Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 16 februari 2011

Projekt och mönster: Jasseron


Jasseron Armband


Jasseron är egentligen namnet på en typ av kedja, som på svenska ofta kallas rolokedja eller ärtlänk. Men i bl a Beneluxländerna är det också ett namn som används på en viss typ av armband och halsband, som görs med dessa kedjor. Denna typ av armband var ganska populära på bland annat de holländska pärlforumen för några år sedan.

Det viktigaste att tänka på är att använda kedjor vars länkar inte lödats samman utan kan öppnas (jämför dessa instruktioner) eftersom några av länkarna ska användas som motringar för att länka samman två rader av kedja. Denna typ av kedjor är oftast av rätt typ, men det är värt att påpeka ändå.

Tydliga instruktioner finner du bl a hos Kralen.com och Hoe maakt u het. Du kan även hitta en instruktionsvideo på YouTube (notera dock att hon öppnar länkarna på ett sätt som inte brukar rekommenderas för att de lät deformeras). På Sieraden maken finns också instruktioner, men dock enbart i text -- på holländska. Däremot visar bilderna på hur du kan anpassa kedjan efter avlånga pärlor genom att hoppa över varann länk som du annars skulle fästa.

Smyckena görs ofta enradiga, men de kan självklart breddas. Tvåradiga är vanligt och på denna bild finner du ett exempel på ännu bredare armband. En typ av tvåradiga armband finns det beskrivningar på här. För bredare smycken än föregående så länkar du helt sonika fast fler kedjor i bredd och fyller dem med pärlor.

För en variant på trädda smycken, som använder små bitar rolokedja som mellandelar/distansbommar, se Rings & Things. Designen påminner lite om ovanstående armband, men hålls inte samman av kedjor.


Det är för övrigt möjligt att göra liknande smycken i chain maille. Jämför exempelvis med detta enkla armband samt Foxtail Pearl Float och Beyond Chain. Motringar kan självklart också länkas samman precis som i armbanden ovan genom att du först länkar ihop två kedjor och sedan fäster samman dem.


Klicka på fotot för mer information om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails