tisdag 23 augusti 2011

Projekt och mönster: Med kedjor som designelement


Kedjor används oftast för att hänga ett hänge på eller länka samman olika element i ett smycke. Men de kan även användas på andra, kreativa sätt. Du kan göra allt från dinglande tofsar och fransar till broderade bårder med dem. Här kommer några exempel på projekt, som använder kedjor på olika vis.

I trådarbete (wirework) kan kedjor användas på olika vis. De kan surras fast längs kanten på ett hänge för att skapa en dekorativ bård, exempelvis. Men de kan också "vävas samman" till infattningar som i All Chained Up Bracelet eller fingerringar som i Woven Ring. Jämför även med detta armband som vävs samman med färgstarka snören istället för silvertråd.

Genom att fästa kedjestumpar kors och tvärs över en ring kan man göra ett tufft hänge som i Chain Reaction Necklace. För en mjukare, draperad design kan kedjorna hänga lösare, uppifrån och ned som i Streaming Glory Earrings. Vill du inte har ett runt hänge? Kedjorna kan även fästas i en motring upptill och en metalltråd nedtill som i Fan Earrings.

I A Night Out Necklace slingrar kedjorna sig om pärlorna och en variant på detta finner du även i Beads Unlimiteds projekt, som du även ser på fotot ovan, samt i Weave a Chunky Chain Bracelet och i Miss Lovies länkade halsband.

Flamingo Toes gör ett smycke där kedjan flätas/lindas i ett tvåradigt halsband av sidenband. Och i detta halsband viras och sys kedjor runt repet halsbandet är gjort av som en accent. Närbesläktat med det är alla smycken där man flätar -- "vanligt" eller kumihimo -- med exempelvis läder- eller sidensnören och en kedja. Ett exempel av många hittar du här. Eller varför inte trä in kedja i ett armband virkat av rep, som här?

Att väva band eller tråd genom en kedja är också vanligt, se detta inlägg för projekttips. Det sötaste exemplet, som inte finns i nämnda inlägg, hittar du hos Wild Olive där tunna kedjor träs med brodergarn.

En intressant typ av pärlade och länkade smycken av kedjor kan du läsa om i Jasseron. Andra sätt att länka med kedjor finner du i Ice Cubes Bracelet.


Du kan som sagt sy fast en kedja på ett underlag (t ex tyg, bead backing eller läder). Vill du inte sy eller väva ihop kedjan med metalltråd så finns det genvägar: I detta hänge limmas kedjan helt sonika på ett underlag för ett snabbt och enkelt smycke. Och i detta projekt används färdigköpta applikationer med fastsydd kedja.

Kedjor kan även användas för att fästa hängen (fungera som upphängningsöglor/bails), som hos Artbeads och Beads, Baubles & Jewels, liksom för att göra tofsar, vilket jag skrivit om här.

Enstaka länkar från kedjor, som inte är lödda samman, kan öppnas och användas som motringar. Ett alternativ till det som kallas fancy jumprings. Se tips hos Shiny little things.


Ja, det är bara några exempel på olika sätt att använda smyckeskedjor. Se även Idéer för kulkedjor, Några små tips för strasskedjor, Enkla armband med kedja och snöre, Med brodergarn och kedja, Virka och sticka på smyckeskedjor samt Ringstomme av smyckeskedja (kommande 120201).


Foto © Beads Unlimited

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails