tisdag 1 juli 2008

Tillbehör: silarSilar är inte det vanligaste tillbehöret för smyckestillverkning, men det erbjuder många spännande möjligheter. Vanligast är de troligen i japanska smyckesmönster, men de har även varit vanliga i gamla smycken.

Silar finns i olika varianter där den enklaste är en enkel rundel (längst t v på bilden ovan). Dessa kan du enkelt köpa i svenska pärlbutiker i olika pläteringar och storlekar. Silar kan även köpas med "baksidor" av olika slag. I mitten på bilden syns en enkel variant som har som syfte att dölja fula trådar på baksidan av silen. Det finns även andra varianter med baksidor som har upphängningsöglor för att fungera som hängen eller broschnålar, varav de senare går att finna i Sverige även de. Andra typer är exempelvis hårnålar eller ringstommar som även de finns med silar. Det finns två varianter av ringstommarna: de där silen sitter direkt på stommen och de där silen är lös och fästs i en infattning på ringen. Lite dyrare typer är specialare som silar med instickslås (t h) eller armband. Dessa typer kan dock vara svåra att hitta.

Hur använder man då silar? De kan användas på olika sätt, men grundprincipen är att du fäster pärlor med tråd eller metalltråd genom hålen. Ungefär som ett broderi. Stilen kan varieras mycket beroende på hur du syr fast pärlorna, vilka pärlor du använder samt hur du integrerar silen i smycket/pärlarbetet. Silar utan bakstycke kan bland annat användas för att göra hängen eller "centerpieces" till halsband.

Om du inte kan hitta en sil kan du eventuellt använda en filigrandel istället eller så kan du göra din egen sil som Diane Fitzgerald beskriver i slutet av denna artikel (OBS: pdf-fil). Håll ögonen öppna för fler mönstertips för silar senare på denna blogg.

Mönster och idéer till hur du kan använda silar kan du läsa om i inlägget Vad du kan använda silar till.

Bra att veta: silar har olika namn på engelska. Du kan finna dem under rubriker som sieves, mesh findings eller (mesh) screen findings. Ovanligare siltillbehör finns t ex hos brittiska Nostalgia Beads eller amerikanska Designer's Findings.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails