Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 7 februari 2011

Material: Aluminium


Liksom zink är aluminium ett material, som verkar vara på frammarsch när ädelmetallpriserna gått i höjden. Aluminium har flera positiva egenskaper, som gör att smyckesmakare och pärlare gillar metallen: Den är mjuk, lättviktig, relativt billig, kan anodiseras (färgas), är silverfärgad och fungerar att göra gjutna smyckesdelar av.


Aluminium för smycken

Tidigare har aluminium kanske haft allra störst popularitet i form av rosor i pärlbutikerna samt som ringar för chain maille (de använder även s k scales). Nu kommer det fler och fler andra produkter i pärl- och hobbybutikerna så som platt tråd för armband, tags och mönstrade blanks. Sedan tidigare finns så väl graverade anodiserade pärlor och metalltråd som halsbandshängen -- se exempelvis de här. Utöver det är aluminiumburkar fortfarande en välanvänd källa till mönstrad och färgad aluminium för egentillverkade hängen -- se detta inlägg -- och blomsmycken (t ex boken Create Colorful Aluminium Jewelry av Helen Harle). Aluminium används alltså lika mycket "naturell" som färgad i diverse glada nyanser. Aluminium ingår även i åtminstone vissa av de zinklegeringar som allt fler smyckesdelar görs i.


Egenskaper
Liksom en annan smyckesmetall, titan, så tillhör aluminium lättmetallerna. Det innebär att materialet är relativt lättviktigt jämfört med många andra metaller, som används i smycken. Fördelen med detta är att du kan använda mer metall i din design utan att smycket blir för tungt. Nackdelen är att vissa aluminiumsmycken saknar den där lilla tyngden, som får dem att kännas "rätt" och ibland också bidrar till att smyckena hänger fint. Inte alla smyckesmakare gillar när smyckena känns för lätta. Tänk på att aluminium är lättviktigt när du jämför priser baserat på vikt: du får t ex tre gånger så många motringar i aluminium som du skulle få i stål med samma vikt.

Aluminium skadas ofta inte av oxidation/korrosion, men den kan lämna efter sig en svärta på allt den vidrör eftersom det lätt bildas en tunn hinna av aluminiumoxid på ytan. Det innebär inte minst dina fingrar när du arbetar med obehandlad aluminium samt på metallen självt. För att motverka detta kan metallen anodiseras (se förklaring här) eller etsas. Bådadera påverkar färgen. Om du vill ha glänsande silvrig metall så är dock den bästa lösningen att köpa blank aluminiumtråd som genomgått en speciell rening efter att den dragits. Den används speciellt som svetstråd. Tråden har en jämnare yta och glänser mer, vilket gör att man på engelska ibland benämner tråden bright aluminium. Den typen av tråd ger sällan eller aldrig problem med svärta.

Aluminium, som inte är behandlad genom exempelvis anodisering kan bli matt och grå efter en tids användning pga av oxidation på ytan. Ofta räcker det att tvätta i såpvatten för att återfå glansen, men ännu bättre resultat fås om smycket trumlas i valnötspulver.

En annan egenskap, som kan vara viktig att känna till, är metallens hårdhet. Aluminiumtråd kan vara mycket mjuk och därmed enkel att forma. Det gör den också bra att t ex stansa på, gravera och att gjuta. Men speciellt i grövre dimensioner så härdar den snabbare än exempelvis koppar och silver när du arbetar med den. Många motringar i aluminium säljs härdade.


Miljö och energi
En viktig fråga när vi diskuterar aluminium är miljöfrågan. Det är mycket energikrävande att framställa metallen ur råvaran bauxit och ofta koncentreras smältverken till områden med stora naturgasfyndigheter (= fossila bränslen) för god energiförsörjning. Stora miljövinster kan göras genom att återvinna aluminium, vilket enbart kräver 5 % av den energi utvinning från råmaterial kräver. Metallen är tacksam att återvinna och förlorar inte i kvalitet.

Ännu en miljöaspekt är att restprodukterna från återvinningen och utvinningen fortfarande innehåller användbart aluminium. När detta utvinns används ämnen som gör det kvarvarande slagget mycket svårt att ta om hand. Resterna reagerar lätt med vatten, vilket ger gaser som kan självantända. Det frätande avfallet kan också skada människor, djur och natur vid en olycka.

Aluminium räknas som det tredje vanligaste grundämnet i jordskorpan, men metallen ingår främst i olika typer av föreningar som inte lämpar sig för utvinning. Faktum är att aluminium en gång i tiden kunde skattas högre än guld för sin sällsynthet: enligt en hörsägen så lät Napoleon vid en bankett hedra de förnämaste gästerna genom att ge dem aluminiumbestick att äta med -- de mindre förnäma fick nöja sig med guldgafflar.


Allergier

En liten grupp människor är allergiska mot aluminium och aluminiumlegeringar/-föreningar (t ex deodoranter innehåller många gånger aluminium). Vid kontakt med huden kan metallen ge de sedvanliga symptomen på kontaktallergi.


Aluminium i smyckestenar
Aluminium ingår i flera typer av mineral, som de flesta stött på i smyckesammanhang: beryll, korund (=rubin och safir), spinell (=smaragd, bixbit, morganit och akvamarin), granat samt turkos. Vissa typer av aluminiumföreningar används för att framställa syntetiska stenar likväl som för keramik- och glastillverkning. Aluminium ingår för övrigt även i etsvätskor, som kan användas för att mattera ytan på glas och vissa typer av sten.



Huvudsakliga källor:
The Ring Lord
Wikipedia: Aluminium

1 kommentar:

  1. Tack för bra info om aluminium. Jag köpte ett par örhängen i aluminium utomlands som jag gillar skarpt. Skulle så gärna gå en kurs i smyckekonst aluminium. Finns det månntro?
    Med vänlig hälsning Birgitta

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails