Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 31 mars 2009

Mönstertips: Fjärilar


Eftersom det varit såväl vårdagjämning som övergång till sommartid de sista veckorna så passar det kanske att redan börja tänka på sommaren (även om våren inte ska glömmas bort för den delen). Och vad är somrigare än fjärilar?

Fjärilar och blommor är stapelvara i smyckessammanhang, men de förhoppningsvis inte allt för trista på grund av det. Här fokuserar jag på fjärilar i olika form, främst smycken, men också några andra projekt. Det handlar om att själv forma fjärilarna så alltså inga färdiga fjärilspärlor. Vingpärlor undantagna.


Trätt och länkat
Ett fiffigt sätt att skapa (stiliserade) fjärilar är genom att trä två vingpärlor i glas mot varandra, se exempel hos FusionBeads. Sunshine Crafts skapar en brosch av färdiga nylonvingar och trädda pärlor.

Har du vingpärlor i metall är det enkelt att skapa en fjäril, men du kan också länka ihop vingarna på rad som i TierraCasts armband. En fjärilsberlock eller -filigrandel kan länkas samman i ett hänge, som i Divine.

Sedan börjar vi distansera oss lite från det enkelt trädda med Rubys Butterfly Necklace. Kiwa har en liknande fjäril, men i metalltråd och använt länkad till en kedja. En annan liten fjäril i metalltråd finner du här och en söt berlock hos Jewelrymaking.about.com. (Se även denna med dubbla vingar.)


Sytt och broderat
Vilket för oss över på mer komplexa fjärilar och först ut är de i cross-weaving och lite större pärlor, ofta kristallpärlor. Här finns ringar som Machaon, Sally's fjärilsring och Bague Papillon. På samma sajt som sistnämnda ring finns även örhängen. Ett litet hänge av hjärtpärlor (för mobilsmycke) finner du här.

Sötaste halsbandet har kanske Marie-Amelie (pdf). Vill du göra lite större hängen av facetterade pärlor finns instruktioner hos Perles de Rocaille avec Marilyne, Bumblebee Beads, Alexis (pdf, finns även instruktioner på franska och tyska på hennes hemsida) samt Beadjewelrymaking.com.

Ett vackert armbandsprojekt, som fanns med i Bead & Buttons specialnummer för nybörjare på sydda tekniker är Social Butterflies. Vingar av facetterade droppar och kropp i herringbone. PS! Om du är registrerad (det är gratis) på Beads, Baubles & Jewels hittar du projektet där gratis. På samma ställe finner du även armbandet Flight of Fancy av Pam Nichols.

En fjäril med kropp av tubulär peyote och vingar i RAW finns hos BellaOnline och hos Elises Pärlateljé finns en fjärilsduk i grönländskt pärlbroderi. Gillar du pärlvävning har BiCer ett projekt där varje vinge vävs för sig och sedan monteras (foto här). Även Blue Butterfly Pendant kan vävas -- eller sys med square stitch.

Vill du ha lyxigare fjärilar så se Ann Bensons Papillon for peyote stitch eller Butterfly Pin for surface beading (pärlbroderi).

Fler betalmönster i olika stil och tekniker finner du på Bead-patterns.com (sök på butterfly). Tänk även på att russian leaves kan monteras samman till vingar och likaså hjärtan med "trimmad" spets.


"Pärldjur"
Från sydda fjärilar är steget inte långt till pärldjur som "sys" med metalltråd. Jag tänkte börja med varianter i ladder stitch, vilket du finner hos Howstuffworks (scrolla nedåt), Ruths hemsida, Perles de Rocaille avec Marilyne, L'Arche des animaux en perles, Beadjewelrymaking (brosch) samt BiCer (brosch, foto här). På Kralen.com finns tre fjärilar: Nässelfjäril, blå-gul och grå-röd.

Arlene Baker har gjort en fjäril i samma teknik som franska pärlblommor -- instruktioner kan du köpa i Beadworks shop eller hitta i Beadwork February/March 2001. För mer om teknikerna bakom fjärilen se mitt inlägg Pärlblommor där du också finner gratistutorials.


Pärlor på filigran och sil
Det finns fjärilsformade filigrandelar i olika versioner, vilka lätt kan dekoreras med exempelvis pärlor och smyckestenar. Se Parts Club (halsband), BeadFX (brosch), Koralki (ring) och Rings & Things (pdf, halsband). Kiwa har en ring respektive hårklämma med samma bas, men mer dekorerad. R&T har också ett armband där de använder sig av två fjärilar för en tredimensionell verkan, se projektet Journey Bracelet (pdf).

Hittar du ingen passande filigran så kan du göra som Beadsmania och passar ihop två filigrandelar med en mittendel för att skapa fjärilens form.

Förutom filigran finns även silar i form av fjärilar. För ett exempel på hur du kan dekorera en sådan brosch, se Jan's Jewels.


Metall
Beading Daily har instruktioner till ett sirligt hänge i metalltråd och inge/jewlerylessons.com en romantisk ring. Här finner du en bild på en fjäril gjort av egyptian coil. Inga instruktioner, men det hittar du hos Panduro.

Vicky har en gratistutorial för en fjäril i plåt och tråd, som passar nybörjare inom silversmide. Kräver ingen lödning.

Butiksköpta hängen och smyckesdelar kan användas för s k filigree wrapping. För inspiration, se Butterfly Vines Bracelet, Butterfly Three's Necklace, Butterfly Swirls Necklace och Butterfly Lace Necklace.


Fusing och lampwork
Vill du göra egna fjärilspärlor i lampworkteknik så har Ginny Sycuro instruktioner (äv. i Beadwork April/May 2003). En enkel tutorial i bilder finns här (pdf). Se även diskussionerna på forumet Lampwork Etc om fjärilspärlor och fjärilar i implosionsteknik. För oss som inte sysslar med lampwork är det väl värt en titt för alla vackra foton av pärlor!

Ett sätt att göra det lite enklare för sig är att använda sig av färdiga murrini, glasstavar med mönster (jmf canes i polymerlera). För ett sådant hänge, se HGTV. Där finner du även instruktioner till en fjäril i glasfusing.


Polymerlera
Ett halsbandshänge med stämplad yta som imiterar patinerad metall finns hos Ranger Ink. En liten fjäril hittar du hos DIY Network och hur du gör image transfers för fjärilsvingar här. Är steampunk din grej så har Eugena Topina sitt snygga Steampunk and Filigree Necklace med en "mekanisk fjäril".

För olika canes -- som du kan använda till pärlor, smyckesdelar eller vad annat du föredrar -- se t ex Polymer Clay Central, Polymer Clay Polyzine och Valerie Moore.


Övrigt
Använder du inte polymerlera så kan du även göra fjärilar i papir maché, som i detta halsband. Mer papper finns i A Butterfly's Garden Necklace och Bamboo Pendants där hängen skapas av fjärilsbilder. Och i Shell Butterfly Pendants visas steg för steg hur du målar en fjäril på ett snäckskalshänge. Anser du dig sakna en talang för måleri så kan du istället stämpla motivet på ett hänge (se även Crafted by Us).

Du kan göra det enkelt för dig också genom att limma fast smyckestenar på ett hänge eller vingpärlor som i Lady Butterfly Turquoise Pendant Necklace respektive Papillion Earrings.

Tycker du om knutar kan du lära dig att göra en kinesisk fjärilsknut på Cut Out + Keep. Och blev du sugen på frivoliteter efter mitt inlägg så finns länkar till såväl enkla som komplicerade mönster på BellaOnline.

Till sist två projekt, som kanske tilltalar barn. Vilka nog några av de ovan också gör, men detta är alltså något som ganska säkert tilltalar fler barn än vuxna och ungdomar. Hängande fjärilar med pärlband och pärlat bokmärke. Notera att det talas om memory wire i det sista projektet, men det är inte den hårda metalltråd vi tänker på utan en mjukare tråd ( troligen DMC Desire Memory Wire).


***

Imorgon kommer jag att fokusera på en annan bevingad varelse: trollsländan. Notera att i många fall går det att göra om en trollslända till en fjäril och vice versa med små förändringar. Vilket du t ex kunde se i detta projekt.

3 kommentarer:

  1. Bra länkar till pärlfjärilar!
    Ett tips på fjärilar och skalbaggar sydda med metalltråd och seed beads: Boken Beaded Bugs av Nicola Tedman och Jean Power. Utkommen våren 2012. Rekommenderas varmt! Syr vanligtvis med tråd, men de här fjärilarna blir otroligt vackra och inte alls klumpiga.

    SvaraRadera
  2. På www.sova-enterprises.com får alla pärlare som ÄLSKAR fjärilar sitt lystmäte. Katherina Kostinsky säljer underbara mönster på fjärilar att sy eller väva. Dessutom har hon utgått från fjärilar som verkligen finns i naturen och försett sina mönster med fjärilarnas latinska namn. När man behöver en paus från pärlandet kan man passa på och på nätet lära sig mer om just den fjäril man arbetar med.

    SvaraRadera
  3. Katherina Kostinsky från Moskva säljer mönster på underbart vackra naturtrogna fjärilar från hela världen på Bead Patterns och Sova-enterprises. Varje fjäril är försedd med sitt latinska namn. Man kan passa på och lära sig mer om just den fjäril man skapar.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails