Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
måndag 29 september 2008
Noterat: Ombré -- trend och träning
Ombré har på flera amerikanska pärlsajter, till exempel Beading Daily och Fire Mountain Gems, omtalats som en ny färgtrend. Höstnumret av Stringing har också ombré som tema.
Vad är ombré?
Termen är fransk och betyder 'skuggad'. Kläder har färgats på detta vis under lång tid och har i år varit på modet, vilket smittat av sig från kläder till accessoarer. Infärgningen av kläder går till så att plagget doppas i ett färgbad. Det tas upp och doppas igen, men inte hela vägen ned denna gång. Detta kan sedan upprepas flera gånger och resultatet är ett plagg i en färg som skiftar från ljust till mörkt. Med pärlor skapas effekten antingen med en stensort som naturligt skiftar i nyans eller med pärlor i flera olika färger.
Ombré med pärlor
Men ombré är inte bara en trend, det är också en teknik värd att lära sig. Det är nämligen inte alltid så lätt att skapa snygga och subtila övergångar från en färg till en annan. Har du tur kan du köpa en sträng halvädelstenspärlor som redan är trädda med övergångar från en färg till en annan (t ex fire opal, som på bilden), men oftast är det upp till dig att skapa övergångarna. Och det kräver övning för att bli riktigt lyckat. Till skillnad från att färga tyg eller göra en skinner blends i polymerlera så kan inte materialets färg inte heller förändras tills du når det perfekta resultatet. Pärlan har den färg den har.
Nyckeln ligger oftast i att använda många nyanser så att övergången dem emellan blir mjuk och naturlig. Ju fler nyanser dessto mjukare övergångar. Låt också färgerna flyta in i varandra istället för att bara trä färg 1 följt av färg 2 följt av färg 3 osv. Lite mer om detta kan du läsa på Bead & Buttons hemsida.
Zooma in det här halsbandet från FMG (samma som i länken ovan, men större bild) och se hur nyanserna smälter ihop från mörkrött till närmast vitt. En enklare variant finner du hos Inspirations and Realisations. Instruktioner till ett armband av Lindsay Burke hittar du hos Beading Daily Online Store och ett halsband av Dina Krieg på B&B. Det enklaste är att Använda samma färg i olika valörer, men du kan också gå från en färg till en annan, helst en närliggande (jämför inlägget Guide till färgteori och färglek). Jämför Elizabeth Murrays Cascade of Shades, som går från rosa till lila och använder totalt åtta olika nyanser.
Vid pärlvirkning kan du välja att använda klara pärlor och ett melerat garn för att få fram ombréeffekten istället. För exempel, se Stintas sida. Då behöver du inte planera hur pärlor av olika nyanser ska blandas, utan garnet skapar automatiskt färgskiftningarna i smycket.
Inspiration: Guide till färgteori och färglek
Att hitta nya färgkombinationer är något som kommer naturligt för vissa, medan andra finner det svårare. Oavsett vilket är det lätt att hamna i ett trygghetstänkande, medvetet eller omedvetet, och bara använda sina favoritfärger eller samma färgkombinationer allt för ofta. Genom att lära dig mer om färgteori kan du se på färger på ett nytt sätt. Teorin ger tips på hur du hittar passande färger till just den där fokalpärlan eller just det där hängen som du vill göra något nytt med. Färgteori kan få dig att hitta nya kombinationer till din favoritfärg eller kanske till och med få dig att omvärdera en färg du inte gillade förr. När du väl förstår mekaniken bakom teorin så finns det stort utrymme för att leka och experimentera fram nya favoriter. Själv gillar jag att leka med färg, men ändå har en bok om färglära för pärlare betytt mycket för mig. Den gav mig nya perspektiv på färger och fick mig att experimentera med nya kombinationer. Det gav helt enkelt en nytändning för mig att arbeta mer med färgerna i mitt pärlarbete.
Färgteori, eller färglära, är ett brett ämne. Jag ska försöka presentera lite i grunderna, men hänvisar i övrigt till andra källor. Det intressantaste för pärlare, pärlor och smyckesdelar, har jag också skrivit om lite längre ned. Sist finns en kort lista med tips på inspirerande och informativ vidare läsning samt länkar till sajter och program där du kan leka mer med färg.
Grundläggande färgteori
Det viktigaste verktyget i färgteori är färgcirkeln, som du ser ovan. För pärlarbete fungerar pigmentfärgcirkeln bäst, även om transparenta glaspärlor ibland uppför sig mer som ljus än pigment, enligt Sandra Wallace. Basen är de tre primärfärgerna gul, röd och blå. Blandas två primärfärger får man sekundärfärgerna grön, lila eller orange. Mellan sekundärfärgerna ligger tetriärfärgerna blåviolett, rödviolett, blågrön, gulgrön, gulorange och rödorange. Färgerna från lila (violett) till gulgrön räknas som kalla färger medan resten, från gul till rödviolett, räknas som varma. Kalla färger anses vara lugna, men försvinner lätt i bakgrunden. Varma färger drar däremot ögonen till sig med sin energi och styrka. Varje färg kan skifta i valör (färgens ljusstyrka från ljus till mörk) och mättnad/intensitet (färgens klarhet eller dämpning).
Det finns även färger som inte omfattas av färgcirkeln. De så kallade neutrala färgerna är olika varma och kalla nyanser av brunt, som i pigmentform används för att förändra valören på en färg. De kan kombineras med alla färger i cirkeln beroende på nyans. Även grå nyanser, som är olika kombinationer av vitt och svart kan räknas till neutralerna. Svart och vitt förekommer inte heller i färgcirkeln. Även de kan kombineras med alla färger, men de påverkar dem på olika sätt. Varma och klara färger framträder mer mot en svart bakgrund medan de lätt "tappar färg" mot en vit. Tvärtemot så framhävs kalla nyanser mot det rena vita. Kalla och dämpade färger står inte ut så mycket mot svart, vilket ger sofistikerade färgkombinationer. Svart och vitt kan med fördel även kombineras med varandra.
Färgkombinationer
Det finns flera sätt att använda färgcirkeln för att skapa vackra och effektfulla färgkombinationer. Jag kommer kort att gå igenom de vanligaste sättet att kombinera färger. Den enklaste kombinationen är den monokroma. Där blandas pärlor av samma färg, men olika valör eller intensitet. Exempelvis ljusblå och montanablå eller rosa och röd. Att blanda valörer/intensitet är grundläggande eftersom pärlarbetet annars kan kännas platt och livlöst. Nästa steg är analoga kombinationer. Då används flera färger som ligger intill varandra på färgcirkeln, som exempelvis grön, turkos och blå eller rödlila, lila, blålila och blå. Resultatet är harmoniska, lugna färgkombinationer.
Komplementära kombinationer är de klassiska där en färg kombineras med den som ligger mitt emot på färgcirkeln. Kombinationerna är färgstarka och kontrastrika. Det är dock viktigt att tänka på proportionerna mellan färgerna. Oftast blir det bäst om den kalla färgen får störst utrymme. Treklang är fina och samtidigt mer varierade än de enkla komplementära kombinationerna. Du skapar en triadisk kombo genom att välja tre färger jämt utspridda på färgcirkeln. Exempelvis lila, orange och grön eller röd, blå och gul. En av färgerna bör dominera, medan den tredje endast används sparsamt som accent för att få balans.
En variant på komplementära kombos är 'split complimentary'. Istället för att välja färgen mittemot din utvalda färg så väljer du komplimentfärgens "grannar". Som exempel väljer du gulorange. Dess komplementfärg är blåviolett, som omges av blå och violett (lila). Du får färgkombinationen gulorange, blå och violett. För bra balans ska antingen de båda komplementfärgerna (tillsammans) eller grundfärgen dominera. Kombinationen kan varieras så att du väljer "grannarna" på båda sidor och kallas då fyrklang. Exempel på sådan kombination är gul, orange, lila och blå.
Tips: Tänk på valörer och intensitet när du kombinerar färger -- gul och lila är samma sak som khaki och lavendel och så vidare. Glöm ej heller att färgläran är ett hjälpmedel, men inte lag. Se kombinationssättet som en utgångspunkt, inte målet.
Pärlor
Pärlor kan ha olika opacitet och ytfinishar, vilket påverkar hur färgen upplevs. Generellt står glansiga, opaka, silverlined och/eller varma pärlor ut medan matta, transparenta, translucenta (mjölkiga) och/eller kalla pärlor syns mindre i jämförelse. Genom att välja antingen det ena eller andra eller kombinera de två skapar du variation och olika effekter i ditt arbete. Det är lika viktigt att tänka på som färgerna i sig. På samma sätt som du kan använda olika valörer eller intensitet i ett monokromt arbete så kan du använda olika finishar för att få en liknande effekt. Satin är ett exempel på en yta som varierar i upplevd nyans beroende på ur vilken vinkel pärlan ses. Färger kan också varieras genom att använda pärlor som har andra yteffekter som Aurora Borealis (AB), luster, gold luster och iris eller pärlor som är metall- eller färgtäckta hål (silver-lined, copper-lined, colour-lined). I Beadcats ordlista kan du läsa mer om hur olika effekter beter sig i färgkombinationer. Även storleken och formen på pärlorna påverkar hur balansen i arbetet upplevs.
Tips: Många fina färgkombinationer för pärlor hittar du hos FusionBeads samt även några "color palettes" för utvalda färger hos Artbeads. Nästa gång du hämtar inspiration därifrån: fokusera lika mycket på ytorna som på själva färgerna och se vad de kan ge dig. Se också detta inlägg på Beading Daily om pärlor och färger. En övning för dig själv är att göra ett likadant smycke i olika färger eller i samma färger fast med olika färg på metalldelarna. När du lägger dem brevid varandra kan du se hur valet av färg påverkar intrycket av det färdiga smycket eller pärlarbetet.
Smyckesdelar
Oftast använder vi rutinmässigt silver- eller silverfärgade smyckesdelar eftersom svenskar i gemen föredrar silver framför guld. Därför är också smyckesdelar i silverpläterat, sterling silver och silverfärg vanligast förekommande. Men vissa färger gör sig bättre mot andra metaller. Generellt passar silver till kalla färger medan guld passar till varma när du vill att smyckesdelarna ska matcha färgerna utan att framhävas för mycket. De varma färgerna får extra glöd om de matchas med guld eller koppar. Kalla färger blir elegant svala mot silver, men kan också i vissa fall lysa upp när de kombineras med andra metaller. Ta till exempel peridot som är fin mot silver, elegant mot guld eller mässing och intensiv mot koppar. Färger som rött, vitt och klart blir extra dramatiska om de kombineras med svarta eller gunmetalfärgade smyckesdelar. Vissa färger gör sig bäst till en metallfärg, men det finns också de som fungerar till flera olika färger. Swarovskis padparadscha är ett praktexempel som är snygg till så väl silver och gunmetal som koppar och guld -- läs mer om det här.
Tycker du att guld är för starkt eller varmt kan du fundera på polerad mässing, som har en svalare nyans. Den passar bra vid de tillfällen då silver känns för kallt, men guld för varmt. Tänk också på att oxidering påverkar hur bra en metall går till resten av pärlarbetet. Ren, polerad koppar går till färger som inte passar till oxiderad eller antikkoppar. Oxiderat silver passar till färger där silver är för ljust eller glansigt. Våga satsa på metaller du inte brukar använda: att se en färg med en ny metall ger ofta en "wow-effekt" som förhöjer intrycket av smycket. Kopparsmycken är ett bra exempel på detta.
Använder du snören eller tråd så kan du hålla färgteorin i bakhuvudet. Neutrala färger som beige, brun och svart fungerar bra för att exempelvis hänge ett hänge på eftersom de inte stör hänget som ska vara i fokus. Vid exempelvis finger-weaving eller mikromakramé kan tråden istället väljas efter vad som passar färgkombon. Antingen väljs pärlorna först och därefter en tråd som komplementerar kombinationen eller så väljs pärlorna efter tråden. Detta gäller tråd som ska vara synlig. För sydda tekniker och pärlbroderi väljer du, naturligtvis, en färg eller färger som smälter in i pärlarbetet.
Färgsymbolik och -psykologi
Gult är fult och grönt är skönt har vi fått lära oss. Även om vi kanske inte tycker just så om färgerna så säger det något om vårt förhållande till färg. Vi kopplar ihop olika färger med olika känslor, grupper och händelser. Grönt är en färg som blivit synonym med natur och miljö medan blått är de färg som flest vuxna västerlänningar ser som sin favorit. Färgkoder används i kyrkan, på trafikskyltar, valet av kläder med mera, med mera. Vissa färgtolkningar är universella, men de flesta är beroende på sammanhanget. Svart är för oss sorgens färg medan vitt används för sorgekläder i många asiatiska länder. Rött betyder stopp i trafiken, men kärlek och passion i andra sammanhang. Några symboler är psykologiska (en röd matsal gör oss hungrigare) medan andra är inlärda (trafikljusen).
Genom ditt val av färger kan ditt pärlarbete ge avsiktliga eller oavsiktliga signaler till den som ser det. Vanligen ser vi färgvalet i ett smycke som frikopplat från någon djupare symbolik, men du kan också medvetet välja att använda färger för att förmedla ett budskap. Du kan också utnyttja de psykologiska effekterna för att förhöja ditt arbete, till exempel genom val av färg på displaymaterial eller vilka färger du använder för att infatta en cabochon.
Mer om färgsymbolik kan du lära dig genom symbollexikon eller böcker/hemsidor i det ämne som du är intresserad av. Se också Sensational Color samt Color Matters för artiklar.
Mer information/hjälp på nätet
För mer omfattande och förklarande texter om färglära se exempelvis Konstlistan, Color Matters och/eller Worqx. Det finns många hemsidor där du kan använda datorprogram för att få fram färgkombinationer. Oftast är de gjorda för att designa hemsidor, men du kan även använda dem som hjälpmedel för ditt pärlande. Eftersom datorn gör tankearbetet kan du själv fokusera på att leka och experimentera med färgerna. Se Wellstyled, Colors on the Web (random color schemes), Adobe Kuler (där du kan regga dig och spara dina färgscheman) och Eni Oken & Greg Pattons Color Schemes (gratisprogram för din dator). Se också Color Palette Generator, Color Hunter, Colourlovers och Color Match för olika typer av inspiration och tips.
Jag har presenterat sajterna närmare i detta inlägg.
Litteraturtips
Det finns mycket litteratur i ämnet färglära, främst generella böcker eller böcker som riktar sig till konstnärer, men det finns även några böcker som riktar sig specifikt till pärlare och smyckestillverkare. Nedan kommer tre tips på böcker och en hemsida som jag gillar.
Sandra Wallace: The Beader's Colour Mixing Directory. 200 colour schemes for beautiful jewellery. (2007, Search Press) -- Rekommenderas varmt! Inspirerande och lättläst med många exempel på pärlarbeten där hon visar vilka färger som använts och i vilka proportioner.
Margie Deeb -- The Art of Color for Bead Artist -- Hemsida för Margie, som skriver mycket om färger för pärlare. Se The Muse för gratis inspirations- och tipsartiklar. Hon har även haft en intressant artikel om färg i Beadwork April/May 2007. Bland annat handlade den om att reflektera över varför man valde de färger man valde och att hitta sin egen "färgröst" genom tre övningar.
Betty Edwards: Om färg. Handbok och färglära. (2004, Forum). Främst för konstnärer, men har bra information på svenska. Omfattar även övningar för läsaren.
fredag 26 september 2008
Hållbar utveckling: Socialt ansvar och rättvis handel
Det är hyfsat enkelt att hitta smycken som säljs inom ramen för rättvis handel och olika välgörenhetsprojekt, men att hitta pärlor kan vara lite knepigt. Men det finns. Här tänkte jag diskutera rättvis handel samt också ett bredare perspektiv med butiker som tar social ansvar. I fokus står arbetsförhållanden och rättvisa löner. De rena arbetsmiljöfarorna vid exempelvis gruvdrift kommer jag dock att gå närmare in på vid ett senare tillfälle för att inte texten ska bli allt för ohanterlig här. För mer information om silikos, dammlunga, se länkarna i slutet av inlägget.
Vad innebär rättvis handel och socialt ansvar?
Västvärldens handelsutbyte med fattiga länder präglas ofta av en ojämn maktfördelning. Vi köper från fattiga länder då varorna är billiga, men det kommer till ett pris. Arbetskraft i många länder är billig eftersom arbetarna tvingas till löner de inte kan leva på, saknar fackliga rättigheter och/eller arbetar i en dåligt kontrollerad arbetsmiljö utan säkerhetstänkande. Vi ska inte teckna världshandeln i enbart svart och vitt, men vi vet att detta är arbetsförhållanden som inte är ovanliga. Samtidigt är handel en viktig väg ut ur fattigdom -- så länge det sker på rättvisa villkor. Och det är där rättviserörelsen kommer in genom att skapa riktlinjer för hur arbetare och företag ska behandlas och hur stor del av vinsten som ska gå tillbaks till produktionslandet.
Rättvis handel eller fair trade innebär att hela produktionskedjan, från tillverkare till försäljare, får en skälig ersättning för sina produkter. För att få kallas rättvis handel måste företagen vara certifierade av en oberoende organisation, som kontrollerar att kraven efterlevs. I korthet går kraven ut på att uppköparen förbinder sig att hålla ett visst minimipris, arbetsgivaren ska ge skäliga löner, motverka diskriminering och barnarbete samt uppmuntra facklig aktivitet. Rättvisehandeln engagerar sig även i miljöhänsyn och utveckling av lokalsamhället. Vissa företag har startats upp som rena välgörehetsprojekt, speciellt för att sysselsätta grupper som har svårt att slå sig in på arbetsmarknaden såsom ensamstående mödrar. Mer om kriterierna för rättvis handel hittar du till exempel här.
När du vill handla rättviseprodukter ska du hålla utkik efter de väletablerade symbolerna för rättvishandelsorganisationer. Är du osäker på om ett företag verkligen är certifierat av en viss organisation eller ej så kan du oftast hitta register över certifierade företag på organisationens hemsida. Om inte kan du skriva till dem och fråga. Rättvis handel omfattar allt från livsmedel (kakao, kaffe etc) till rena hantverksprodukter. Däremot är det bara ett visst urval produkter som är rättvisemärkta. Rättvisemärkt är nämligen en specifik märkning som sätts på produkterna snarare än på företaget och därför måste kriterier utarbetas för varje produkt. De produkter som idag kan rättvisemärkas är olika typer av livsmedel, bollar samt produkter som innehåller bomull. Pärlor kan inte rättvisemärkas (så tillvida de inte tillverkas av bomull i alla fall).
Precis som rättviseorganisationerna har krav på miljöhänsyn har de organisationer som certifierar ekologiska varor krav på socialt ansvar, se exempelvis KRAV:s hemsida. Däremot är innebär inte miljökraven inom rättvis handel att varorna per automatik är miljövänliga.
Inom den "konventionella" handeln och industrin har påtryckningar lett till olika typer av uppförandekoder, en del av det som ibland kallas för socialt ansvar. Koderna går ut på att företag sätter upp riktlinjer för hur deras produkter ska tillverkas. Till exempel kan de ställa krav på att underleverantörerna inte använder barnarbetare, att arbetare får fullgod skyddsutrustning, skäliga löner och/eller fackliga rättigheter. Det viktigast här, ur konsumentens synvinkel, är om dessa koder efterlevs. Vilket företag som helst kan ställa upp riktlinjer, men alla är inte lika duktiga på att se till att de efterlevs. Antingen för att de inte själva engagerar sig eller för att de har svårt att kommunicera vikten av dessa frågor till cheferna på de fabriker de anlitar. Socialt ansvar kan även innebära andra former av riktlinjer och arbete som skapats av företagen för att förbättra villkoren för sina anställda.
Var ska en engagerad pärlare handla?
Var kan då en pärlare som vill köpa "schyssta pärlor" handla? Svaret är att det beror på. Vad är viktigast för dig? Att pärlorna är tillverkade av arbetare som behandlas väl eller att pärlorna kan bidra till att stärka en fattig by, ekonomiskt och socialt? Är det viktigast att säljaren är certifierad eller att företaget visar socialt ansvar? Hur mycket betyder det att pärlorna innebär arbetstillfällen även om arbetsförhållandena är tveksamma? Det finns några butiker som är rättvisecertifierade och sedan finns det andra som arbetar med socialt ansvar. Andra säljer västländska pärlor, som är tillverkade under schyssta förhållanden. Vilket du föredrar beror på dina värderingar.
Det enklaste är troligen att enbart köpa pärlor som tillverkas i Europa, Nordamerika och Japan då arbetare här har starka rättigheter. Eftersom dessa producenter inte kan priskonkurrera med sina asiatiska kollegor så har det generellt funnits ett större fokus på kvalitet hos dessa företag, vilket är viktigt för den som vill göra kvalitetssmycken. Pärlor massproduceras i länder som Tjeckien, Italien, Grekland, Tyskland, England, Japan och USA. I många länder finns dessutom så kallade bead artists, som på hantverksmässig basis tillverkar pärlor i mindre serier och unika exemplar. Artist beads är oftast dyra då de tar tid att tillverka och har hög kvalitet. Tyvärr är detta också anledningen till att den som har pärlande som enbart hobby inte har råd att köpa dessa pärlor särskilt ofta.
Jag har sett en amerikansk lampworker som kallade sina pärlor sweatshop-free, vilket är korrekt. Men samtidigt är det många konsumenter som inte enbart vill att pärlorna ska tillverkas under schyssta förhållanden. De vill också stödja arbetet mot fattigdom och bidra till en hållbar utveckling i det som förr kallades tredje världen. Då hjälper det inte att inskränka pärlinköpen till västerländsk produktion.
Då passar snarare möjligheten att köpa pärlor och smyckesdelar från företag som är rättvisecertifierade. Certifierade företag jag känner till är Rish Ashay, Shiana, eShop Africa, Ananse Village, Matur Suksema och Bead for Life. Svenska La Maison Afrique, som levererar till rättvisebutiker, har pärlor av återvunnen plast i sitt sortiment. Du kan inte handla från dem som privatperson, men du kan beställa dem genom din lokala världsbutik. Hur pärlorna tillverkas kan du läsa om här. Brittiska Bead Trail och Spoilt Rotten Beads säljer enstaka rättvisepärlor. Även amerikanska Ecobutterfly Organics säljer rättvisepärlor av glas och tagua. Tidigare sålde Kazuri sina vackra pärlor till pärlare, men de har nyligen beslutat att endast sälja färdiga smycken. Ett vettigt beslut från deras sida, som jag gärna ställer mig bakom, men förstås tråkigt för oss pärlare. För att inte konkurrera med varandra så leverar Kazuris butiker i olika länder vanligen inte utomlands, men det verkar som att Kazuri West i USA skulle kunna leverera pärlor till Sverige. Så länge de nu har pärlor kvar.
Det finns också butiker som engagerar sig och i princip följer reglerna för rättvis handel utan att vara certifierade av olika orsaker. Bland de som hävdar denna ståndpunkt finns Nina Designs, African Fabric Shop, Happy Mango Beads och African Trade Beads. Andra butiker som framhåller sitt sociala ansvar och som själva inspekterar de butiker de handlar från är exempelvis Beads Unlimited och Rings & Things. Dessa butiker för ett konventionellt utbud och jag menar inte att de är bättre än alla andra pärlbutiker, men har visat ett engagemang för under vilka arbetsförhållanden deras pärlor tillverkas. De är inte unika, men samtidigt har de visat mer intresse för socialt ansvar än vissa butiker.
Det bästa du kan göra som konsument för att öka medvetenheten är att ställa frågor till butikerna och visa att detta är viktiga frågor för dig som konsument. Många före dig har frustrerat frågat pärlbutiker om detta utan att få svar. Men ju fler som efterfrågar -- och kräver -- socialt ansvar och rättvisa priser/löner, dessto viktigare blir det för pärlbutikerna att ta tag i frågorna och sedan i sin tur ställa krav på sina leverantörer.
Var kan jag lära mig mer om rättvis handel och socialt ansvar?
Det finns många organsiationer som arbetar med dessa frågor och där du antingen kan lära dig mer eller engagera dig. Nedan har jag samlat länkar till några av dessa organisationer. Förutom organisationer har jag också tagit med länkar till andra för pärlaren intressanta artiklar och texter.
Mardi Gras made in China -- hemsida för en dokumentär om under vilka förhållanden amerikanska mardi gras-halsband tillverkas i Kina. Dyker ibland upp när frågan om rättvis handel och pärlor kommer på tal.
Mark Choyt: Fair Jewelry -- artikel om "schyssta" ädelstenar, som inkluderar länkar till rättviseprojekt med mera kring produktionen av stenar och ädelstenar.
Ching-Ching Ni: Stifling in Jade Dust -- en av de artiklar som skapade en diskussion bland pärlare i USA om under vilka förhållanden deras pärlor tillverkas.
Semi-precious beads, A moral Dilemma -- Funderingar från en pärlbutiksinnehavare kring problematiken som togs up i artikeln ovan
Fair Trade Center -- informativ svensk organisation som arbetar för en rättvis internationell handel
Rättvisemärkt -- Organisationen bakom den svenska märkningen
Världsbutikerna -- Medlemsorganisation för världsbutikerna
Nätverket Rättvis Handel -- nätverk för etisk och rättvis handel
Fairtrade Labelling Organizations International -- organisation för rättviseorganisationer och producentnätverk över världen
Fair Trade Federation -- organisationen som certifierat flera av de pärlbutiker jag nämnt ovan.
International Labour Organization -- FN-orgnisation som arbetar för arbetares rättigheter
Vad innebär rättvis handel och socialt ansvar?
Västvärldens handelsutbyte med fattiga länder präglas ofta av en ojämn maktfördelning. Vi köper från fattiga länder då varorna är billiga, men det kommer till ett pris. Arbetskraft i många länder är billig eftersom arbetarna tvingas till löner de inte kan leva på, saknar fackliga rättigheter och/eller arbetar i en dåligt kontrollerad arbetsmiljö utan säkerhetstänkande. Vi ska inte teckna världshandeln i enbart svart och vitt, men vi vet att detta är arbetsförhållanden som inte är ovanliga. Samtidigt är handel en viktig väg ut ur fattigdom -- så länge det sker på rättvisa villkor. Och det är där rättviserörelsen kommer in genom att skapa riktlinjer för hur arbetare och företag ska behandlas och hur stor del av vinsten som ska gå tillbaks till produktionslandet.
Rättvis handel eller fair trade innebär att hela produktionskedjan, från tillverkare till försäljare, får en skälig ersättning för sina produkter. För att få kallas rättvis handel måste företagen vara certifierade av en oberoende organisation, som kontrollerar att kraven efterlevs. I korthet går kraven ut på att uppköparen förbinder sig att hålla ett visst minimipris, arbetsgivaren ska ge skäliga löner, motverka diskriminering och barnarbete samt uppmuntra facklig aktivitet. Rättvisehandeln engagerar sig även i miljöhänsyn och utveckling av lokalsamhället. Vissa företag har startats upp som rena välgörehetsprojekt, speciellt för att sysselsätta grupper som har svårt att slå sig in på arbetsmarknaden såsom ensamstående mödrar. Mer om kriterierna för rättvis handel hittar du till exempel här.
När du vill handla rättviseprodukter ska du hålla utkik efter de väletablerade symbolerna för rättvishandelsorganisationer. Är du osäker på om ett företag verkligen är certifierat av en viss organisation eller ej så kan du oftast hitta register över certifierade företag på organisationens hemsida. Om inte kan du skriva till dem och fråga. Rättvis handel omfattar allt från livsmedel (kakao, kaffe etc) till rena hantverksprodukter. Däremot är det bara ett visst urval produkter som är rättvisemärkta. Rättvisemärkt är nämligen en specifik märkning som sätts på produkterna snarare än på företaget och därför måste kriterier utarbetas för varje produkt. De produkter som idag kan rättvisemärkas är olika typer av livsmedel, bollar samt produkter som innehåller bomull. Pärlor kan inte rättvisemärkas (så tillvida de inte tillverkas av bomull i alla fall).
Precis som rättviseorganisationerna har krav på miljöhänsyn har de organisationer som certifierar ekologiska varor krav på socialt ansvar, se exempelvis KRAV:s hemsida. Däremot är innebär inte miljökraven inom rättvis handel att varorna per automatik är miljövänliga.
Inom den "konventionella" handeln och industrin har påtryckningar lett till olika typer av uppförandekoder, en del av det som ibland kallas för socialt ansvar. Koderna går ut på att företag sätter upp riktlinjer för hur deras produkter ska tillverkas. Till exempel kan de ställa krav på att underleverantörerna inte använder barnarbetare, att arbetare får fullgod skyddsutrustning, skäliga löner och/eller fackliga rättigheter. Det viktigast här, ur konsumentens synvinkel, är om dessa koder efterlevs. Vilket företag som helst kan ställa upp riktlinjer, men alla är inte lika duktiga på att se till att de efterlevs. Antingen för att de inte själva engagerar sig eller för att de har svårt att kommunicera vikten av dessa frågor till cheferna på de fabriker de anlitar. Socialt ansvar kan även innebära andra former av riktlinjer och arbete som skapats av företagen för att förbättra villkoren för sina anställda.
Var ska en engagerad pärlare handla?
Var kan då en pärlare som vill köpa "schyssta pärlor" handla? Svaret är att det beror på. Vad är viktigast för dig? Att pärlorna är tillverkade av arbetare som behandlas väl eller att pärlorna kan bidra till att stärka en fattig by, ekonomiskt och socialt? Är det viktigast att säljaren är certifierad eller att företaget visar socialt ansvar? Hur mycket betyder det att pärlorna innebär arbetstillfällen även om arbetsförhållandena är tveksamma? Det finns några butiker som är rättvisecertifierade och sedan finns det andra som arbetar med socialt ansvar. Andra säljer västländska pärlor, som är tillverkade under schyssta förhållanden. Vilket du föredrar beror på dina värderingar.
Det enklaste är troligen att enbart köpa pärlor som tillverkas i Europa, Nordamerika och Japan då arbetare här har starka rättigheter. Eftersom dessa producenter inte kan priskonkurrera med sina asiatiska kollegor så har det generellt funnits ett större fokus på kvalitet hos dessa företag, vilket är viktigt för den som vill göra kvalitetssmycken. Pärlor massproduceras i länder som Tjeckien, Italien, Grekland, Tyskland, England, Japan och USA. I många länder finns dessutom så kallade bead artists, som på hantverksmässig basis tillverkar pärlor i mindre serier och unika exemplar. Artist beads är oftast dyra då de tar tid att tillverka och har hög kvalitet. Tyvärr är detta också anledningen till att den som har pärlande som enbart hobby inte har råd att köpa dessa pärlor särskilt ofta.
Jag har sett en amerikansk lampworker som kallade sina pärlor sweatshop-free, vilket är korrekt. Men samtidigt är det många konsumenter som inte enbart vill att pärlorna ska tillverkas under schyssta förhållanden. De vill också stödja arbetet mot fattigdom och bidra till en hållbar utveckling i det som förr kallades tredje världen. Då hjälper det inte att inskränka pärlinköpen till västerländsk produktion.
Då passar snarare möjligheten att köpa pärlor och smyckesdelar från företag som är rättvisecertifierade. Certifierade företag jag känner till är Rish Ashay, Shiana, eShop Africa, Ananse Village, Matur Suksema och Bead for Life. Svenska La Maison Afrique, som levererar till rättvisebutiker, har pärlor av återvunnen plast i sitt sortiment. Du kan inte handla från dem som privatperson, men du kan beställa dem genom din lokala världsbutik. Hur pärlorna tillverkas kan du läsa om här. Brittiska Bead Trail och Spoilt Rotten Beads säljer enstaka rättvisepärlor. Även amerikanska Ecobutterfly Organics säljer rättvisepärlor av glas och tagua. Tidigare sålde Kazuri sina vackra pärlor till pärlare, men de har nyligen beslutat att endast sälja färdiga smycken. Ett vettigt beslut från deras sida, som jag gärna ställer mig bakom, men förstås tråkigt för oss pärlare. För att inte konkurrera med varandra så leverar Kazuris butiker i olika länder vanligen inte utomlands, men det verkar som att Kazuri West i USA skulle kunna leverera pärlor till Sverige. Så länge de nu har pärlor kvar.
Det finns också butiker som engagerar sig och i princip följer reglerna för rättvis handel utan att vara certifierade av olika orsaker. Bland de som hävdar denna ståndpunkt finns Nina Designs, African Fabric Shop, Happy Mango Beads och African Trade Beads. Andra butiker som framhåller sitt sociala ansvar och som själva inspekterar de butiker de handlar från är exempelvis Beads Unlimited och Rings & Things. Dessa butiker för ett konventionellt utbud och jag menar inte att de är bättre än alla andra pärlbutiker, men har visat ett engagemang för under vilka arbetsförhållanden deras pärlor tillverkas. De är inte unika, men samtidigt har de visat mer intresse för socialt ansvar än vissa butiker.
Det bästa du kan göra som konsument för att öka medvetenheten är att ställa frågor till butikerna och visa att detta är viktiga frågor för dig som konsument. Många före dig har frustrerat frågat pärlbutiker om detta utan att få svar. Men ju fler som efterfrågar -- och kräver -- socialt ansvar och rättvisa priser/löner, dessto viktigare blir det för pärlbutikerna att ta tag i frågorna och sedan i sin tur ställa krav på sina leverantörer.
Var kan jag lära mig mer om rättvis handel och socialt ansvar?
Det finns många organsiationer som arbetar med dessa frågor och där du antingen kan lära dig mer eller engagera dig. Nedan har jag samlat länkar till några av dessa organisationer. Förutom organisationer har jag också tagit med länkar till andra för pärlaren intressanta artiklar och texter.
Mardi Gras made in China -- hemsida för en dokumentär om under vilka förhållanden amerikanska mardi gras-halsband tillverkas i Kina. Dyker ibland upp när frågan om rättvis handel och pärlor kommer på tal.
Mark Choyt: Fair Jewelry -- artikel om "schyssta" ädelstenar, som inkluderar länkar till rättviseprojekt med mera kring produktionen av stenar och ädelstenar.
Ching-Ching Ni: Stifling in Jade Dust -- en av de artiklar som skapade en diskussion bland pärlare i USA om under vilka förhållanden deras pärlor tillverkas.
Semi-precious beads, A moral Dilemma -- Funderingar från en pärlbutiksinnehavare kring problematiken som togs up i artikeln ovan
Fair Trade Center -- informativ svensk organisation som arbetar för en rättvis internationell handel
Rättvisemärkt -- Organisationen bakom den svenska märkningen
Världsbutikerna -- Medlemsorganisation för världsbutikerna
Nätverket Rättvis Handel -- nätverk för etisk och rättvis handel
Fairtrade Labelling Organizations International -- organisation för rättviseorganisationer och producentnätverk över världen
Fair Trade Federation -- organisationen som certifierat flera av de pärlbutiker jag nämnt ovan.
International Labour Organization -- FN-orgnisation som arbetar för arbetares rättigheter
måndag 22 september 2008
Mönstertips: Vad du kan använda filigran till
Tidigare har jag skrivit om silar och filigran där jag sagt att jag skulle återkomma med mönstertips. I helgen samlade jag ihop mönster till silar så nu är det dags att även ge lite förslag på hur du kan använda filigrandelar till smycken och pärlarbeten. Med filigrandelar avser jag här främst platta tunna smyckesdelar som stansats ut ett filigranliknande mönster, oftast i form av rundlar, men även andra former. Det handlar inte om äkta filigranarbeten eller pärlor/smyckesdelar som är dekorerade för att imitera sådant arbete. Jag har dock gjort några undantag från den regeln och även tagit med lite andra typer av filigran.
Om filigrandelar
Filigrandelar och silar påminner en del om varandra då båda främst används som en bas att dekorera med pärlor, smyckestenar och liknande. Den stora skillnaden är att filigranen är mer dekorativ och därför oftast används så att den syns, medan en sil är en bas som ska döljas. Filigrandelar finns i olika storlekar, men är ofta större än silarna.
Silens fördel är att dess baksida kan täckas över enkelt och den skålformade ytan gör att tråd och knutra inte putar ut på baksidan till skillnad från en platt filigrandel. Det är inget problem då filigranen monteras på något annat, men det gör att du andra gånger får tänka över ditt val av tråd när du arbetar med den. Jag har ibland gjort så att jag, efter att jag sytt fast pärlor, fast en annan likadan filigrandel på baksidan av den första.
Silar och filigran kan även användas tillsammans, som i denna ring där basen är en ringstomme med fastlödad sil.
Filigrandelarna säljs främst "som de är" så eventuella broschnålar eller liknande får limmas, mjuklödas eller sys fast. Det finns också filigran med broschnål att köpa färdig, liksom ringar med fastlödade små filigrandelar. Vissa filigrandelar har en eller flera öglor för att enklare kunna länkas ihop. Materialet är vanligen mässing eller mässingsklätt stål, som i vissa fall ges en guld- eller silverpläterad yta. Har du svårt att hitta de specialdelar du söker, säg till så kan jag kanske hjälpa till med lite länktips.
Limma
Det allra enklaste sättet att dekorera filigrandelar är att limma fast dekoren eftersom man då slipper problemen med trådar. Passar bäst till cabochoner, metallrosor, flatbacks och andra ting som har en bra ytan att limma på och som saknar hål. Se til exempel Filigree Bracelet från Nostalgia Ribbon, Infinite Butterfly Brooch och Autumn Flower Brooch från Jan's Jewels, fågelhalsband från Kiwa, julgranshängen samt cabochoninfattning från Vintage Jewelry Supply. Se även Costume Jewelry Supplies: Siam Ruby & Pearl Valentine Set, Siam Ruby & Crystal Holiday Set, Rose Cluster & Pearl Heart Set, Emerald & Crystal Set och Lavender & Crystal Cameo Set. Dessa har dock inga instruktion, men väl listor på vilka komponenter och pärlor som ingår i de respektive smyckena.
Lödning
Alternativet till lim är att med en lödkolv mjuklöda fast delar på filigranen (gäller silverpläterade smyckesdelar). Resultatet blir liknande så länge du är noggrann med lödningen. Använd blyfritt lod till smycken och tänk på att en sådan här fog inte är lika stark som en hårdlödad. För mer om mjuklödning se inlägget Soldered Pendants samt även den mer avancerad informationsbroschyren från Preciosa (pdf). Filigrandelar kan även lödas fast just på soldered pendants, se exempel här. Mässing kan hårdlödas med lod speciellt gjort för just denna metall.
Länkning och filigree wrapping
Filigree wrapping har jag redan beskrivit tidigare så det kommer jag inte att ta upp så mycket nu. Förutom att bara böja till filigrandelarna kan man även, enbart eller i kombination, länka filigrandelar som i Vintage Jewelry Supplys Filigree Triangles, Kiwas örhängen med kedjor (även om det är mer en pärlhatt än filigran), Nordic Beads Halssmykke med filigranblomster, Bead Studios filigranörhängen, Beadsmanias kedjehalsband, Mollie Valentes Afternoon Tea Necklace , Lyra's Locket och Secret Garden Necklace samt Filigree Leaf and Amethyst Stone Necklace. Se även Denise Yezbak Moores Fleur de Niece. Glöm inte att titta i Vintajs galleri för fler inspirationsbilder. Du kan även nita fast filigrandelar, som till exempel i detta armband (obs! Videon förklarar stegen bättre än texten).
Broderi
Ett annat populärt sätt att dekorera filigran är att sy fast pärlor på den, något som inte minst återkommer på japanska sidor. Det viktiga är att använda en tråd som inte slits mot metallkanterna och som samtidigt inte syns allt för tydligt på baksidan om denna är synlig. Tunn metalltråd eller stark syntetisk tråd som fiskelina, Fireline eller Power Pro är exempel på trådar som brukar användas. Pärlor kan sys fast på många sätt, ungefär som silar: antingen broderas pärlorna fast efter hand eller så fästs ett färdigt pärlarbete på underlaget. Fina steg-för-steginstruktioner hittar du hos FusionBeads.
För fler exempel och projekt se även Pearl Leaf Necklace, seed bead-blomma (bättre steg-för-stegbeskrivning av samma teknik som i föregående projekt), vackert hårsmycke, ett till med virkad blomma, hårspänne, säkerhetsnålbrosch med dingel, romantiskt halsband och armband, rosring, ruterformade örhängen, dubbelt hänge, månhänge, kristallklätt kors, maffig kristallring, broderad stor ring, blomring, vackra rosbroscher, dekorativt "lås"/berlock, bokmärke, brosch i "vintage collage", "dubbel" blombrosch (seed beads), stor rosa ring, söt välarbetad ring (wire wrapping), brosch i "guld" och pärlor, vit ring (seed beads), vårliga hängen, lila och beige brosch, ros-set, underbara länkade armband, höstarmband med berlock, diamantformad brosch med kedjor, snöflingehänge, annorlunda filigran, glittrig vårbrosch och som en för årstiden passande och fin final -- vackra höstblommor (seed beads). Ett tips är att inte hoppa över exempelvis broscherna bara för att du inte gillar broscher: mönstren kan kanske inspirera dig till andra smycken istället.
Jag passar också på att visa detta vackra filigranlås, som dekorerats med rosor och kristaller. Jag har själv använt filigranlås på liknande sätt när jag saknat sillås: se exempelvis mitt första försök i peyote, ett armband med en ros jag sydde fast på ett litet filigranlås.
Boktips
Det finns flera pärlböcker som har projekt med filigrandelar, men framförallt känner jag till två böcker som helt handlar bara om filigransmycken: amerikanska Beading with Filigree av Cynthia Deis (2008, Lark Books) samt franska Bijoux et Accessoires en perles sur estampes & filigranes av Emmanuelle Heumann (2006, Tutti Frutti). Den senare boken kan du läsa några sidor ur på Amazon om du följer länken.
Om filigrandelar
Filigrandelar och silar påminner en del om varandra då båda främst används som en bas att dekorera med pärlor, smyckestenar och liknande. Den stora skillnaden är att filigranen är mer dekorativ och därför oftast används så att den syns, medan en sil är en bas som ska döljas. Filigrandelar finns i olika storlekar, men är ofta större än silarna.
Silens fördel är att dess baksida kan täckas över enkelt och den skålformade ytan gör att tråd och knutra inte putar ut på baksidan till skillnad från en platt filigrandel. Det är inget problem då filigranen monteras på något annat, men det gör att du andra gånger får tänka över ditt val av tråd när du arbetar med den. Jag har ibland gjort så att jag, efter att jag sytt fast pärlor, fast en annan likadan filigrandel på baksidan av den första.
Silar och filigran kan även användas tillsammans, som i denna ring där basen är en ringstomme med fastlödad sil.
Filigrandelarna säljs främst "som de är" så eventuella broschnålar eller liknande får limmas, mjuklödas eller sys fast. Det finns också filigran med broschnål att köpa färdig, liksom ringar med fastlödade små filigrandelar. Vissa filigrandelar har en eller flera öglor för att enklare kunna länkas ihop. Materialet är vanligen mässing eller mässingsklätt stål, som i vissa fall ges en guld- eller silverpläterad yta. Har du svårt att hitta de specialdelar du söker, säg till så kan jag kanske hjälpa till med lite länktips.
Limma
Det allra enklaste sättet att dekorera filigrandelar är att limma fast dekoren eftersom man då slipper problemen med trådar. Passar bäst till cabochoner, metallrosor, flatbacks och andra ting som har en bra ytan att limma på och som saknar hål. Se til exempel Filigree Bracelet från Nostalgia Ribbon, Infinite Butterfly Brooch och Autumn Flower Brooch från Jan's Jewels, fågelhalsband från Kiwa, julgranshängen samt cabochoninfattning från Vintage Jewelry Supply. Se även Costume Jewelry Supplies: Siam Ruby & Pearl Valentine Set, Siam Ruby & Crystal Holiday Set, Rose Cluster & Pearl Heart Set, Emerald & Crystal Set och Lavender & Crystal Cameo Set. Dessa har dock inga instruktion, men väl listor på vilka komponenter och pärlor som ingår i de respektive smyckena.
Lödning
Alternativet till lim är att med en lödkolv mjuklöda fast delar på filigranen (gäller silverpläterade smyckesdelar). Resultatet blir liknande så länge du är noggrann med lödningen. Använd blyfritt lod till smycken och tänk på att en sådan här fog inte är lika stark som en hårdlödad. För mer om mjuklödning se inlägget Soldered Pendants samt även den mer avancerad informationsbroschyren från Preciosa (pdf). Filigrandelar kan även lödas fast just på soldered pendants, se exempel här. Mässing kan hårdlödas med lod speciellt gjort för just denna metall.
Länkning och filigree wrapping
Filigree wrapping har jag redan beskrivit tidigare så det kommer jag inte att ta upp så mycket nu. Förutom att bara böja till filigrandelarna kan man även, enbart eller i kombination, länka filigrandelar som i Vintage Jewelry Supplys Filigree Triangles, Kiwas örhängen med kedjor (även om det är mer en pärlhatt än filigran), Nordic Beads Halssmykke med filigranblomster, Bead Studios filigranörhängen, Beadsmanias kedjehalsband, Mollie Valentes Afternoon Tea Necklace , Lyra's Locket och Secret Garden Necklace samt Filigree Leaf and Amethyst Stone Necklace. Se även Denise Yezbak Moores Fleur de Niece. Glöm inte att titta i Vintajs galleri för fler inspirationsbilder. Du kan även nita fast filigrandelar, som till exempel i detta armband (obs! Videon förklarar stegen bättre än texten).
Broderi
Ett annat populärt sätt att dekorera filigran är att sy fast pärlor på den, något som inte minst återkommer på japanska sidor. Det viktiga är att använda en tråd som inte slits mot metallkanterna och som samtidigt inte syns allt för tydligt på baksidan om denna är synlig. Tunn metalltråd eller stark syntetisk tråd som fiskelina, Fireline eller Power Pro är exempel på trådar som brukar användas. Pärlor kan sys fast på många sätt, ungefär som silar: antingen broderas pärlorna fast efter hand eller så fästs ett färdigt pärlarbete på underlaget. Fina steg-för-steginstruktioner hittar du hos FusionBeads.
För fler exempel och projekt se även Pearl Leaf Necklace, seed bead-blomma (bättre steg-för-stegbeskrivning av samma teknik som i föregående projekt), vackert hårsmycke, ett till med virkad blomma, hårspänne, säkerhetsnålbrosch med dingel, romantiskt halsband och armband, rosring, ruterformade örhängen, dubbelt hänge, månhänge, kristallklätt kors, maffig kristallring, broderad stor ring, blomring, vackra rosbroscher, dekorativt "lås"/berlock, bokmärke, brosch i "vintage collage", "dubbel" blombrosch (seed beads), stor rosa ring, söt välarbetad ring (wire wrapping), brosch i "guld" och pärlor, vit ring (seed beads), vårliga hängen, lila och beige brosch, ros-set, underbara länkade armband, höstarmband med berlock, diamantformad brosch med kedjor, snöflingehänge, annorlunda filigran, glittrig vårbrosch och som en för årstiden passande och fin final -- vackra höstblommor (seed beads). Ett tips är att inte hoppa över exempelvis broscherna bara för att du inte gillar broscher: mönstren kan kanske inspirera dig till andra smycken istället.
Jag passar också på att visa detta vackra filigranlås, som dekorerats med rosor och kristaller. Jag har själv använt filigranlås på liknande sätt när jag saknat sillås: se exempelvis mitt första försök i peyote, ett armband med en ros jag sydde fast på ett litet filigranlås.
Boktips
Det finns flera pärlböcker som har projekt med filigrandelar, men framförallt känner jag till två böcker som helt handlar bara om filigransmycken: amerikanska Beading with Filigree av Cynthia Deis (2008, Lark Books) samt franska Bijoux et Accessoires en perles sur estampes & filigranes av Emmanuelle Heumann (2006, Tutti Frutti). Den senare boken kan du läsa några sidor ur på Amazon om du följer länken.
lördag 20 september 2008
Nyheter: Nyheter från Vintaj och Swarovski
Populära Vintaj har lanserat nya hängen i sitt sortiment av "natural brass". Det handlar om mönstrade (emobossed) hängen i olika storlekar och mönster, men också omönstrade släta berlocker som passar att stämplas, målas eller användas för "altered art". Vintaj har också lanserat två nya kedjor i vävd stil. Läs mer om hängena och se inspirationsbilder här.
Swarovski har, enligt Beadweaver, släppt nya färger och former inför höst- och vintersäsongen 09/10. Nya färger för kristaller är blålila Dark Indigo och mörkrosa Indian Pink medan pärlimitationerna utökas med djupt vinröda Crystal Bordeaux Pearl. Bland smyckesstenarna återfinns bland annat ett löv, Diamond Leaf, som tagits fram i samarbete med Giorgio Armani samt nya systenar. Cosmic återkommer också som smyckessten. Bland hängena finns ett vackert delvis frostat hänge, Rock, samt vingformade Pegasus. Bilder och mer information hittar du hos Cryztallised Swarovski Elements. Färgkartor med de senaste nyheterna hittar du här.
Swarovski har, enligt Beadweaver, släppt nya färger och former inför höst- och vintersäsongen 09/10. Nya färger för kristaller är blålila Dark Indigo och mörkrosa Indian Pink medan pärlimitationerna utökas med djupt vinröda Crystal Bordeaux Pearl. Bland smyckesstenarna återfinns bland annat ett löv, Diamond Leaf, som tagits fram i samarbete med Giorgio Armani samt nya systenar. Cosmic återkommer också som smyckessten. Bland hängena finns ett vackert delvis frostat hänge, Rock, samt vingformade Pegasus. Bilder och mer information hittar du hos Cryztallised Swarovski Elements. Färgkartor med de senaste nyheterna hittar du här.
fredag 19 september 2008
Mönstertips: Vad du kan använda silar till
Silar är väldigt användbara ibland och när man väl lärt sig att använda dem är de både roliga och ger många variationsmöjligheter. Mer om vad silar är och vilka olika typer det finns hittar du i inlägget Silar. Missa inte Diane Fitzgeralds artikel, som inte bara har instruktioner till en brosch utan även många inspirerande bilder samt tips på hur du gör egna silar. Skulle du sakna en sil och desperat vill testa de olika idéerna kan du gör som jag såg nämnt på Craftbits: använd perforerad hårdplast eller gör hål i en stark kartongbit. Även filigrandelar fungerar oftast som substitut till silar.
Grunderna
Vanligen använder man sig av tråd eller metalltråd för att fästa pärlorna. Tänk på att metall kan nöta sönder vissa fibrer så använd en stark tråd som Fireline när du inte använder metalltråd. Du kan antingen sy fast pärlorna direkt på silen eller så kan du först sy ett pärlmönster som sedan fästs i den. Bra bilder på hur du gör det förra hittar du hos BiCer (bild på den färdiga brosch finns här) och craft.ontheinternet. Du kan också variera enstaka pärlor med sydda blommor som i denna smultronbrosch.
Exempel på det senare tillvägagångssättet hittar du här (foto färdig blomma) och i detta halsband från Beadsmania. Som synes är silar bra baser för pärlblommor, vilket du också kan se exempel på i denna lila blomma och Elena Bashkatovas gerbera. Silar passar också bra för att göra blommor med daggers eftersom metallen stöttar de långa pärlorna. För olika idéer se BiCer, Bumble-Bees Beads och Beadsmania.
Broscher
Broscher är den vanligaste typen av siltillbehör och ännu fler broscher hittar du hos Nostalgia Ribbon, Jan's Jewels (en fjäril), Kiwa, Beadsmania, Sally's Beads Shop och Omochabako. Designer's Findings har bilder på broscher som gjorts med silar i olika former.
Örhängen
Hos Omochabako hittar du även dessa söta örhängen. Örhängen är också populärt att använda silar till. För fler exempel se Parts Club (har även de här med en vanligare typ av örhängessil), "modernt tantiga" från Beadsmania, rosörhängen, färgglada kluster samt Sweetpeas två varianter av söta blomörhängen respektive fyrkanter. Eleganta örhängen med vintagekänsla får du instruktioner till hos Jan's Jewels, där du även kan hitta dem i två färger utan dinglet.
Ringar
Från broscher och örhängen är steget inte långt till ringar. Du kan göra allt från nätta rosringar till stora ringar med sydda blommor. Eller varför inte göra en sådan här udda ring? Har du en ring med fast sil kan du även kombinera sil med en filigrandel, som här. Flera mönster till örhängen passar även till ringar och det gör även små halsbandshängen.
Halsband
Silar kan alltså även användas för att göra hängen eller "centerpieces" till halsband. Du kan använda speciella silar med upphängningsögla, enkla silar med bakstycke eller en vanlig enkel sil beroende på design och smak. Och armband för den delen. Se t ex detta höstvackra halsband och detta fina blomhänge. Det första halsbandet använder en speciell sil med ögla på baksidan, men det går också att fästa silen vid halsbandet genom hålen i den (fungerar speciellt bra utan bakstycke) som i det här halsbandet.
Missa inte heller detta halsband, som även inkorporerar ett vackert löv, detta spetslika sydda halsband, ett elegant karneolhänge, hösthänge med en slider, litet färgstarkt fyrkantigt hänge, tjockt pärlhänge. eller Omochabakos glittriga och lyxiga vårhalsband.
Övrigt
Löv för mig in på ett projekt i Beads Etc nr 18, en hårkam av Chanel Oldfield. Vanligen fästa pärlor på den välvda sidan av silen, men Chanel har valt att sy fast metallöv och pärlor på andra sidan. Detta ger en fin blomma som kupar sig uppåt på ett naturligt sätt. Det är också en bra påminnelse om att det inte finns något rätt eller fel med hur du använder en sil.
Fler användningsområden
Förutom de olika sätten att använda en sil som nämnts ovan kan jag också tipsa om att silar kan sys fast på många underlag. Min syster köpte en gång ett par örhängen som var sydda med rocaillepärlor och paljetter på en stor sil. Silen hade limmats på konstläder eller liknande innan den sedan limmats fast på ett par vanliga clips med stor platta. Ett tips för den som inte hittar örhängen med silar. Har du inget bakstycke och vill inte att virrvarret av tråd på baksidan av silen ska synas så kan du gör som jag såg hos Pärleporten: sy ihop två silar så att de bildar en linsformad komponent (görs enklast efter att du dekorerat klart silarna).
Grunderna
Vanligen använder man sig av tråd eller metalltråd för att fästa pärlorna. Tänk på att metall kan nöta sönder vissa fibrer så använd en stark tråd som Fireline när du inte använder metalltråd. Du kan antingen sy fast pärlorna direkt på silen eller så kan du först sy ett pärlmönster som sedan fästs i den. Bra bilder på hur du gör det förra hittar du hos BiCer (bild på den färdiga brosch finns här) och craft.ontheinternet. Du kan också variera enstaka pärlor med sydda blommor som i denna smultronbrosch.
Exempel på det senare tillvägagångssättet hittar du här (foto färdig blomma) och i detta halsband från Beadsmania. Som synes är silar bra baser för pärlblommor, vilket du också kan se exempel på i denna lila blomma och Elena Bashkatovas gerbera. Silar passar också bra för att göra blommor med daggers eftersom metallen stöttar de långa pärlorna. För olika idéer se BiCer, Bumble-Bees Beads och Beadsmania.
Broscher
Broscher är den vanligaste typen av siltillbehör och ännu fler broscher hittar du hos Nostalgia Ribbon, Jan's Jewels (en fjäril), Kiwa, Beadsmania, Sally's Beads Shop och Omochabako. Designer's Findings har bilder på broscher som gjorts med silar i olika former.
Örhängen
Hos Omochabako hittar du även dessa söta örhängen. Örhängen är också populärt att använda silar till. För fler exempel se Parts Club (har även de här med en vanligare typ av örhängessil), "modernt tantiga" från Beadsmania, rosörhängen, färgglada kluster samt Sweetpeas två varianter av söta blomörhängen respektive fyrkanter. Eleganta örhängen med vintagekänsla får du instruktioner till hos Jan's Jewels, där du även kan hitta dem i två färger utan dinglet.
Ringar
Från broscher och örhängen är steget inte långt till ringar. Du kan göra allt från nätta rosringar till stora ringar med sydda blommor. Eller varför inte göra en sådan här udda ring? Har du en ring med fast sil kan du även kombinera sil med en filigrandel, som här. Flera mönster till örhängen passar även till ringar och det gör även små halsbandshängen.
Halsband
Silar kan alltså även användas för att göra hängen eller "centerpieces" till halsband. Du kan använda speciella silar med upphängningsögla, enkla silar med bakstycke eller en vanlig enkel sil beroende på design och smak. Och armband för den delen. Se t ex detta höstvackra halsband och detta fina blomhänge. Det första halsbandet använder en speciell sil med ögla på baksidan, men det går också att fästa silen vid halsbandet genom hålen i den (fungerar speciellt bra utan bakstycke) som i det här halsbandet.
Missa inte heller detta halsband, som även inkorporerar ett vackert löv, detta spetslika sydda halsband, ett elegant karneolhänge, hösthänge med en slider, litet färgstarkt fyrkantigt hänge, tjockt pärlhänge. eller Omochabakos glittriga och lyxiga vårhalsband.
Övrigt
Löv för mig in på ett projekt i Beads Etc nr 18, en hårkam av Chanel Oldfield. Vanligen fästa pärlor på den välvda sidan av silen, men Chanel har valt att sy fast metallöv och pärlor på andra sidan. Detta ger en fin blomma som kupar sig uppåt på ett naturligt sätt. Det är också en bra påminnelse om att det inte finns något rätt eller fel med hur du använder en sil.
Fler användningsområden
Förutom de olika sätten att använda en sil som nämnts ovan kan jag också tipsa om att silar kan sys fast på många underlag. Min syster köpte en gång ett par örhängen som var sydda med rocaillepärlor och paljetter på en stor sil. Silen hade limmats på konstläder eller liknande innan den sedan limmats fast på ett par vanliga clips med stor platta. Ett tips för den som inte hittar örhängen med silar. Har du inget bakstycke och vill inte att virrvarret av tråd på baksidan av silen ska synas så kan du gör som jag såg hos Pärleporten: sy ihop två silar så att de bildar en linsformad komponent (görs enklast efter att du dekorerat klart silarna).
onsdag 17 september 2008
Pärlsort/pärltillverkning: Väldoftande pärlor
Nu är ju doftande pärlor inte en pärlsort så mycket som en egenskap, men jag tyckte de passade att lyftas fram tillsammans under denna rubrik. Observera dock att texten blandar både information om doftande pärlor samt instruktioner för pärlor du kan göra själv.
Vanligen, oavsett om det gäller smycken eller andra pärlarbeten, så är det synintrycket som är viktigast vid val av pärlor -- och även hur arbetet upplevs. Men pärlor kan även användas för att stimulera andra sinnen: bönepärlor, som jag skrev om för ett tag sedan, är ett exempel på arbete där känseln är lika viktig eller viktigare än synen. Ett radband får gärna vara vackert, men om det inte känns skönt i handen blir det inget annat än ett dekorativt smycke som inte fungerar för bön så som tänkt. Tänk dig själv att räkna böner med vassa kristallpärlor jämfört med mjukslipade träpärlor till exempel. (Läs mer om detta under Designa med alla sinnen.)
Doftande pärlor stimulerar luktsinnet. Ibland är det pärlor som är vackra eller dekorerade så att de även är sköna att se på, medan de i andra fall är betydligt mer oanseliga. Doftpärlor passar bra till smycken då de flesta dofter frigörs när de värms upp av kroppsvärmen. Väldoftande material har använts i tusentals år för pärlor, ibland med religiösa förtecken men lika ofta för mer profana ändamål.
Pärlor av blommor
Några av de mest romantiska doftande pärlorna är rosenbladspärlor. Enligt vissa användes dessa pärlor i katolska radband, rosenkransar, på medeltiden vilket skulle förklara namnet. Även idag finns det många (amerikaner) som fascinerats av detta och gör egna rospärlor till radband. Recept på rosenbladspärlor finns i många varianter på nätet, se till exempel Mother Earth News, Craftastica, Cathy Covington, eller DIY Life, som har länkar till flera andra recept. Bland annat detta recept, som är baserat på trolldeg. För att pärlorna ska dofta får de inte lackas eller på annat sätt förseglas, vilket dock betyder att de kommer att åldras och färgen i vissa fall förändras över tid. Tänk på att alla pärlor blir mörkt bruna eller röda oavsett vilken färg rosenbladen har samt att välja väldoftande sorter.
Du kan också göra pärlor med lavendel- eller annan blom- och kryddoft på liknande sätt, se Shenet (bläddra ned till recept på "kulor" och halsband), Illuminated Perfume respektive The Herb Companion. Lavendelpärlor finns beskrivna hos WikiHow. Även Cathy Covington ovan talar om att använda andra starkt doftande blommor som magnolia med flera. Pärlorna på fotot är gjorda av rosor och doftschersmin.
En spännande variant på blompärlor fann jag på Etsy: XtremeDream bäddar in lavendel i tovade pärlor. Till skillnad från pärlorna ovan får du därmed en naturlig doft tillsammans med färgglada och ovanliga pärlor.
För tips på hur du kan använda obehandlade, färska blommor i smycken, se Äkta blomstersmycken.
Pärlor av trä
En annan typ av doftande pärlor är sandelträspärlor. De kan antingen köpas som släta pärlor i form av malas (se inlägget Pärlor för bön) eller som handsnidade pärlor, som på fotot ovan. Doften är inte intensiv, men ändå ganska påtaglig och passar inte alla. För den som inte vet hur sandelträ doftar så är det är en träig och söt basnot som används i rökelse och vissa herrparfymer. Inom aromaterapi används sandelträolja för att trösta vid sorg och rädsla samt även vid hudproblem (källa: Aroma Creative). Enligt Crearome är det en bra meditationsolja, vilket också är hur sandelträpärlorna ofta använts av hinduer och buddhister. Doften håller sig länge även om den försvagas med tiden.
Pärlor av myrrha
Från Mali kommer moro-moro eller myrrhapärlor, de små ojämna pärlor som syns till höger på fotot ovan. Enligt Botanical Beads och Beading Daily så tillverkas de av frön från ett träd som kallas dank eller Tamba dala. Frön mals och blandas med hett vatten för att sedan rullas till pärlor. Pärlorna har använts i århundraden i flera delar av Afrika för sin väldoft och anses ha afrodisiakiska egenskaper. Än idag används de på sina ställen, främst av kvinnor som bär dem som bälten runt höften. Dessa pärlor ser ganska oanseliga ut, men har på grund av sina andra egenskaper funnit popularitet.
Även om de kallas myrrhapärlor (myrrh beads) är det inte samma typ av myrrha som vi exempelvis förknippar med de tre vise männen. Pärlorna är något känsliga och kan även mörkna vid kontakt med huden.
Pärlor av kryddor och bönor
Pärlor kan även göras av aromatiska frön som kaffebönor, kardemumma, kryddnejlika osv. Ofta är dessa material lite bräckliga så de passar bäst till smycken som inte används så ofta eller till ren dekor. Läs mer under Pärlor av kaffebönor samt eHow .
Doftsatta pärlor
Porösa material kan lätt suga åt sig parfym och eterisk olja, vilket är hur doftkrus och aromastenar fungerar. Samma effekt kan användas att doftsätta (oglaserade) keramikpärlor. Jag har hört talas om att de finns att köpa färdiga, åtminstone vintagepärlor, men tyvärr hittar jag inga exempel just nu.
Även polymerlera kan doftsättas, med oljor eller kryddor, men exakt hur man får ett bra resultat verkar vara svårt att få kunskap. För tips se exempelvis Glass Attic eller the Polymer clay tutor. För alla material gäller att doften försvinner, ibland fort, så du behöver troligen "preparera" pärlorna då och då. Lack, glasyr med mera hindrar pärlan från att absorbera och frigöra oljan. Också rosenblads- och sandelträspärlor skulle kunna återfå sin doft genom att du droppar lite eterisk olja på dem när de tappat sin vällukt.
I Bead & Button, August 2006, fanns ett instruktioner till doftsatta pärlade pärlor av Deni Whaley. De påminner lite om pomandrar och miniatyrparfymflaskor, som förr användes som hängen i smycken för att sprida väldoft. Mer om detta bruk kan du läsa hos Ganoksin och svenska Shenet, varav den senare hemsidan även har en hel del recept.
Oavsiktligt doftande pärlor
Det finns även pärlor som kan lukta när de värms upp även om det inte är deras syfte. Exempelvis doftar bärnsten kåda om den gnids mot tyg så att friktionsvärme uppstår och ull har ibland en naturlig doft som inte alltid uppskattas. Även olika plaster kan dofta. Det handlar dock inte om pärlor som görs för att dofta: det är endast en trevlig eller otrevlig bieffekt.
Och när vi ändå talar om dofter så finns det faktiskt ett pärlmaterial som vi ofta tänker oss som doftande, om än inte väldoftande: skit. Ja, nog känner de flesta av oss till att några kreativa personer började sälja älgspillning till (tyska) turister och även älgskitsmycken har gjorts. Denna form av souvenirer finns i så väl Sverige som USA. Torr älgspillning luktar mest hö medan smyckena är lackade och troligen inte doftar något alls. Egentligen platsar det med andra ord inte här, men jag kunde inte låta bli att nämna dem...
Vanligen, oavsett om det gäller smycken eller andra pärlarbeten, så är det synintrycket som är viktigast vid val av pärlor -- och även hur arbetet upplevs. Men pärlor kan även användas för att stimulera andra sinnen: bönepärlor, som jag skrev om för ett tag sedan, är ett exempel på arbete där känseln är lika viktig eller viktigare än synen. Ett radband får gärna vara vackert, men om det inte känns skönt i handen blir det inget annat än ett dekorativt smycke som inte fungerar för bön så som tänkt. Tänk dig själv att räkna böner med vassa kristallpärlor jämfört med mjukslipade träpärlor till exempel. (Läs mer om detta under Designa med alla sinnen.)
Doftande pärlor stimulerar luktsinnet. Ibland är det pärlor som är vackra eller dekorerade så att de även är sköna att se på, medan de i andra fall är betydligt mer oanseliga. Doftpärlor passar bra till smycken då de flesta dofter frigörs när de värms upp av kroppsvärmen. Väldoftande material har använts i tusentals år för pärlor, ibland med religiösa förtecken men lika ofta för mer profana ändamål.
Pärlor av blommor
Några av de mest romantiska doftande pärlorna är rosenbladspärlor. Enligt vissa användes dessa pärlor i katolska radband, rosenkransar, på medeltiden vilket skulle förklara namnet. Även idag finns det många (amerikaner) som fascinerats av detta och gör egna rospärlor till radband. Recept på rosenbladspärlor finns i många varianter på nätet, se till exempel Mother Earth News, Craftastica, Cathy Covington, eller DIY Life, som har länkar till flera andra recept. Bland annat detta recept, som är baserat på trolldeg. För att pärlorna ska dofta får de inte lackas eller på annat sätt förseglas, vilket dock betyder att de kommer att åldras och färgen i vissa fall förändras över tid. Tänk på att alla pärlor blir mörkt bruna eller röda oavsett vilken färg rosenbladen har samt att välja väldoftande sorter.
Du kan också göra pärlor med lavendel- eller annan blom- och kryddoft på liknande sätt, se Shenet (bläddra ned till recept på "kulor" och halsband), Illuminated Perfume respektive The Herb Companion. Lavendelpärlor finns beskrivna hos WikiHow. Även Cathy Covington ovan talar om att använda andra starkt doftande blommor som magnolia med flera. Pärlorna på fotot är gjorda av rosor och doftschersmin.
En spännande variant på blompärlor fann jag på Etsy: XtremeDream bäddar in lavendel i tovade pärlor. Till skillnad från pärlorna ovan får du därmed en naturlig doft tillsammans med färgglada och ovanliga pärlor.
För tips på hur du kan använda obehandlade, färska blommor i smycken, se Äkta blomstersmycken.
Pärlor av trä
En annan typ av doftande pärlor är sandelträspärlor. De kan antingen köpas som släta pärlor i form av malas (se inlägget Pärlor för bön) eller som handsnidade pärlor, som på fotot ovan. Doften är inte intensiv, men ändå ganska påtaglig och passar inte alla. För den som inte vet hur sandelträ doftar så är det är en träig och söt basnot som används i rökelse och vissa herrparfymer. Inom aromaterapi används sandelträolja för att trösta vid sorg och rädsla samt även vid hudproblem (källa: Aroma Creative). Enligt Crearome är det en bra meditationsolja, vilket också är hur sandelträpärlorna ofta använts av hinduer och buddhister. Doften håller sig länge även om den försvagas med tiden.
Pärlor av myrrha
Från Mali kommer moro-moro eller myrrhapärlor, de små ojämna pärlor som syns till höger på fotot ovan. Enligt Botanical Beads och Beading Daily så tillverkas de av frön från ett träd som kallas dank eller Tamba dala. Frön mals och blandas med hett vatten för att sedan rullas till pärlor. Pärlorna har använts i århundraden i flera delar av Afrika för sin väldoft och anses ha afrodisiakiska egenskaper. Än idag används de på sina ställen, främst av kvinnor som bär dem som bälten runt höften. Dessa pärlor ser ganska oanseliga ut, men har på grund av sina andra egenskaper funnit popularitet.
Även om de kallas myrrhapärlor (myrrh beads) är det inte samma typ av myrrha som vi exempelvis förknippar med de tre vise männen. Pärlorna är något känsliga och kan även mörkna vid kontakt med huden.
Pärlor av kryddor och bönor
Pärlor kan även göras av aromatiska frön som kaffebönor, kardemumma, kryddnejlika osv. Ofta är dessa material lite bräckliga så de passar bäst till smycken som inte används så ofta eller till ren dekor. Läs mer under Pärlor av kaffebönor samt eHow .
Doftsatta pärlor
Porösa material kan lätt suga åt sig parfym och eterisk olja, vilket är hur doftkrus och aromastenar fungerar. Samma effekt kan användas att doftsätta (oglaserade) keramikpärlor. Jag har hört talas om att de finns att köpa färdiga, åtminstone vintagepärlor, men tyvärr hittar jag inga exempel just nu.
Även polymerlera kan doftsättas, med oljor eller kryddor, men exakt hur man får ett bra resultat verkar vara svårt att få kunskap. För tips se exempelvis Glass Attic eller the Polymer clay tutor. För alla material gäller att doften försvinner, ibland fort, så du behöver troligen "preparera" pärlorna då och då. Lack, glasyr med mera hindrar pärlan från att absorbera och frigöra oljan. Också rosenblads- och sandelträspärlor skulle kunna återfå sin doft genom att du droppar lite eterisk olja på dem när de tappat sin vällukt.
I Bead & Button, August 2006, fanns ett instruktioner till doftsatta pärlade pärlor av Deni Whaley. De påminner lite om pomandrar och miniatyrparfymflaskor, som förr användes som hängen i smycken för att sprida väldoft. Mer om detta bruk kan du läsa hos Ganoksin och svenska Shenet, varav den senare hemsidan även har en hel del recept.
Oavsiktligt doftande pärlor
Det finns även pärlor som kan lukta när de värms upp även om det inte är deras syfte. Exempelvis doftar bärnsten kåda om den gnids mot tyg så att friktionsvärme uppstår och ull har ibland en naturlig doft som inte alltid uppskattas. Även olika plaster kan dofta. Det handlar dock inte om pärlor som görs för att dofta: det är endast en trevlig eller otrevlig bieffekt.
Och när vi ändå talar om dofter så finns det faktiskt ett pärlmaterial som vi ofta tänker oss som doftande, om än inte väldoftande: skit. Ja, nog känner de flesta av oss till att några kreativa personer började sälja älgspillning till (tyska) turister och även älgskitsmycken har gjorts. Denna form av souvenirer finns i så väl Sverige som USA. Torr älgspillning luktar mest hö medan smyckena är lackade och troligen inte doftar något alls. Egentligen platsar det med andra ord inte här, men jag kunde inte låta bli att nämna dem...
söndag 14 september 2008
Hållbar utveckling: Hur är det med medvetenheten hos pärlare?
Miljö är en återkommande fråga, inte bara för mig personligen utan även allmänt. Men hur är det med miljötänkandet inom pärlvärlden? Vi använder alla möjliga sorters material, där en del kommer från industrier kända för sina stora negativa miljöeffekter och i vissa fall även för dåliga sociala villkor för arbetarna. Information om pärltillverkningens effekter är dock låg och de flesta pärlare har få eller inga kunskaper om dem. Därför skapar jag denna nya kategori kallad Hållbar utveckling.
Min tanke är att förhoppningsvis öppna upp för en diskussion jag saknar idag och förmedla fakta kring pärl- och smyckestillverkning. Det handlar inte om att säga att ditten och datten är miljöfarligt eller tillverkas under dåliga arbetsförhållande och du borde skämmas som använder det. Det handlar om att få upp miljö- och rättvisefrågan på dagordningen och att visa att det finns alternativ. Det finns exempelvis flera pärltillverkare som är fair trade-certifierade, men hur många pärlare i Sverige känner till det? Bomullssnöre, som ofta används för enklare smycken, är miljövidrigt, men det finns ekologiska smyckessnören. Utbudet kommer dock inte att breddas om inte vi som pärlare och kunder visar att vi bryr oss om vilka effekter vår konsumtion har och att vi är beredda att kanske betala lite extra för att få hållbara alternativ. Så länge butikerna befarar att eko- eller rättvisevarorna kommer att bli hyllvärmare så kommer de inte att investera i det. Och omvänt, om ingen protesterar kommer de inte att ta bort de dåliga alternativen (abalone/paua är ett exempel på en rovfiskad akut hotad djurart som pärlare gärna använder).
Men pärlkonsumtionen är bara halva vägen: att göra pärlandet hållbart handlar även om andra aspekter som att inte slösa i onödan eller satsa på smyckesdelar av låg kvalitet som inte håller att användas en längre tid. Det handlar också om att återanvända och återvinna -- något som kan vara både kul och inspirerande. Det passar också som handen i handsken att det just nu är "trendigt" att blanda in använda eller oanväna vintagedelar i smyckena. Även teknikerna vi använder tål att funderas på: kemikalier för patinering och gas för lödning är två exempel.
För alla som säljer smycken finns ytterligare ett steg: slutkonsumtionen. Hur kan säljaren förmedla mervärdena i pärlor från rättvis handel-projekt eller ekologiska fibrer? Hur kan kundmönstren förändras så att smycken inte behandlas som slit- och slängvaror? Kan ett multifunktionellt eller varierbart smycke förlänga sin livstid jämfört med ett utpräglat modesmycke?
Frågorna är många och jag har absolut inte alla svar. Men jag vill lära mig mer och jag vill vara miljömedveten -- och hoppas att även andra vill det. Att köpa rättviseprodukter och ekologiskt kommer inte att rädda världen, men även små bidrag är ett steg i rätt riktning och som klyschan säger: tillsammans kan vi göra det. Om du köper en ny dator eller mobil vart tredje år så kommer kanske det att radera ut de miljövinster du gör under en livstids pärlande. Men det är för den sakens skull inte oviktigt! Du behöver inte försaka dina pärlor, bara göra nya bekantskaper. Och det är väl alltid roligt?
Min tanke är att förhoppningsvis öppna upp för en diskussion jag saknar idag och förmedla fakta kring pärl- och smyckestillverkning. Det handlar inte om att säga att ditten och datten är miljöfarligt eller tillverkas under dåliga arbetsförhållande och du borde skämmas som använder det. Det handlar om att få upp miljö- och rättvisefrågan på dagordningen och att visa att det finns alternativ. Det finns exempelvis flera pärltillverkare som är fair trade-certifierade, men hur många pärlare i Sverige känner till det? Bomullssnöre, som ofta används för enklare smycken, är miljövidrigt, men det finns ekologiska smyckessnören. Utbudet kommer dock inte att breddas om inte vi som pärlare och kunder visar att vi bryr oss om vilka effekter vår konsumtion har och att vi är beredda att kanske betala lite extra för att få hållbara alternativ. Så länge butikerna befarar att eko- eller rättvisevarorna kommer att bli hyllvärmare så kommer de inte att investera i det. Och omvänt, om ingen protesterar kommer de inte att ta bort de dåliga alternativen (abalone/paua är ett exempel på en rovfiskad akut hotad djurart som pärlare gärna använder).
Men pärlkonsumtionen är bara halva vägen: att göra pärlandet hållbart handlar även om andra aspekter som att inte slösa i onödan eller satsa på smyckesdelar av låg kvalitet som inte håller att användas en längre tid. Det handlar också om att återanvända och återvinna -- något som kan vara både kul och inspirerande. Det passar också som handen i handsken att det just nu är "trendigt" att blanda in använda eller oanväna vintagedelar i smyckena. Även teknikerna vi använder tål att funderas på: kemikalier för patinering och gas för lödning är två exempel.
För alla som säljer smycken finns ytterligare ett steg: slutkonsumtionen. Hur kan säljaren förmedla mervärdena i pärlor från rättvis handel-projekt eller ekologiska fibrer? Hur kan kundmönstren förändras så att smycken inte behandlas som slit- och slängvaror? Kan ett multifunktionellt eller varierbart smycke förlänga sin livstid jämfört med ett utpräglat modesmycke?
Frågorna är många och jag har absolut inte alla svar. Men jag vill lära mig mer och jag vill vara miljömedveten -- och hoppas att även andra vill det. Att köpa rättviseprodukter och ekologiskt kommer inte att rädda världen, men även små bidrag är ett steg i rätt riktning och som klyschan säger: tillsammans kan vi göra det. Om du köper en ny dator eller mobil vart tredje år så kommer kanske det att radera ut de miljövinster du gör under en livstids pärlande. Men det är för den sakens skull inte oviktigt! Du behöver inte försaka dina pärlor, bara göra nya bekantskaper. Och det är väl alltid roligt?
Inspiration: Höstens färger
Även om naturen fortfarande mestadels står grön så hopar sig tecknen på att hösten är här: kvällarna är kalla och äpplena mognar. Hösten innebär att naturen byter färger, från sommargrönska till glödande höstfärger. Och även inom modet betyder det en ny säsong med nya färger, långt borta från sommarens ljusa och starka färger. Så varför inte låta dig inspireras av såväl naturens som modeindustrins mysiga nya färger?
Naturens färger upplever du självklart starkast genom att faktiskt ge dig ut i den: parkerna, skogarna, trädgårdarna. Studera de små detaljerna likväl som de stora linjerna och vyer. Hösten är inte bara färg utan också textur/ytor, form och rörelse: ett vaxigt nypon, en gnistrande regndroppe, matt mossa, bara björnbärssnår med törnen och några ensamma trinda glänsande bär, grenverk, rönnbärsklasar, en mjuk ringblomma, torra grässtrån, en ensam blomma, prassliga lövhögar, fåglar, björkar som rör sig i vinden. Försök hitta de där små detaljerna som oftast inte syns direkt, men som är de som fulländar höstkänslan. Tänk också på att inspireras av hela hösten: från de första tecknen i september till dimman i november (som novemberbarn propagerar jag för att november kan vara en vacker och vemodigt inspirerande månad).
Skulle hösten inte ha infunnit sig än eller om du föredrar att mysa framför datorn kan du t ex bildgoogla efter vackra, inspirerande bilder. Notera speciellt färgkombinationer för naturen kan ibland kombinera de mest oväntade färger med lyckat resultat. Om du har fångat hösten på bild, men tycker det är svårt att hitta alla färger i den kan du t ex använda ett verktyg som Color Palette Generator. Egentligen tänkt för att matcha färger på en hemsida, men även användbar för pärlare på sitt sätt eftersom den kan få en att upptäcka nyanser som inte syns så tydligt innan de separerats ut.
Pärlarnas färgguru Margie Deeb har skrivit flera korta men läsvärda artiklar om höstens färger, som diskuterar material, nyanser och stilar inspirerat av årstiden. Se t ex Fall Colors Abound, Autumn's Splendor samt Warm Up to Orange (pdf-filer). Mer tips om brunt kan du läsa i inspirationsinlägget Brown is the new black.
Eftersom naturens färger bäst fungerar som inspiration när man möter dem i verkliga livet så går jag raskt vidare till modets och trendernas höstfärger. Även om du vill göra smycken som håller längre än en kort modenyck så kan färgtrender vara bra som inspiration eller, om du säljer, en indikation på vad som kan tänkas efterfrågas av kunderna. Hos Fire Mountain Gems kan du få en hel palett med höstens och vinterns färger. Förutom klassiska höstfärger som senap, plommonlila, mörkgrön och choklad finns där även flera kalla nyanser. Även hos Rings & Things kan du läsa mer om höstens trender enligt Pantone och Swarovski. Jablonex publicerar även de inspirationskartor med pärlor i höstens färger. Säsongens färger delas in i poetiska My Dream, My Moon, My Energy och My Desert. Pärl-/smyckestrender bortom färg nämndes för ett tag sedan på Beading Daily. Mer allmänt om hösstens modetrender finns hos Fashion Trendsetter (svenskt perspektiv finns hos Fashionguide).
PS! Normalt sett ligger dock många sajter inom industrin en eller två säsonger före allmänheten av naturliga skäl, så om du vill läsa in dig på trender kommer du att lära dig att vara ute i tid. T ex är Swarovskis senast släppta färger tänkta för hösten och vintern 2009, inte årets höstsäsong. För mer tips om att hålla sig uppdaterad som företagare, se Eni Okens artikel och länklista Jewelry Fashion, Trends & Forcasts. Swarovskis trender för nästa höst hittar du här.
torsdag 11 september 2008
Mönstertips: Feminint och maskulint i läder och mocka
Jag gillar mocka- och läderarmband så därför tänkte jag ta tillfället i akt att tipsa om lite mönster och projekt med smycken i dessa material. Främst blir det armband, men även lite annat i slutet.
Armband
Klassiska och tuffa läderarmband kan göras av gamla livremmar, som piffas upp med nitar och hängen som i Beads & Beyond (Jan 2008) (se bilder genom att klicka på "preview this issue online"). Se även DIY Network för ett nitarmband.
I senaste numret av Bead Unique (Fall 2008) finns en helt annan typ av läderarmband med mässingsfiligran. Tamara Schafhauser gör annorlunda variant med i grunden samma typ av material hos HGTV (video finns här).
Andra armbandsprojekt gör t ex mönster med dubbla lager läder i olika färg som i Leather Cuff Bracelet, syr eller knyter samman olika läderbitar som i Off the Cuff eller dekorerar armbanden med hornpärlor som i Jackie Guerras Suede Cuff.
Namnsmycke/budskap
Gillar du namnsmycken och smycken med budskap så se Kristina Pitaniello som nitar fast en graverad tag med personligt meddelande på sitt armband eller Tamara Berg, som stansar fast sitt budskap.
Läder som accent
Ett armband behöver inte helt bestå av läder. Rings & Things har flera exempel på armband där bara själva avsluten är av läder, se Leather cuff bracelet (finns även som videoinstruktioner), Tafuri Tough Cuff och We go together. R&T:s instruktioner finns även i mer högupplösta pdf-filer,som du kan ladda ned här.
Smycken av snören
Läder- och mockasnören är vanligt som halsband, ofta för hängen i en maskulin eller unisexstil. Förutom att bara använda dem för att trä upp ett hänge kan man kapa dem på mitten och hänga upp pärlor, se t ex Rings & things Sojourner and Truth set eller Gifts for him, Beads Etc no 13 (du kan se instruktionerna gratis på nätet). I Giga läderhalsband använder CCHobby flera längder lädersnören istället för en enda längd.
Storhåliga pärlor i metall eller andra material kan träs på lädersnören för en maskulinare variant av pandorarmband (se t ex Beads Etc eller BLOG för inspiration). Missa inte heller det femininare Läderhalsband med trådpärlor.
Se också Panduros herrsmycken samt mockahalsbandet A simple twist, Favorite Things bracelet, As Young As You Feel , "höst"halsbandet hos Beadsmania och Golden Ring necklace i läder. Ännu en variant är att "väva in" ett läder- eller mockaband (eller annat band) i en kedja, som hos DIY Network. Du kan även kapa mockasnöre i längder och göra ett annorlunda "knutet halsband" à la Kiwa.
Flätning och makramé
Läder kan även användas för flätning (se även Beadalons armband, Braided Leather Choker samt Parts Clubs berlockhalsband) eller makramé som i R&T:s Celtic Cowgirl, Michaels leather macramé cuff, Macramé Charm Bracelet (Swarovski), Woven leather bracelet eller Beadalons turkoschoker. Lädersnöre passar även till flera av knutarna i Suzen Millodots bok Celtic Knots for Beaded Jewellery (Search Press, 2006). Dock inte alla.
Tenntrådssmycken och broderi
I Sverige är tenntrådssmycken en klassiker där tenntrådsflätor -- med eller utan pärlor -- sys fast på mjukt renskinn medan man i Nordamerika länge har pärlbroderat på hjort- eller älgskinn. Icke-indianer använder det främst för att brodera armband och liknande.
Materialmix
Eller varför inte mixa med lite oväntade material: t ex swarovskikristaller som i detta armband hos R&T (fler exempel här) eller Artbeads Fun and funky leather cuff. I detta armband från Kiwa har man gått längre och dekorerat ett håligt läderarmband med sydda pärlor.
I fotot ovan har jag helt sonika sytt eller limmat fast dekorativa band på mockaarmband och tidigare, i inlägget Smyckestillverkning för scrappare, visade jag ett annat mockarmband som jag dekorerat med brads. Missa inte heller Carmis annorlunda Suspended Leather Pendants.
Småprojekt
Överblivna småbitar av skinn kan användas t ex för att hänga upp donuts. Små snuttar av läder- eller mockasnören passar till örhängen (se mer instruktioner här). Eller varför inte göra blomsmycken av större mockabitar? Vill du göra ett annat mindre projekt så varför inte en läderring à la Beadsmania? Se även dessa hängen gjorda av ett gammalt läderbälte.
Om läder och mocka
För den som vill ha annorlunda snören finns det metallicfärgade snören i mocka- och läderimitation samt "taggtråd" i läder. Perles & Co säljer olika typer av enkla läder- och mockablommor. Färgade snören och band finns i flera pärlaffärer. Det finns t o m läderpärlor, se t ex Bead Babe eller Auntie's Beads.
För veganer m fl: Fuskmocka är vanligt i mockaband och det finns också snören i imiterat läder så som pläder (p'leather). För den som inte vill använda äkta vara finns det även djurfria alternativ till skinn- och mockabitar. Till snören fungerar också vaxad bomull lika bra och ibland bättre än äkta lädersnöre eftersom inte minst färgat läder kan spricka om det bearbetas för mycket.
måndag 8 september 2008
Pärlsort: Lampwork
Lampwork är egentligen inte så mycket en pärlsort som en speciell teknik att bearbeta glas. Att göra pärlor i lampwork är populärt, men tekniken används även för konstföremål och kemiinstrument. Andra namn på tekniken är flameworking eller torchworkning. På svenska använder vi oftast engelskan lampwork för dessa pärlor. Ordet kommer från att man tidigare använde en låga från en oljelampa med blåsbälg för att smälta glaset (idag används vanligen gasbrännare).
Ursprung och historia
När glaset först upptäcktes av människan för ca 9 000 år sedan så började hon smälta det över en liten eld, som utvecklades till små ässjor. Över dessa tillverkade exempelvis egyptierna kärl på stavar för 5 000 år sedan och även pärlor tillverkades på likande sätt. Föremålen dekorerades bland annat med smält glas, ungefär som pärlmakare idag gör. Även om tillverkningen påminner om lampworking så finns skillnader som gör att det inte definieras som det. Bland annat saknades den riktade låga som är så betydelsefull. Från romartiden tog en annan teknik över, glasblåsningen, och äldre tekniker föll i träda.
Men så kom renässansen och med den ett ökat intresse för vetenskap. I takt med att vetenskaperna utvecklades behövde kemisterna och fysikerna nya instrument. En glasblåsare på Murano -- ditVenedigs glasindustri flyttats 1291 p g a brandrisken -- upptäckte ett nytt, klart glas kallat Crystallo som passade vetenskapsmännens behov av helt ofärgat glas. Men de tunna kärl som efterfrågades kunde inte skapas genom glasblåsning. Istället fick de söka en ny teknik. De upptäckte att om luft (syre) tillfördes lågan från en brinnande oljelampa så blev den het nog att mjuka upp glasmassan så den kunde bearbetas. Först syresattes lågan helt enkelt genom att glasblåsaren själv blåste på lågan, men detta var ingen ideal metod så system med bälgar utvecklades. I början av 1400-talet tillverkades så alla apparater och kärl i hela Europa i den nya tekniken, lampworking.
Blåslampan och bälgarna utvecklades under historiens gång, men den största förändringen kom 1924 då borosilikatglaset, Pyrex, uppfanns. Glaset kunde helt enkelt inte smältas över de gamla lamporna. Istället började glasmakarna inspirerade av svetsare använda gaslågor som blandade syre och fossil gas. Pyrex betydde också ett uppsving för glastraditionen i USA och snart fanns många "glasblåsare" som tillverkade prydnadsfigurer som såldes på markander och tivolin. I Europa blev det inte samma revolution utan här fortsatte de gamla glasen och teknikerna att ha en stor roll, inte minst i traditionsrika glasområden som Böhmen och Murano.
Behovet av apparater och instrument gjorda i lampworking spred tekniken till länder som Kina, Indien, Japan, Egypten och Australien. Den moderna amerikanska lampworktraditonen kan sägas ha startat med engelsman i USA som inspirerad av europeisk glastradition började experimentera på 1960-talet och på 1980-talet började tekniken, som tidigare hållt hemlig av utövarna, att läras ut på olika skolor. Därefter kom en stor utveckling av så väl tekniker och verktyg som tillämpning. Och det är (delvis) ur denna tradition som den hantverksmässiga pärltillverkningen grott.
Tillverkning
Förenklat tillverkas pärlorna genom att man lindar glas som smälts från en liten färgad glasstav runt en metallpinne. Pärlorna kan sedan dekoreras på många sätt, antingen varma eller kalla. Att göra "knottror", blommor, ränder, tredimensionella djur eller liknande med hjälp av stavarna är vanligt. Likaså att lägga bladguld eller -silver i glaset. Ett mönster kan ligga på ytan av pärlan eller inbäddat i den. Efter att pärlan bearbetats i lågan och är kall kan ytan även etsas, slipas, målas eller poleras. Med mera -- bara fantasin sätter gränser för dessa pärlmakare. Vissa mönster är enklare än andra och de mer avancerade kan ta lång tid att skapa. Demonstrationer och instruktioner för hur pärlorna görs hittar du på Youtube, bland annat denna fina video.
Typer av pärlor
Idag finns det tre "typer" av lampworkpärlor att köpa. Vanligast är de som massproduceras billigt i Kina och Indien. Högst status har de som tillverkas på hantverksmässig basis, ofta i unika exemplar, av västerländska enskilda bead artists. Förutom dessa två motpoler finns lampworkpärlor som tillverkas i Tjeckien och på Murano. Dessa är massproducerade, men anses ha högre kvalitet och är dyrare än asiatiska pärlor. Speciellt muranopärlorna är dyra och eftertraktade. Tjeckiska pärlor är billigare i jämförelse, men vanligen kostar de mer än motsvarande asiatiska pärlor.
Lampwork artists brukar påpeka att deras pärlor har bättre kvalitet än främst de asiatiska då pärlorna hettas upp för att sedan sakta kyls ned i en brännugn under kontrollerade former, vilket minskar risken för att pärlan ska spricka vid användning. De billiga pärlorna kyls ofta ned i närheten av en ugn, men inte alltid fullständigt då det kosta tid och därmed pengar. Dessutom rengör de pärlhålen så att de inte innehåller släppmedel (det vita pulver du kan se i kinesiska eller indiska pärlor). Detta, liksom arbetskostnaderna i Väst, gör pärlorna dyrare.
Om du vill köpa artist beads ska du hålla utkik efter akronymen SRA, som står för Self-Representing Artist. Alltså en pärlmakare som själv säljer sina alster. Varje medlem i SRA har en SRA-logotype på sin hemsida eller sina auktioner med sitt medlemsnummer. Läs mer på SRA:s hemsida där det även finns en lista på alla anslutna pärlmakare. Alla seriösa pärlmakare är inte medlemmar så om en person säljer pärlor utan att nämna SRA behöver det inte alls betyda att personen är oseriös, men det är en bra indikator att hålla ögonen öppna efter.
Många artist beads är idag samlarföremål och dyra pärlor, vilket gjort att det finns många oseriösa säljare som falskt marknadsför sina pärlor som SRA. Förut var det enklaste sättet att hitta artist beads på eBay att knappa in SRA istället för lampwork (det senare ger en hög sidor med kinesiska pärlor), men idag har vissa säljare av billiga massproducerade pärlor även övertagit denna akronym eftersom de upptäckt att den genererar trafik. Det finns även andra säljare, som inte använt sig av ordet SRA, men på andra sätt försökt påskina att deras pärlor är tillverkade på ett annat sätt än de i verkligheten är. Kopiering av andra pärlmakares mönster är tyvärr också regelbundet återkommande bland massproducerade pärlor. Så titta efter rutan som nämndes ovan, skärskåda bilderna och auktionerna samt reflektera över priset om du vill slippa bli lurad.
Vilket ska man välja?
Huruvida du vill använda kinesiska eller kinesiska lampworkpärlor är i slutänden en fråga om såväl pengar som eget tycke. Min erfarenhet är att att massproducerade pärlor kan hålla mycket bra även om det finns de som spricker.
Oftast filar jag bort släppmedlet själv för att det inte ska "drössla" från det färdiga smycket. Tänk på att använda en bra fil och hålla pärlan under vattnet, dels för att friktionen inte ska spräcka pärlan och dels för att pulvret är otrevligt att inandas. Eftersom pärlorna tillverkas för massproduktion kan de ibland också ha slarviga mönster, vilket man mer eller mindre får räkna med om man vill köpa pärlor som är billiga i förhållande till arbetsinsatsen.
De dyra västerländska pärlorna passar speciellt till smycken i sterling silver och andra lite mer påkostade kvalitetssmycken. Fokalpärlorna är ofta så vackra att det bara behövs en lampworkpärla, som sedan kan omges med billigare, men kvalitativa, pärlor. Tyvärr ligger de ofta utanför hobbypärlarens budget. Det kan dock vara en idé att undvika de allra billigaste pärlorna då de har tvivelaktig kvalitet. Men det gäller å andra sidan för det mesta vi köper.
Källor:
Mickelsen, Robert: The History of Lampworking. The Bead Bugle
Wikipedia
Fotot är hämtat från Wikimedia Commons och visar en lampworkpärla tillverkad av Starleen Colon, USA.
fredag 5 september 2008
Manekis projekt: Snurran
Grunden till denna pärlade pärla, som hänget är uppbyggt av är ganska klassisk. Tekniken med att dekorera en bas av right-angle weave (RAW) med andra pärlor är vanlig inte minst i franska pärlsmycken och populär även i andra länder som Japan och Sverige. I dess vanliga variant (flat RAW) med en bas av fire-polished och biconeformade kristallpärlor över kallas den ibland fyrkantsteknik på svenska.
Jag gjorde några enkla figurer till de här instruktionerna i ett bildredigeringsprogram bara för att testa så tyvärr är de långt från perfekta. Men jag hoppas ändå det går att tyda bilderna. Jag ansåg att illustrationer var bättre än foton i detta fall. Börja gärna med att läsa instruktionerna för 2-needle RAW, steg 1 -- 5, på Pärlplatsen. Där finns tydligare bilder på de första stegen för dig som inte testat RAW förut. De två färgerna på tråden är till för att korsningarna ska synas tydligare.
Material för ett hänge:
16 st
20 st
2 st
1 hattpinne
Illusion cord, fiskelina eller fireline
Verktyg: Ev. pärlnålar om du använder fireline, spetstång, rundtång
Teknik: 2-needle right-angle weave/cross-weaving; snurrad ögla
1. Börja med att klippa en lagom bit tråd. Jag brukar hellre ha lite för mycket än lite för litet eftersom det är svårt att skarva snyggt här och det kan vara svårt att knyta den avslutande knuten med för lite tråd.
2. Trä upp tre square bicones och centrera dem på tråden. Trä på en fjärde pärla på ena trådändan och gå samtidigt igenom pärlan på motsatt håll med den andra änden. Spänn tråden. Pärlorna ska nu ligga mot varandra med en trådända som sticker ut på var sida av den sista pärlan.
3. Fortsätt att trä på sammanlagt åtta pärlor på samma vis (se figur ovan). När du trätt på de två sista pärlorna för du ihop ändarna på remsan så att du kan föra båda trådarna genom den första pärlan. Dra åt så att pärlan är spänd. Du har nu gjort basen på din pärlade pärla.
4. Plocka upp 1 seed och 14 mm bicone på varje tråd. Korsa genom 1 seed och trä sedan 1 bicone följt av 1 seed på varje tråd. Korsa trådarna genom pyramidpärlan under så att de nya pärlorna täcker mitten av de fyra pärlorna undertill (se figur nedan). Sträck tråden och putta seeds och bicones mot mitten så att de lägger sig till rätta. Sträck tråden igen.
4. Plocka upp 1 seed och 1
5. Upprepa tre gånger så du täcker pärlpärlans omkrets. När du gjort den sista fyrkanten, trä endast igenom trådända 1. Dra åt tråden och gör en kirurgknut med de båda trådändorna. Limma ev. Trä sedan trådända 2 genom den pärla du innan trädd igenom den första ändan. Dra till så att knuten försiktigt skjuts in i pärlhålet. Klipp av trådarna.
6. Om du vill använda din pärlade pärla till ett hänge, gör så här: Trä 1
*
Jag använde följande färger till hängena på fotot överst:
Pärla 1
Square bicones: amethyst
Seeds: transparent light topaz
6 mm
Pärla 2
Square bicones: smokey grey
Seeds: gunmetal
6 mm
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)