Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 11 januari 2011

Mönstertips: Viktorianska pärlmönster


Pärlarbete har följt människan genom tid och rum. Så kanske vore det kul att testa på autentiska gamla mönster, öppna ett fönster till en annan tid och plats. Det är i alla fall Interweaves och tidskriften PieceWorks tanke när de nu ger ut Weldon's Practical Bead-Work som e-bok.

Weldon's var en producent av pappersmönster i det viktorianska England runt förra sekelskiftet. Vid denna tid växte en allt större medelklass fram och böcker, tidningar, häften med mera började tillverkas för att förmedla broderimönster till flickorna och kvinnorna i dessa familjer. Weldon's började publicera månatliga nyhetsbrev, som fokuserade på olika handarbeten så som pärlarbete, stickning, applikationer, broderi med mera. Varje månadsbrev hade fjorton sidor och kostade två pence. Dessa små häften samlades senare i bokform under namnet Weldon's Practical Needlework. Denna e-bok är en reproduktion av pärlkapitlen i den fjärde volymen av bokserien.

Boken innehåller 27 projekt, som spänner över en mängd områden som tofsar, knappar, hattprydnader, smocksöm och ornament. Instruktionerna skiljer sig från de vi är vana vid, men kan ändå användas. I Interweaves butik kan du även få en förhandstitt på några av sidorna samt fullständig innehållsförteckning.


Mer viktoriana
Eftersom de gamla mönstren många gånger inte längre är upphovsrättsskyddade så finns det grupper och individer, intresserade av denna tid, som lagt upp diverse texter och projekt från tiden på nätet. Det finns åter andra som skapar nya mönster utifrån gamla förlagor; ibland direkta repliker, ibland moderniserade tolkningar. Pga de gamla instruktionernas utformning är det inte alltid lätt att följa dem, men om inte annat så kan de fungera som inspiration eller bara en liten lärorik historielektion.

Några pärlprojekt hittar du på Victoriana.com om du söker på beads, t ex dessa 1800-talsarmband. Även Chest of books har digitaliserat gamla tidskrifter och böcker, som innehåller pärlprojekt. T ex pearl embroidery on velvet från amerikanska boken Ladies Manual of Art or Profit and Pasttime (1890) och Beaded Drawn Work från Handicrafts in the Home (1910). För ett trätt armband från 1915, se Of Baroque Pearls and Gold Glass Beads. Några år tidigare beskrevs detta halsband, som håller än idag. Även barnen kunde arbeta med pärlor, vilket märks i projektet Bead Belt och Watch Chain från Busy Hands: Construction Work for Children (1904).

Förutom många projekt till "viktorianska" halsband, som är mer eller mindre inspirerade av 18oo-talschokers så är det kanske bland pärlvirkningen vi finner moderna mönster, som är mest tidstrogna. Se t ex Swallow Hills söta små tofsar eller mönstren hos Victorian & Edwardian Crochet.

På sajter som eBay och Etsy kan du även hitta personer som säljer gamla mönsterhäften från denna tid. Håll ögonen öppna, men var beredd på att de mer sällsynta titlarna kan betinga relativt höga priser. Jag vet inte hur många så pass gamla pärlrelaterade böcker och häften det finns på svenska, men yngre svenska mönster och projekt kan du eventuellt hitta med lite tur hos något antikvariat eller på en auktionssajt. Tänk på att pärlprojekten kan ingå i handarbetsböcker och bara sällan i rena pärlböcker.



Fotnot: den viktorianska tiden och viktoriansk stil syftar på Storbritannien under den period landet regerades av drottning Viktoria, men det används ibland också som en generell beskrivning av (det västerländska) 1800-talet och de modestilar, prylar med mera som användes i Europa och Nordarmerika vid denna tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails