Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 6 oktober 2009

Teknik: Pärlbroderi med tambursöm




Tambursöm eller Luneville, som tekniken ofta kallas på franska, skiljer sig från de flesta vanliga stygnen vid handbroderi. Du syr inte med en vanlig nål utan en s k tamburnål eller tambureringsnål, som mest liknar en tunn virknål med en "spärr". Denna nål sticks genom tyget, som är uppspänt i en sybåge eller ram, tråden plockas upp med nålen och dras igenom tyget igen. På ena sidan av tyget kommer tambursömmen mest att påminna om vanliga efterstygn, men på andra sidan ser det ut som kedjestygn. I princip kan man se det som luftmaskkedjor som görs på två sidor av ett tyg.

Tekniken blev populär i Europa på 1700- och 1800-talet, då den användes på kläder, accessoarer och hemtextilier, men kom ursprungligen från Indien via Mellanöstern. Idag kan du finna tambursöm på pärl- och/eller paljettbroderade tyger från bl a just Indien (se fotot ovan) samt haute coutureplagg från Paris, men tekniken används även för broderier på vissa folkdräkter. Då oftast utan pärlor. Tambursöm utan pärlor används även det i indiska textilier.


Tambursöm med pärlor och paljetter
Tambursöm med pärlor används framför allt för att dekorera klädesplagg och accessoarer. Tekniken används ofta med paljetter så väl som pärlor och en van brodös kan på detta vis skapa ett pärlbroderi snabbare än med andra sömsätt som görs med vanlig nål.

När du syr tambursöm så vill du oftast få den sida upp, som liknar kedjestygn. Men med pärlad tambursöm (eng. tambour beading) så är det tvärtom: pärlorna fästs på den sidan som annars skulle likna efterstygn. Detta betyder också att du kommer att arbeta med avigan upp -- och ett spegelvänt mönster eftersom detta kommer att ritas på den sida av tyget, som du ser när du arbetar. Pärlorna kommer att fästas på undersidan. Liksom vid pärlvirkning och -stickning måste du trä upp pärlorna på tråden innan du syr.

En tydlig beskrivning av tekniken finns i Jane Conlons bok Fine Embellishment Techniques. Kapitlet om tambour beading kan du läsa på Google Books, om du inte kan/vill köpa hela boken. På sin amerikanska hemsida har Clover, som säljer tamburnålar, tre instruktionsvideor till tekniken. Du finner dem här. Första videon endast är en presentation, själva instruktionerna och tips på materialval (tyg, tråd, pärlor) kommer i de andra två delarna. Notera att här broderas "upp-och-ned" så att pärlorna fästs på ovansidan och tamburnålen hålls undertill, tvärtom mot Conlons instruktioner. En principbild med text finner du hos SCA om du scrollar ned till Method 4.

För en beskrivning, som innefattar broderi där enbart vissa stygn är "pärlade" samt broderi med olika typer av pärlor, se Creative Mind.

denna sajt kan du också hitta länkar till videoinstruktioner.

*

Not: Tamburnålar från Clover säljs exempelvis av Canvas. De säljer även ersättningsnålar om du skulle skada den som kommer med handtaget.Exempelvis Gavia Lace, specialist på knyppling, säljer virknålar för tambursöm. I brist på tamburnålar kan en tunn virknål användas (Boye 13, 14 eller 15).

1 kommentar:

  1. Thanks a bunch for writing about my Embroidery Technique...i visit your blog first time & its awesome.much informative,.keep it up your great efforts

    ~ Khadija

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails