torsdag 22 september 2011

Projekt: Med brodergarn och kedjaMoulinégarn i bomull är kanske inte den starkaste tråden och den riskerar att nötas mycket fortare än många andra trådar för smycken, men den är ändå populär i vissa typer av smycken. Kanske framför allt vänskapsband, japanska snoddar/kumihimo, "mönstervävda" garnarmband och peruanska trådhängen. En anledning är förstås att tråden -- så tillvida man inte vill ha ekologiskt brodergarn* -- finns i många butiker, är relativt billig och säljs i väldigt många olika nyanser. Hos kända märken som DMC kan du i princip hitta exakt den nyans av en färg, som du gillar bäst. Det finns även flam- och brokfärgade garner så väl som metallicfärger och självlysande tråd.

För den som inte vill ha bomull finns även exempelvis viskos/rayon- och lingarn för broderi, knapphålssilke med mera -- dock inte lika lätta att hitta. Det finns även flera tillverkare av handfärgade flerfärgade (s k brokfärgade) brodergarner, som säljs direkt till kund eller via specialiserade handarbetsbutiker. Vissa virkgarner, som exempelvis det bambusilke som säljs på Panduro, innehåller tunnare trådar som lätt kan separeras och påminner därför mycket om brodergarn.


Smyckesprojekt
Genom att arbeta med brodergarn och smyckeskedjor skapar man en spännande kontrast mellan det mjuka och det hårda. På nätet finns det en handfull olika smyckesprojekt som använder sig av just denna materialkombination. Flera av dem har blivit inspirerade av de senaste årens trendiga uppdaterade "vänskapsband" där brodergarn flätats in i grova kedjor. Men här finns även andra stilar att inspireras av.

Ett sött och vänt projekt, som jag nämnt tidigare, är Wild Olives Color Chains. Dismount Creative använder samma teknik i sitt flerradiga, bastanta armband, liksom Craft Craft.

Armband inspirerade av de ovan nämnda designersmyckena finner du hos exempelvis Honestly WTF, Studs and Pearls och Second House on the Left. Carbon Couture gör utifrån samma teknik ett halsband med fransar. Andra föredrar att enbart hänga berlocker eller små pärlhängen i kedjan. Hos Teresa Does It finns en annan variant där tråden virkas fast om kedjan istället för att enbart viras.

Ytterligare ett alternativ är att fläta brodergarn och kedjor. En romantisk variant med bl a inslag av strasskedjor hittar du beskrivning till hos Miss Lovie -- hon har även instruktioner till brodergarnsvirade armband med strasskedja här. En annan typ av flätat/virat armband hittar du hos Cupcaking around.Tips: För smyckesprojekt med kedjor i fokus, se Enkla armband av kedja och snöre -- som tangerar en del av projekten här -- och Med kedjor som designelement.


* = det finns ekologiska brodergarner i bomull att köpa, men de kan vara svåra att hitta likväl som dyra, tyvärr. Det är enklare att hitta virkgarner i ekobomull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails