Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 28 maj 2009

Lästips: Inspirerande introduktion till dekorativa effekter på metall


Jinks McGrath: The Jeweller's Directory of Decorative Finishes. From Enameling and Engraving to Inlay and Granulation. (2005, A &C Black, amerikansk utgåva: k p books) 128 s.

*

I denna bok presenterar brittiska smyckesmakaren Jinks McGrath, känd för sina emaljsmycken, en mängd olika tekniker för att skapa attraktiva effekter på metaller för smyckestillverkning. Det sträcker sig över de enklaste metoderna, som oxidering och stansning, till mer komplicerade och tidskrävande tekniker, som emaljering och ciselering. Vissa tekniker kräver få verktyg medan andra kräver såväl verktyg och material som övning. Några verktyg är dyrare än andra och finns inte i den genomsnittliga hemmastudion.

Boken är upplagd som något av en katalog över olika tekniker och här finns alltså varje tekniks grunder beskrivna, vilket åtföljs av ett uppslag med olika exempel på hur den kan användas för olika effekter samt ytterligare ett uppslag med galleri med färdiga smycken, som tillverkats helt eller delvis i tekniken i fråga. Plus också för att inte bara exemplen utan även smyckena har en kort beskrivande text. Utdrag ur boken finner du på författarens hemsida (klicka på finshes under rubriken books). Själva upplägget beskrivs i bokens inledning, se foto nedan:


Tekniker som tas upp är stamps and hammering; rolling-mill texturing; fusing; polished, matt, and satin finishes; etching; patination and oxidization; casting; press forming: reticulation: gold and silver foil: granulation; enameling; engraving; inlay samt chasing and repoussé. Jag håller mig här till den engelska terminologin då jag inte helt behärskar den svenska, som kan vara lite förvirrande dessutom.

Boken inleds dessutom med säkerhetsföreskrifter (då frätande ämnen, gasbrännare och andra kemikalier används i vissa metoder) samt en kort text om grundläggande kunskaper, som du redan förväntas ha: hur man mjukglödgar, lödar och använder betbad. För en ren nybörjare så är detta alltså inte en bok om silversmide, det förväntas du redan kunna. Detta betyder dock inte att du behöver kunna detta för alla teknikerna i boken ska vara av intresse. Mycket här passar även dig som inte vill arbeta med gasbrännare och lödning.

Detta är en bok som alltså presenterar en mängd tekniker på begränsat utrymme. Boken kan ses som ett smörgåsbord för den som vill experimentera med olika ytfinishar eller den som vill lära sig mer om hur han eller hon kan manipulera en metallyta. För den som sedan fastnar för en teknik finns det fler böcker som går mer på djupet. Boken innehåller inga projekt utan är en ren teknikbok, men med många inspirerande exempel. Det är en spännande odyssé i silversmidets värld, inte minst för den som inte är utbildad guld-/silversmed, vilket lätt leder till mersmak. När du lägger ifrån dig boken har du säkerligen blivit sugen på att testa åtminstone någon av de tekniker som presenteras!

Finns det då någon nackdel med boken? Inte många tycker jag, men för den som föredrar att lära sig en teknik genom projekt där författaren leder läsare "från start till mål", från första uppmätningen till färdigt smycke, är detta kanske inte rätt typ av bok mer än som referensverk. Instruktionerna går inte heller på djupet så om du bara är intresserad av någon enstaka teknik kan det vara läge att köpa en bok specialiserad på denna också. Men i övrigt alltså en intressant bok för den som vill lära sig mer om olika tekniker och experimentera med dessa. Och just experimenterande är vad författaren uppmuntrar dig som läsare till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails