Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
onsdag 9 februari 2011
Teknik: Dutch spiral, aussie spiral och peyote russian spiral
Många pärltekniker har upptäckts oberoende av varandra i olika delar av världen i olika tidsåldrar. Peyote är ett bra exempel på detta. Andra tekniker har rest över världen genom att enstaka personer fört dem från ett land till ett annat genom att t ex ta med sig pärlarbeten hem från resor och klura ut hur de är gjorda, besöka vänner i eller flytta till andra länder och där visa hur det görs, köpa pärlböcker i utlandet, visa upp alster på internationella forum och tipsa om var man kan lära sig.
Oavsett vilket innebär det här dock en sak: det kan bli väldigt många namn på samma tekniker. När en teknik kommer till ett nytt land så får den ibland ett nytt namn. T ex är russian leaves ett namn som kommer sig av att tekniken/modellen är känd från ryska pärlare. Ibland när tekniker namnges kan det uppstå tillfällen där olika tekniker får samma namn, som dutch spiral och russian spiral. I andra fall finns olika lokala namn som helt plötsligt "möts" i en internationell värld. Det är lätt att det uppstår missförstånd kring namn på pärltekniker.
Det är bakgrunden till denna text där jag ska försöka reda ut dutch spiral, aussie spiral och russian spiral. För er och för mig. Notera att jag inte själv behärskar någon av teknikerna. Ja, förutom russian spiral, men den russian spiral som beskrivs här är inte den teknik jag känner under det namnet...
Olika namn för samma tekniker -- olika tekniker med samma namn
Vill du lära dig dutch spiral så kommer du nog snart att upptäcka att det finns två olika typer av peyotebaserade spiraler som kallas för detta. Gemensamt är att de båda kom till USA från Nederländerna. Den ena genom en holländsk pärlbok som utgavs i landet. Den andra genom att ett par amerikanska pärlare som fick tag på en holländsk pärlbok och tolkade tekniken utifrån bilderna. Båda kom att kallas dutch spiral pga av deras ursprung. Det är i alla fall två av de historier som berättas.
Så hoppar vi framåt några decennier i tid och Marilyn Peters kikar tillsammans med en vän på ett pärlsmycke vännen fått från Australien. Det sägs vara gjort i en ny spiralteknik. Hon lyckas klura ut hur det är gjort från armbandet och kallar spiralen för aussie spiral pga var hon fick originalet ifrån. Spiralen påminner mycket om den dutch spiral som görs med lösa bågar. Samma typ av peyotespiral kallas av vissa för russian spiral, ett namn som annars även används för en typ av tubulär netting med pärlor i två storlekar -- en teknik du kan läsa mer om här.
Den andra typen av peyotespiral, som ibland kallas dutch spiral, är cellini spiral. Den görs i vanligt 1-drop peyote med pärlor i flera olika storlekar, vilket får spiralen att vrida sig och även variera i tjocklek.
Och summa summarum kan alla spiraltekniker, som inkluderar peyote, kallas för just peyotespiraler. Även om peyote spiral används av vissa bara om "grundspiralen" där tubulär peyote sys så en spiralverkan uppstår. Det kallas som teknik även för spiral peyote och kan mer eller mindre vara lika med cellini. Tubulär peyote kan se ut att vrida sig i en spiral om man använder olika färger på pärlorna i en speciell ordning.
Inte helt lätt att hänga med alltid, speciellt inte om man är ny inom pärlsömnad. Och det finns säkert fler namn och fler tolkningar än de jag stött på och tagit med här! För en jämförande bild på olika peyotespiraler, se t ex Peyote Spiral lessons och Cellini and Dutch Spiral.
Peyotespiral med lösa bågar
Om vi här ska fokusera på dutch spiral och aussie spiral så kan dessa beskrivas som en tubulär pärlsömnandsteknik där peyote blandas med lösa bågar av pärlor. Bågarna är det som får tuben att vrida sig. Det ger en mycket speciellt utseende, som kan varieras stort beroende på formen på och antalet pärlor som träs i bågarna. Ibland kan det vara svårt att se om spiralerna utgår från samma grundteknik och det kan även finnas små variationer i hur de sys, vilket bidragit till namnförvirringen.
Denna typ av dutch spiral, i lite olika version, finner du instruktioner till hos bl a Beadalon, Beading Banshee (pdf-fil), Beadwork.about.com, Hademade News och Off the beaded path (video i tre delar).
Marilyn Peters instruktioner till aussie spiral kan du ladda ned hos Wicked Oak Designs och hon presenterar den själv på ett pärlforum. Océanie är en av de som kallar peyotespiraler med bågar för russian spiral (eller spirale Russe, som det heter på franska).
Dutch spiral kan även sys i 2-drop, vilket du ser ett exempel på i Ruth Kiels tutorial.
Peyote spiral med enbart bågar
En variant på dutch spiral med bågar är den som mest av allt påminner om African helix i utseende, men som sys annorlunda. Denna dutch spiralvariant beskrivs hos Beadwork.about.com. Notera hur bågarna här inte blandas upp med en mer solid remsa av 1-drop peyote.
Peyotespiral med pärlor i olika storlekar
Denna typ av peyotespiral, som är känd som cellini spiral av de flesta men ibland också kallas dutch spiral, vrider sig eftersom du syr med olika stora pärlor. Det kan göras väldigt tydligt eller relativt diskret. Hur många olika storlekar du väljer att använda dig av är valfritt, men de måste vara minst tre för en tydlig spiraleffekt ska uppstå.
Gratis instruktioner till cellini hittar du hos t ex Tarnhelm, Beadwork.about.com, Alexargai, Phoebe's Pearls och MarieCyber. På Youtube finns ett par instruktionsvideor, bl a den här.
Flat cellini
Gillar du stilen på cellinispiraler så kanske det också är av intresse att känna till att det finns mönster på en platt (ej tubformad) spiral, bl a av Jennifer Airs. Off the beaded path har en video i två delar som visar hur tekniker sys.
Ytterligare peyotespiraler: Twisted peyote
Förutom ovan nämnda Peyote Spiral Lessons så finns det en annan spiral i peyote (utan bågar) beskriven hos Océanie. Den här typen av korkskruvsspiraler kan även kallas twisted peyote eller peyote twist.
Foto: Twisty Turvy halsband av Beadazzled of Oregon, här använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0
1 kommentar:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Puh!
SvaraRadera