av tabu inom pärlvärlden, men ibland kan det vara en användbar metod. Tänk på att använda ett hållbart lim som är anpassat till metall (epoxy, E6000) och se till att ytorna är absolut rena från smuts, vilket inkluderar dina fingeravtryck. Ett annat exempel finns i detta dekorerade filigranlås på samma hemsida.
  • Du skulle också kunna fästa små hängen i mellanrummen mellan kristallerna. Använd motringar, hattpinnar eller enkla upphängningsöglor/bails (s k trianglar). Används helst ovala motringar och så små som är möjligt att trä på så att de inte kan glida fritt över kristallerna. Se exempel nedan.


Skulle jag spåna vidare så skulle jag också fundera på att använda en kedja i ett sådant här pärlbroderat armband. Men strasskedjor är lite stelare så formerna blir inte så sirliga.


PS! Vill du lära dig att mjuklöda strasskedjor och andra liknande komponenter finns det instruktioner hos exempelvis Preciosa. Tänk dock på att mjuklödade fogar är långt i från så starka som hårdlödade, vilket också är anledningen till att många modesmycken/bijouterier av denna typ går sönder ganska lätt ibland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails