Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 23 maj 2011

Nyhet: EU förbjuder kadmium i smycken

Att den miljö- och hälsofarliga tungmetallen kadmium har förekommit i skrämmande höga halter i s k oäkta smycken (dvs bijouterier, smycken som inte görs i ädelmetall) har skapat rubriker de senaste åren, inte minst i USA där det dock ännu inte finns några federala regleringar av ämnet. Nu meddelar EU att de kommer att förbjuda kadmium i alla typer av smyckesprodukter (förutom antika smycken), plast och svetstråd från och med december 2011.

Beslutet förväntas innebära inte bara minskade risker för konsumenter -- och då inte minst barnen -- utan också bidra till minskade utsläpp till naturen där kadmium är giftigt för vattenmiljön. Med tanke på metallens många risker -- den är bl a klassad som cancerframkallande ämne -- är detta ett stort framsteg och industrin beräknas inte bli någon förlorare då det redan idag finns säkrare alternativ till kadmium i smyckeslegeringarna.

Detta innebär också att alla som tillverkar och säljer smycken eller smyckesdelar/pärlor måste se till att komponenterna inte bara är nickelsäkra utan också håller sig till EU:s nya reglering av kadmium för att lagligen kunna säljas.

När det gäller ett annat kritiserat och farligt ämne i smycken, bly, så har Frankrike lämnat in ett förslag till förbud för smycken med höga blyhalter inom EU, men ett beslut kommer troligen inte förrän vintern 2011/2012 och vid ett positivt beslut kommer förbudet att börja gälla först sex månader efter det tagits (dvs tidigast nästa sommar) enligt Kemikalieinspektionen.


Läs mer om kadmium, riskerna och varför det förekommer i smycken här. Mer om EU:s nya förbud och ytterligare information om tungmetallen kan du läsa på EU:s hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails