fredag 23 september 2011

Material: Sariband/sarisidenEtt smyckesmaterial som återkommer på nätet och i tidskrifter sedan en tid tillbaks är sariband och sarisiden. Liksom sarigarn är det en produkt som görs med överblivet material från väverier i Indien, som tillverkar tyg till saris. Därför kallas det också ofta recycled sari ribbon. Det kommer inte från gamla uttjänta klädesplagg, vilket ibland hävdas (med det är möjligt att sådana band också förekommer), utan från restmaterial som annars skulle gå till spillo.

Alla sariband innehåller inte enbart siden utan även andra tygmaterial som rayon (konstsiden, viskos) och bomull, men just sidenbanden (sari silk ribbon) är kanske de som är populärast. Banden känns igen på sina speciella form: de består av fransat tyg som kan variera i bredd och nyanser. Liksom andra band som görs av tyg snarare än vävs i bandvävstolar så skarvas de samman. De ofållade kanterna, ojämnheterna och många gånger lite skrynkliga utseendet ger banden en charm som passar inte minst shabby chic och andra typer av vintageinspirerade eller dekadenta/nostalgiska smycken liksom vissa typer av naturinspirerade/organiska stilar.

Saribanden ska inte blandas ihop med de effektgarn som också heter Sari ribbon. Dessa är inte tillverkat av återvunnet material utan är en typ av bandgarner gjorda av syntetfiber.


Intresserad av att göra smycken med sariband? I Sverige är den butik jag kan komma på, som säljer dem Sirlig. Skriv gärna en kommentar om du känner till fler. Sarigarn finns i specialiserade garnbutiker på nätet och i stan.

PS! Det är fortfarande möjligt att anmäla sig till Sari Ribbon Party Blog Hop i oktober, läs mer här.

1 kommentar:

  1. Två stenar (http://www.2stenar.se/) har sidenremsor som görs av restprodukter från Indien. Gissar att det är samma (ser lika ut) även om de inte kallas sariband.

    Tack för en bra blogg förresten!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails