torsdag 17 november 2011

Teknik: Gör dina egna sidenbandTillhör du dem som gillar att göra smycken med (hand)färgade sidenband, som det på bilden ovan? Då kanske detta tips är för dig.

På bloggen Copper, Class and Recycled Trash kan du få instruktioner till att göra dina egna band. Här beskrivs hur du går till väga, från att klippa remsor av sidentyg till att handfärga dem. Notera dock att du behöver en overlockmaskin för att sy kanterna: en vanlig symaskin klarar inte av att sy de kantsömmar som används.

Du kan även göra enklare band utan overlockade kanter, men de är inte lika hållbara och fransar sig lätt. Ibland är det dock en effekt man vill använda sig av (se saribanden). Hur du tillverkar sådana "råa" sidenband beskrivs på bl a eHow. Banden kan klippas antingen trådrakt eller på skrådden (eng. bias cut ribbons). Det senare gör dem mer elastiska och kan även minska problemet med att banden fransar sig hela tiden. Se Sy rullåsnoddar för dina smycken: band görs på samma sätt, men med den skillnaden att de inte sys ihop till en rund snodd.

Tips: Fördelen med att köpa vitt tyg och färga banden i grupper är att du bara behöver köpa ett stycke tyg och ändå kan få band i så många olika färger du vill. Ja, du kan även göra brok- eller flamfärgade band (se bilden ovan). Vill du göra många band i samma färg går det förstås också att köpa färgat tyg. Eller varför inte sy band av mönstrat tyg?

Om du syr band som inte ska färgas in efteråt, använd tråd i en neutral färg eller välj en helt annan nyans som accentuerar kanterna. Du kan också använda polyestertråd istället för vit bomullstråd i band du ska färga, men många av de färger som används till naturfibrer har ingen verkan på syntetmaterial -- något du kan utnyttja om du vill ha en avvikande färg på sömmarna.

Siden är ett vanligt material, men du kan också testa med andra tyger om du inte vill eller har möjlighet att använda siden. Tänk på att siden inte är vare sig vegan- eller vegetarianvänligt (i de flesta fall -- läs mer om det här) så andra alternativ kan vara bra att komplettera med när du gör textila smycken som du ska sälja.

1 kommentar:

  1. Thanks so much for sending folks my way, I hope you all enjoy the tutorial.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails