Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 5 september 2008

Manekis projekt: Snurran





Grunden till denna pärlade pärla, som hänget är uppbyggt av är ganska klassisk. Tekniken med att dekorera en bas av right-angle weave (RAW) med andra pärlor är vanlig inte minst i franska pärlsmycken och populär även i andra länder som Japan och Sverige. I dess vanliga variant (flat RAW) med en bas av fire-polished och biconeformade kristallpärlor över kallas den ibland fyrkantsteknik på svenska.

Jag gjorde några enkla figurer till de här instruktionerna i ett bildredigeringsprogram bara för att testa så tyvärr är de långt från perfekta. Men jag hoppas ändå det går att tyda bilderna. Jag ansåg att illustrationer var bättre än foton i detta fall. Börja gärna med att läsa instruktionerna för 2-needle RAW, steg 1 -- 5, på Pärlplatsen. Där finns tydligare bilder på de första stegen för dig som inte testat RAW förut. De två färgerna på tråden är till för att korsningarna ska synas tydligare.


Material för ett hänge:

12 st 6 mm square bicones/pyramidpärlor
16 st
4 mm bicones i en eller två färger
20 st
15/0 seed beads
2 st
6 mm bicones
1 hattpinne
Illusion cord, fiskelina eller fireline

Verktyg: Ev. pärlnålar om du använder fireline, spetstång, rundtång

Teknik: 2-needle right-angle weave/cross-weaving; snurrad ögla


1.
Börja med att klippa en lagom bit tråd. Jag brukar hellre ha lite för mycket än lite för litet eftersom det är svårt att skarva snyggt här och det kan vara svårt att knyta den avslutande knuten med för lite tråd. ½ m räcker länge.

2. Trä upp tre square bicones och centrera dem på tråden. Trä på en fjärde pärla på ena trådändan och gå samtidigt igenom pärlan på motsatt håll med den andra änden. Spänn tråden. Pärlorna ska nu ligga mot varandra med en trådända som sticker ut på var sida av den sista pärlan.



3. Fortsätt att trä på sammanlagt åtta pärlor på samma vis (se figur ovan). När du trätt på de två sista pärlorna för du ihop ändarna på remsan så att du kan föra båda trådarna genom den första pärlan. Dra åt så att pärlan är spänd. Du har nu gjort basen på din pärlade pärla.

4. Plocka upp 1 seed och 1 4 mm bicone på varje tråd. Korsa genom 1 seed och trä sedan 1 bicone följt av 1 seed på varje tråd. Korsa trådarna genom pyramidpärlan under så att de nya pärlorna täcker mitten av de fyra pärlorna undertill (se figur nedan). Sträck tråden och putta seeds och bicones mot mitten så att de lägger sig till rätta. Sträck tråden igen.


5. Upprepa tre gånger så du täcker pärlpärlans omkrets. När du gjort den sista fyrkanten, trä endast igenom trådända 1. Dra åt tråden och gör en kirurgknut med de båda trådändorna. Limma ev. Trä sedan trådända 2 genom den pärla du innan trädd igenom den första ändan. Dra till så att knuten försiktigt skjuts in i pärlhålet. Klipp av trådarna.



6. Om du vill använda din pärlade pärla till ett hänge, gör så här: Trä 1 6 mm bicone på en hattpinne följt av pärlpärlan och ytterligare en 6 mm bicone. Gör en snurrad ögla.


*

Jag använde följande färger till hängena på fotot överst:

Pärla 1
Square bicones: amethyst
4 mm bicones: mat fireopal (Swarovski – custom coating)
Seeds: transparent light topaz
6 mm
bicones: Sun (Swarovski)

Pärla 2
Square bicones: smokey grey
4 mm bicones: indicolite och cantaloupe (Swarovski)
Seeds: gunmetal
6 mm
bicones: rose satin (Swarovski)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails