Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 30 september 2010

Mönstertips: Idéer för kulkedjor


Liksom strasskedjor kan kulkedjor vara lite av en designutmaning för pärlare då de inte kan länkas på samma sätt som vanliga smyckeskedjor -- alternativt kräver fastlödning av ringar och avslut. En del är dessutom inte odelat förtjusta i hur kulkedjorna ser ut ("badkarskedja"). Men även de som inte gillar att använda kulkedjor på egen hand kan tycka om smycken där kulkedjan blandas med andra kedjor, flätas eller på annat sätt blir mer än bara en bar kedja för ett hänge. Nedan följer en mängd olika idéer, som omfattar tekniker från limning till sydda smycken. Dock saknas klassikern: dog tag-halsbandet.


Om kulkedjor
Kulkedjor säljs i många olika material och färger likväl som i olika grovlekar. Dessutom kan kulorna vara facetterade eller blandas upp med avlånga "kulor" mellan de runda. Det kan vara bra att fundera inte minst kring vilken grovlek på kedja som passar ditt projekt bäst: de större kedjorna kan ge ett mer maskulint och "industriellt" intryck medan tunna kulkedjor är mer eleganta och sirliga.


Avslut för kulkedjor
Innan vi går vidare till projekten tänkte jag först lite kort ta upp olika sätt att avsluta kulkedjor, t ex för att fästa lås. Det finns speciella "kulkedjelås", som ibland används i smycken, men som kanske framförallt passar till väsksmycken och nyckelringar som inte inte öppnas lika ofta då låsen kan upplevas som svåra att knäppa.

Vanliga avslut är också en typ av dubbla knutgömmor, som kläms om den sista kulan på kedjan. I öglan på knutgömman kan sedan ett lås eller annan smyckesdel fästas med motringar. Vill du vara på säkra sidan kan du använda en droppe starkt lim för att försäkra dig om att knutgömman inte går upp. Se FMG för en bild på dessa två avslut. Förutom de vanliga knutgömmorna finns även speciella avslut, som påminner om knutgömmor i utseende men har en speciell öppen utformning -- se t ex Fru Pärla för bild.

En knutgömma kan också fungera bra om du vill göra ett enkelt lariathalsband: bara fäst pärlberlocker i knutgömman istället för ett lås. Eller gör som i Ceiling Fan Fandangles, som följer samma princip för dekorativa takfläktskedjor.

Ytterligare ett relativt vanligt avslut är ändhylsor, som träs på kedjans ände och fixeras på plats genom lödning eller limning. Det har bl a använts på halsbandet på bilden ovan. För hårdlödning med brännare krävs att kedjan är i ett material som tål att lödas, t ex silver, koppar eller mässing. Pläterade kedjor kan tennlödas, men tänk på att en sådan fog är svagare. Vissa klämavslut kan också fungera, men det är bäst att testa först och ev. använda en gnutta lim för att fixera dem.

Hos ByZarah.com finns tips på hur du kan göra egna avslut med öglepinnar.

Köper du färdiga halsbandskedjor har de redan ett lås fastlödat.



Projekt och idéer
Ett snyggt kulkedjehalsband jag sett, men tyvärr tappat bort länken till, skiljde sig från andra där kedjan bara används för att hänga berlocker och hängen på genom att kedjestumpar i olika färger länkats samman med "kulkedjelås".

Kulkedjan passar också att kombinera med andra kedjor, som i silverhalsbandet på fotot ovan där en ormkedja och tunn kulkedja tvinnats samman. Kedjorna behöver dock inte tvinnas samman utan kan också hänga fritt, som i halsbanden hos Beaducation respektive She's Crafty. Kedjan kan också kombineras med andra trådar, som i detta halsband med lädersnodd.

Som sagt används kulkedjan ofta som en enkel, relativt anonym, kedja för hängen. Ett lite annorlunda exempel på detta finner du i Pink Pixie där kedjan används för att hänga upp flera olika hängen samtidigt. I Love Post kan du se hur berlocker kan fästas genom att använda motringar, som inte är stora nog att glida över kulorna i kedjan. Du kan också variera ett enkelt halsband genom att fästa kedjan direkt i hänget med en s k lärkhuvudknut, som i Vixen.

Pärlor med stora hål kan träs direkt på kulkedjan, som i Sweet Heart och Rock Star Necklace. För en dekor som inte glider längst kedjan kan du även klämma fast crimp covers på enskilda kulor -- se min andra blogg Wild roses & blackberries för ett enkelt exempel.

Arbetar du med t ex polymerlera kan du skapa designelement direkt på kedjan, så som görs i exempelvis roliga Skeleton Earrings.

Jag har redan refererat till ett äldre inlägg om idéer för strasskedjor. Precis som dessa kan kulkedjor användas för att skapa fina ramar -- se t ex Punch It Out Cameo Ring och Sea Maiden Resin Belt Buckle.

Något som ofta är mycket snyggt är även att blanda kulkedja med t ex lädersnoddar eller andra band i flätning, knytning och kumihimo. Ett fint exempel finns hos Fru Pärla, som även har instruktioner till makraméarmbandet här. Ett helt annat sätt att fläta in kedja finner du i Kiwas eleganta sydda pärlhalsband.


Inte smycken/pärlor
Sean Michael Ragan har instruktioner till hur du kan hänga upp krukväxter med hjälp av kulkedja. Även om du inte är intresserad av projektet kan själva bilderna på hur kedjorna fästs samman och läggs i öglor vara av intresse för ditt eget designande.

2 kommentarer:

  1. Hi Kristina, just a note to thank you for mentioning some of our free design projects! Have a good day :)

    -- Dave at Rings & Things

    SvaraRadera
  2. Love your idea of mixing ball chains with other chains for unique looks!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails