fredag 14 september 2012

Nyhet: Smycken på Nordiska museet

Idag öppnar en ny utställning på Nordiska museet i Stockholm, som kort och gott heter Smycken. I denna utställning, som kommer att pågå tillsvidare, gläntar museet på locket till sitt stora smyckeskrin och visar inte mindre än tusen smycken från vitt skilda tidsepoker och samhällsklasser. Utställningen omfattar smycken från 1500-talet fram till idag, allt från kungliga juveler till folkligt dräktsilver -- skånskt och samiskt -- till enkla bijouterier.

Till utställningens goldkorn räknas några av de mest intressanta och spännande föremålen i Nordiska museets smyckessamling så som ringen med det enda kända porträttet av Årstafrun, Gustav III:s revolutionsringar och Banérsmycket (som bars av Gustav Banér, som sedemera avrättades i Linköpings blodbad). Det är just Banérsmycket som syns på utställningsaffischen ovan. Ett vackerts smycke från slutet av 1500-talet i emaljerat guld med en safir och äkta barockpärla. Ett porträtt av Banér bärandes smycket han fick av sin blivande fru, Christina Sture, kan du för övrigt se här.

Utställningen visar också upp lite udda smycken eller vad sägs som doktor Andreas Eliassons kråsnål med döskalle, som han fick av vännen August Strindberg, eller en berlock i form av en likkista med en träminiatyr av Gustav II Adolfs lik.

För dig som inte har möjlighet att besöka museet så finns det många sevärda bilder på ett urval av utställlningssmyckena i museets pressbilder om utställningen här. Det är inte bara bilder utan även en presentation i text, som kan vara intressant för dig som tycker om smyckeshistoria.

2 kommentarer:

  1. Jag bara måste se den här utställningen. Det blir en kryssning Hfors-Sthlm så småningom. Såg att det också pågår en intressant vävutställning på samma ställe. Tack för tipset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara kul att du gillade det. Ja, visst hade det varit intressant att se den (om bara det varit närmare). Med tanke på utställningens längd så skulle besöket även kunna kombineras med något av de tidigare tipsen, som rört Stockholm och mineral- och symässorna med pärlbutiker etc på plats.

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails