Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 10 januari 2011

Teknik: Patinering för kattägare




Många pärlare har katt och kan berätta hur de på olika sätt "hjälper" till med pärlarbetet/smyckesmakandet. Men har du katt och framför allt kattlåda kan du faktiskt utnyttja detta faktum i din smyckestillverkning. Har du gissat hur än?

Om du någonsin känt doften av indunstad katturin så vet du att den innehåller en god dos ammoniak. Ett ämne som ofta används för att skapa en grönblå patina (ärg) på t ex koppar, mässing och brons. Du kan skapa denna patina genom att helt enkelt lägga dina metalldelar i kattlådan (som bara bör innehålla urin, inte avföring) över natten. Ammoniaken ger rätt färg medan kattsanden/pelletsen/ströet ger en melerad yta. Glöm inte att tvätta metallen noga efteråt!

Metoden kanske låter lite väl oortodox, men det är faktiskt en beprövad klassiker. Före kattlådans tid använde man dock gödselhögen istället. Eller så använde kopparslagaren/smeden sin egen urin. En mycket miljövänlig och traditionell teknik med andra ord, som enbart använder sig av rena naturprodukter.

Känns tanken på att använda urin lite för osmaklig – det är för övrigt kanske inget man avslöjar för sina kunder såvida de inte är inbitna kattälskare – så kan du istället använda vinäger och/eller ammoniak. Läs mer om dett i Patinering med vinäger samt böcker som exempelvis The Jeweller's Directory of Decorative Finishes av Jinks McGrath (s. 52-9; recenserad här). Kattströ kan bytas ut mot sågspån, men även tobak eller jord.

3 kommentarer:

  1. Love it!! Alla sätt är bra! Detta måste testas..men tyvärr har jag ingen katt..Eva

    SvaraRadera
  2. Vi däremot har en katt,
    som alltid vill vara med, oberoende av vad som ska göras. Jag har avstått ifrån patinering med kemikalier då jag inte vill utsätta henne för några risker. Nu får hon verkligen chansen att delta och
    bidra till skapandet. Låter enkelt och roligt! Tack!
    Anna

    SvaraRadera
  3. Hur får man en hund att kissa i en katt...jag menar hundlåda? Den här metoden verkar annars enkel och praktisk.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails