onsdag 10 februari 2010

Lästips: Belle Armoire Jewelry


Belle Armoire Jewelry sept/oct/nov 2009
Belle Armoire Jewelry dec/jan/feb 2010
Utgivare: Stampington & Company
Hemsida: www.bellearmoirejewelry.com (eller gå direkt till Stampingtons produkthemsida)
Pris: 14,99 USD lösnummer, helår internationellt 75,99 USD

*

Att recensera tidskrifter är inte helt lätt då intrycket beror mycket på projekten, som varierar från nummer till nummer. Men det går oftast att ändå ge ett inledande eller övergripande intryck från ett par nummer. Varje tidskrift har sin inriktning, sina styrkor och svagheter, sin layout och design.

Belle Armoire Jewelry är kanske inte en av de mer kända amerikanska pärl- eller smyckestidningarna. Tidskriften är en "spin-off" på wearable art-magasinet Belle Armoire -- som också innehåller några smyckesprojekt, inte minst textila sådana. Ett specialnummer med enbart smycken, som blev så populärt att det fick utvecklas till en egen tidskrift, som nu utkommer med fyra nummer per år och är inne på sin sjätte årgång i år. Wearable art, för den som inte känner till uttrycket, är vad vi kanske främst skulle kalla konsthantverk i form av smycken, kläder, väskor, accessoarer och annat som kan bäras på kroppen.

Det märks att tidningen inte utgörs enbart av de klassiska pärlarna eller smyckestillverkarna. Många av de som bidrar med projekt är mixed media artists (blandteknikkonstnärer) och under tidskriftens titel står inriktningen: beadwork -- mixed-media -- claywork -- wirework. I de nummer jag har förekommer pärlor i flera smycken, men de står sällan i fokus här. Teknikerna omfattar inte minst mjuklödade hängen ("soldered pendants") i olika former, textila sydda smycken, några projekt med filt, lite polymerlerahängen och -pärlor, länkade smycken, hamrade hängen, hårdlödad metall och många resin bezels. De "rena pärlprojekten" omfattar länkning, enklare trådarbete och i något fall sydda tekniker (peyote) samt annorlunda tekniker som virade garnhalsband.

Återkommande teman och material är mjuklod, gamla fotografier och bilder, harts, mässing, koppar, filigran, patinafärger, vintagestil ("shabby chic"), blandteknik, altered art, gel medium, tyg, sidenremsor, distress ink och alcohol inks, friendly plastic, återvunna material samt vintage smyckesdelar från bijouterier. Lite väl generaliserat skulle jag säga att om du gillar smycken du finner på Etsy -- många av de bakom projekten har butiker där -- så är chansen stor att du gillar Belle Armoire Jewelry.

En av tidningens stora fördelar är dess layout och design. Den är tryckt på matt papper, som inte minst ger utsidan en skön känsla, och fokus ligger på foton av de färdiga smyckena, som visas på helsidor samt i variationer eller ytterligare bilder på följande sidor. Även artiklarna har flera sidor med bara stora bilder på smycken. För mig som söker inspiration lika mycket eller mer än jag söker direkta instruktioner är detta underbart. Reklamen är koncentrerad till början och slutet och smälter in lagom mycket för att inte störa men ändå synas Reklamen inkluderar utgivarens annonser om andra publikationer, vilket är intressant att läsa. Tidskriftens inriktning är också positiv: den skiljer sig från de flesta andra pärltidningar jag har med sina blandtekniksprojekt och stora fokus på oädla metaller och vintagestuket.

Till de fasta avdelningarna hör The art of presentation, som handlar om hur olika intervjuade smyckeskonstnärer förpackar och presenterar sina smycken. I de två nummer jag har handlar det om att sy sina egna smyckespåsar i lager-på-lagerstil med vintagebilder. Intressant och roligt att läsa om en aspekt som annars anses underordnad smyckena: genomsnittspärlaren använder sig av färdiga pappaskar eller organzapåsar, men här ligger fokus inte minst på mixed mediakonstnärer som låter sin kreativitet sträcka sig över hela "konceptet". En annan fast avdelning är intervjuer med smyckeskonstnärer: i mina nummer Richard Salley respektive Amy Hannah, som båda på olika vis använder sig av återanvända objekt (rostad metall respektive smyckesdelar från loppisar).

Är där någon nackdel så är det troligen avsaknaden av illustrationer: bara några få projekt har steg-för-stegbilder. Liksom alla tidskrifter förutsätts du ha vissa grundläggande kunskaper, t ex om mjuklödning med lödpenna och hårdlödning med brännare. Ofta förutsätts du även vara van vid t ex patinamålning och det "värsta" exemplet kommer i den artikel som på omslaget beskrivs som "learn all about the new bronzclay". Nej, något mer än ett projekt är det inte och instruktionerna är visserligen grundläggande med några steg-för-stegfoton, men så värst mycket om materialet får du inte lära. Den underbara patinan framhålls, men projektet avslutas med steget "polish, shine or patina your pieces, using your desired finish". Slut. Perfekt för de som likt jag mest vill inspireras och har mina personliga favorittekniker att plocka fram och applicera, men nybörjaren söker troligen lite mer.

Allt som allt är det dock en spännande bekantskap jag gjort med denna lite dyrare publikation. Den som är intresserad av tidskriftens inriktning, men känner att en del av teknikerna är för svåra, kan vara intresserad av att veta att Stampingtons snart utkommer med en ny publikation för dig som föredrar enklare tekniker eller är nybörjare: Jewelry Affaire. Läs mer om den här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails