tisdag 7 augusti 2012

Tävlingar och utmaningar: AugustiutmaningarNy månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar (för andra under månaden aktuella utmaningar/tävlingar, se tidigare inlägg i kategorin Tävlingar och utmaningar). Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser. Numer finner du även några års- och veckoutmaningar utöver de månatliga i listan.

OBS! De flesta utmaningar håller på månaden ut eller avslutas upp till en vecka före månadsskiftet, men exakta datum kan variera -- några utmaningar har deadline i början eller mitten av månaden -- så läs regler och information noga för att inte missa din deadline. Just nu finns det flera utmaningar med deadlines mitt i månaden.

~*~

2012 Destash Beading Challenge
En årslång utmaning utan tidsramar eller krav från Mortira (Inspirational Beading). Häng på henne i hennes utmaning att använda de pärlor som blivit liggande orörda i över ett år före årets slut. För att delta i utmaningen behöver du bara skapa något med pärlor du haft i över ett år. Ta bilder på pärlorna innan du början och ta sedan en bild på ditt färdiga alster. Lägg upp detta på din blogg eller, om du saknar blogg, skicka bilderna direkt till Mortira så hon kan visa upp det på sin blogg istället. Läs mer om utmaningen här.


52 pairs of earrings a year
Flickrbaserad årslång utmaning där du ska tillverka ett par örhängen per vecka under året. Du kan hoppa in när du vill. Utmaningen hittar du här.


Art Bead Scene Blog
Tema för månadens art bead-utmaning är tavlan Fishing boats, Key West av Winslow Homer (se bild ovan). Som vanligt finns här två deadlines att ha koll på: vill du delta i månadens blog tour måste du ha publicerat ditt bidrag senast 29/8 medan den siste är slutdatum för dig som bara vill delta i utmaningen och utlottningen av priser. Tänk på att det som vanligt är krav på att använda minst en art bead, köpt eller egentillverkad. Läs mer om utmaningen här (priserna presenterade här).

Denna månad uppmanas du även att fundera på att göra ett blått armband och donera det till välgörenhetsprojektet 7 000 Bracelets for Hope.


Art Jewelry Elements
Art Jewelry Elements -- en relativt ny blogg med fokus på handgjorda smyckeskomponenter -- har  en serie utmaningar, som nyligen fått ett nytt format. Utmaningarna kallas Inspired by... och går ut på att det varannan måndag publiceras ett inspirationsfoto och två veckor senare publiceras ett blogginlägg dit du kan länka bilder av handgjorda komponenter eller smycken (med handgjorda komponenter) som du gjort inspirerad av fotot. Du kan läsa mer om inspirationsutmaningarna här.


Artbeads
Artbeads nya månadstävling fortsätter. Varje månad kan du ladda upp en bild på din senaste favoritkreation för en möjlighet att röstas fram av Artbeads fans och besökare som månadens Jewelry Design Star. Butiken beskriver utmaningen med orden: "This is a design challenge and is meant to celebrate jewelry designers worldwide and showcase the beautiful and inspirational designs they create."

Tävlingen är öppen för alla, amatörer som proffs, över 18 år. Du får delta med högst ett bidrag per månad. Vid omröstningen gäller en röst per person. Läs mer om tävlingen här.


Bead Barmy/Beads Unlimited
Aktuellt tema för dig som hoppas på en möjlighet att synas i läsarnas galleri på Beads Unlimiteds blogg är Olympian Stars. Som vanligt kan du maila in ditt bidrag eller lägga upp det på butikens facebook wall. Läs mer om galleriutmaningen här.


Beadaholique
Månadens tema är Hot August Nights. Som vanligt kommer butiken att välja ut tio finalister och sedan kommer vinnaren, som får ett presentkort hos Beadaholique, att väljas genom en öppen omröstning. Läs mer om utmaningen här.


B'Sue Boutiques
Temat för den nyaste utmaningen från B'Sue  är Anything Handmade Jewelry (helt fritt alltså, men observera att bidrag som inte följer gruppkriterierna enligt länken nedan endast får lägga i gruppgalleriet på måndagar, se detaljer kring "mayhem mondays" här). Din kreation ska helst inkluderar någon produkt från B'Sues sortiment, som fokuserar på amerikansktillverkad mässing i olika pläteringar, men det är inget krav. Vilken typ av material som accepteras kan du läsa här. Läs mer om utmaningen på B'Sue Boutiques Creative Group på Flickr.


For My Sweet Daughter
Finally Friday kallar Shannon sina veckoutmaningar med tema färgkombinationer. Varje fredag väljer hon ut en ny färgpalett från Design Seeds (missa inte den sajten om du inte besökt den förr!) och en vecka senare presenterar hon sin kreation inspirerad av färgerna samt en ny palett. Varje vecka kan du också delta genom att blogga ditt resultat och länka till det i hennes blogginlägg. Utmaningen är inte begränsad till smycken eller pärlarbeten utan du kan skapa precis vad du vill så länge det utgår från veckans palett. Läs mer om utmaningarna här.


Etsy Metal
Etsy Metal är en etsygrupp för personer som gör smycken med mera i metall. De har olika utmaningar inom gruppen, men även en veckoutmaning som är öppen för alla (se speciella regler för s k guest submisssions). Notera att utmaningen följer senaste upplagan, säsong 10, av populära Project Runway -- om du följer serien på svensk TV kanske du inte vill läsa utmaningarna eftersom vi ligger en säsong efter. Läs mer om aktuell utmaning här.


FusionBeads
Taggade av framgången med de dagliga utmaningarna under mars (national craft month i USA) har amerikanska pärlbutiken FusionBeads bestämt sig för att fortsätta med blandade veckutmaningar under hela året. Tanken är att du ska kunna dela med dig av ditt resultat på deras facebook wall, men alla utmaningar presenteras även på butikens hemsida så du kan utmana dig själv även om du inte är på FB. Detta är ingen tävling och inte en utmaning du behöver anmäla dig till utan det går bra att hoppa på (och av) när du vill. Kanske vill du försöka anta utmaningen varje vecka eller så väljer du att vara med på de veckor som har en intressant utmaning eller då du behöver inspiration/starthjälp.

Läs allt om de nya veckoutmaningarna, inklusive utmaningsuppgifter för de närmaste veckorna, här.


Love My Art Jewelry
Strut Your Stuff heter LMAJ:s nya månadsutmaningar, vilka inte längre har uttalade månadsteman. Som vanligt ska ditt smycke vara till största delen skapat med handgjorda -- av dig eller andra -- komponenter -- och ditt bidrag måste innehålla en bakgrundsberättelse kring hur du skapade det. Liksom hos ABS är det värt att skicka in bidrag tidigt då de presenterar en featured designer of the week varje vecka på bloggen. En vinnare kommer att väljas ut, som vinner handgjorda smyckeskomponenter samt en annonsplats på bloggen under en månad. Läs mer om utmaningarna här. Aktuell utmaning och vinnare av förra månadens utmaning presenteras här.


Nina Designs
Även Nina Designs har börjat med månadsvisa designtävlingar. Temat för augusti, som har deadline om ett par dagar, är stranden och Henri Edmond Cross tavla La Plage de Saint-Clair. En vinnare, som får produkter från Nina Designs, kommer sedan att röstas fram och en editor's pick, som får ett litet pris, kommer också att väljas av företaget. Månadsvinnarna kommer sedan att göra upp i en årets bästa-omröstning i slutet av året. Notera att ditt bidrag måste använda sig av minst en komponent från dem. Du kan läsa allt om utmaningen här.


Operation Tackle That Bead Stash
Månadens moodboard fokuserar på koppar och blått. Månadens twist, som inte är ett krav men väl kan löna sig, är att ditt bidrag ska innehålla halvädelsten.

Som vanligt får du här lov att delta med kreationer baserade på andras mönster så länge du anger designerns namn (gärna med länk). Bloggens fokus ligger på att använda pärlor man redan har hemma: inget krav för utmaningen, men det uppskattas. Pärlmakare kan delta med sina pärlor, inte bara färdiga alster. Bland de som deltar i utmaningen kommer en vinnare, som får ett pris från månadens sponsor, att lottas fram. Läs mer om utmaningen här.

Nu har OTTBS även en annan månadsutmaning på gång, Bead, Book & Bounce, som du kan läsa mer om här. Utmaningstiden för dessa bokbaserade projekt är två månader istället för en och en ny utmaning kommer att presenteras varje månad så att utmaningstiderna överlappar. OTTBS har/har haft andra utmaningar också, som du kan läsa om på gruppens facebooksida.


Ring a week 2012
RAW 2012 är en fortsättning på förra årets årslånga utmaning Ring a Week. Utmaningen, som började som Ring a Day (RAD), har numer även blivit bok (Ring a Day: 700 photos from a 365 day jewelry challenge, Lark Books). Istället för en ring per vecka kan du välja en ring per månad eller per kvartal. Du kan läsa mer om årets utmaning här.


Rio Grande
Rio Grande har en återkommande What are You Working on Now Contest där du kan visa upp vad du just nu arbetar med för projekt för en chans att vinna ett mindre presentkort i butiken och synas i deras blogg. Läs mer om det här.


Vintaj
Vintajs månadsutmaningar ligger som vanligt lite annorlunda än övriga med deadline första fredagen i varje månad. Därför är det septemberutmaningen som är aktuell just nu.

Temat för månadens utmaning är Asian Lantern. Som vanligt kan du delta med såväl smycken som mixed media, bara det innehåller produkter från Vintaj. En vinnare röstas fram av allmänheten, som vinner vintajprodukter och en plats i årsfinalen, och även en editor's pick utses, som får en mindre vinst. Läs mer om utmaningarna här.

Kika även på bloggen då inspirationsbilder och -projekt kommer att publiceras under månadens gång.


Year of Jewelry 2012
Year of Jewelry (YOJ) pågår även i år.I YOJ finns det temat för varje vecka till skillnad från övriga utmaningar, men dessa är helt frivilliga.  Det är för sent att hoppa på första och andra kvartalet, men eftersom utmaningen är uppdelad i kvartal finns det två nya chanser under året: anmälan till tredje kvartalet tas emot 24/6-1/7 och anmälan till fjärde och sista kvartalet tas emot 23/9-30/9. Läs allt om YOJ här (se högerkolumnen).


Övrigt
Förutom utmaningarna på nätet kan även flera av pärltidningarna ha olika utmaningar med teman i varje nummer. Några av dessa håller sina utmaningar på Facebook så du behöver inte köpa eller prenumerera på tidningen för att delta. Det finns även pärlbutiker med flera som har facebookutmaningar.
Känner du till fler månadsutmaningar för pärlare och smyckestillverkare? Tipsa gärna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails