fredag 29 januari 2010

Teknik: Fyrkantsteknik


Fyrkantsteknik är det svenska namnet på en teknik, som bäst skulle kunna beskrivas som RAW (right-angle weave)/cross-weaving utsmyckat med ytterligare ett annat lager cross-weaving som fästs i det undre. Basen består av fire-polished, lätt ovala facetterade pärlor), som sys i ett rutmönster. På denna bas vävs sedan biconeformade kristallpärlor fast i kryssmönster. Resultatet är ett ofta maffigt och mycket glittrande pärlarbete. Namnet till trots går det även att sy runda mönster.

Fyrkantsteknik känns kanske främst igen från pärlsmyckesmönster från Frankrike, Holland eller Belgien.


Grunderna
En enkel och överskådlig beskrivning av tekniken finner du på Bijoux en Perles och hos Marilyne. Är du osäker på grunderna i 2-needle RAW/cross-weaving kan du läsa mer om det på Pärlplatsen.

Tycker du inte om tvånålstekniker så går det även att sy fyrkantsteknik med bara en nål/tråd. Detta beskrivs bl a i Mia Gofars projekt Bedecked Baubles.

En variant på tekniken använder sig även av 2-3 seed beads/rocaillepärlor istället för fp som grund.


Mönster och variationer
Det enklaste sättet att använda tekniken är troligen att göra en ring som Ring mit 3 Blüten eller ett armband som Rose des Sables, som enbart består av en enda rad. Se även det matchande halsbandet där rader av fyrkantsteknik används som hängen.

Du kan enkelt göra fyrkantiga ramar genom att göra en ihåliga fyrkant, som hos Szilu. I Marilynes tappning täcks hälften av rutorna med rose montees (systenar) istället för bicones. Fyrkantiga mönster kan även vara grund för lite mer formade motiv som hjärtan.

Föredrar du att göra runda ringar/kransar istället så syr du i cirkel med extra fp på yttervarvet, se Serial Beader. och vill du göra en ring med utsmyckning på ytterkanten -- perfekt som större beaded bead -- finner du det på Rollendes Atelier.

Hur du gör en (kantig) boll beskrivs också på Rollendes Atelier (kräver ej registrering). Även Snurran, som du finner här i bloggen, är en variant på fyrkantsteknik, men med pärlor i andra former och storlekar som bas.

Vill du enbart använda fyrkantstekniken för att skapa enstaka blommor kan du inspireras av armband som Florentine hot rose. Här används "blommorna" enbart på enstaka ställen längs armbandet. Först sys basen och sedan går du tillbaks genom pärlorna som förut och lägger till biconepärlorna när du kommer till en ruta.

Se även Artbeads.co.kr där bicones används även till basen. Hos Beadsmania finner du ett exempel, som använder runda pärlor till bas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails