måndag 13 april 2009

Mönstertips: Äkta blomstersmycken


För att fortsätta på blomstertemat så tänkte jag idag tipsa om riktiga "slit- och slängsmycken". Detta är nämligen smycken gjorda av riktiga blommor snarare än blompärlor så hållbarheten är mycket begränsad. Men en kul grej exempelvis för sommarens trädgårdsfester. Till skillnad från smycken med pressade blommor, vilket är vanligare, blir intrycket dessutom mer levande, tredimensionellt -- och iögonfallande. För pärlor av blommor, se Väldoftande pärlor.


Somriga halsband och örhängen av våreld/höstglöd och brudorkidé hittar du instruktioner till på Strömsös programhemsida/YLE. Notera hur livslängden ökas genom att smyckena sprejas med blomlack.

Ett annat sätt att göra enkla halsband, "daisy chains" i dess mest bokstavliga bemärkelse, är att länka samman blommor på stjälk, se Growing People (på svenska) och/eller WonderHowTo.com. Och ett annat klassiskt "halsband", en hawaiiansk lei, kan du lära dig att trä på wikiHow. Inkluderar även tips på hur du förvarar en lei mm.

Tillverkning av blomsterkransar -- bra att kunna till midsommar -- hittar du hos wikiHow (tre olika metoder), BarnTotal.se (ej bilder), Save on Crafts och Videojug. Föredrar du en krona så beskriver Growing People hur du gör en klassisk lönn- eller vinlövskrona.

Också en corsage, en liten blombukett som bärs på en klänning eller om handleden, kan med lite god vilja räknas som ett smycke. För instruktioner, se exempelvis Videojug, Save on Crafts och Elegance in Bloom. En enklare variant av den kvinnliga corsagen är knapphålsblomman, som kanske främst förknippas med brudgummen. Instruktioner finner du t ex på Save on Crafts.

Är du intresserad av äkta blomstersmycken, kanske du även vill ta en titt på en blomstertatuering, det vill säga en blomdekoration direkt på huden (även detta från Strömsö, som f ö går på SVT just nu).


OBS! Använd inte giftiga blommor eller blommor med växtsaft som kan irritera huden. Slå upp blommorna i en flora först om du är det minsta osäker. Tänk också på att vissa blommor är tåligare än andra: våreld, som tillhör fetbladsväxterna, är ett bra exempel på blommor som håller åtminstone en hel dag. Pelargon, som jag använt i fotot, är däremot ett praktexempel på blomma som vissnar nästan direkt (använt av ren bekvämlighet bara för fotot).


PS! Gillar du "ohållbara" smycken -- läs också om smycken av sockerkristaller i detta inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails