Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 14 december 2010

Övrigt: Säkerheten först!


På min lista över tekniker att snart skriva om ligger just nu ett par som inkluderar kemikalier, elektricitet och/eller hög värme. Det känns därför på sin plats att påminna om vikten av säkerhet vid vissa typer av smyckestillverkning. Det kan inte sägas för många gånger!

Arbetar du enbart med enklare pärltekniker så behöver du inte vidta några speciella säkerhetsåtgärder, men så fort du börjar arbeta med verktyg, kemikalier med mera så bör du fundera över vilka risker det kan finnas och hur du förebygger dem.


Säkerhet -- från barnsäker förvaring till skyddskläder
Vissa tekniker och material kräver att du tänker på vilken skyddsutrustning du kan behöva, kläder du bör undvika och vad som krävs av din arbetsplats. Bara att arbeta med metalltråd kan ibland kräva skyddsglasögon då en bit avklippt metalltråd lätt kan bli en projektil som med otur kan träffa ditt öga. Andra tekniker inkluderar kemikalier som kan vara frätande eller hälsovådliga att inandas. De kan kräva så väl personlig skyddsutrustning (handskar, inandningsskydd, visir/skyddsglasögon, hårsnodd) som krav på din arbetsplats. Att barn och husdjur inte ska ha tillträde är en självklarhet -- även om de inte skulle skada sig själva så kan de råka göra något som distraherar dig, något som kan vara farligt om du arbetar med t ex en öppen låga. Bra ventilation är också väsenligt: ibland kan det t o m vara bäst att arbeta utomhus.

Kemikalier och brandfarliga ämnen ska förvaras säkert, både för att undvika olyckor vid brand etc och för att barn eller husdjur inte ska kunna komma åt dem. Vissa saker bör inte förvaras tillsammans, t ex får en gasbrännare inte förvaras tillsammans med gasflaskor. En del kemikalier bör förvaras i välventilerade utrymmen. Det kan också finnas begränsningar för hur mycket gasflaskor du får förvara hemma beroende på hur du bor: glöm inte att kolla upp detta samt ev. varningsskyltar.

Graden av fara varierar stort mellan olika material och verktyg. Från de mindre farliga, som att arbeta med metalltråd eller en multimaskin, det de potentiellt livsfarliga. Det kan handla om vassa handverktyg (som är farligast när de inte underhålls och verkligen hålls vassa!), elverktyg (multimaskin/"dremel", polermaskin, borr, sågklingor osv), gasbrännare och kemikalier av olika slag. Från lim till flussmedel till syra. En del material kan avge otrevliga ångor om de upphettas, t ex vissa plaster och tennlod. Vissa "varma tekniker" kan också kräva specialskyddsglasögon eftersom ögonen kan irriteras eller skadas av att t ex stirra på en glaslåga eller in i en brännugn. Det viktigaste är att inte undervärdera riskerna -- eller frestas att tumma på säkerheten för att "jag ska bara".


Rekommenderad läsning
Viktigast är att alltid läsa instruktionerna till ett nytt verktyg, tillbehör eller material eftersom ev. risker finns beskrivna där. Till material kan det även finnas något som kallas för säkerhetsdatablad där du kan läsa om risker och rekommenderade skyddsåtgärder (på engelska förkortat MSDS). Lyssna till de råd som står skrivna, även om det känns som att de beter sig som hönsmammor. Tänk också på att inte använda något verktyg eller ämne när du t ex är trött eller sjuk eftersom det gör det svårare att koncentrera sig, vilket kan leda till slarv och olyckor.

Några bra artiklar på nätet, som tar upp frågan om säkerhet kring en mängd olika verktyg och ämnen, som en smyckesmakare kan stöta på, är: Playing It Safe in the Jewelry Studio, Potentially Harmful Substances Encountered by the Metalsmith, Goldsmithing Health Hazards och A Jewelry Workshop Saftey Report: Safety and Substitutes. Inlägg på denna blogg där säkerhet kring specifika verktyg diskuterats inkluderar Avbitare, Butangasbrännare, Gjut med epoxiharts, Etsa sten och glas och Oxidera metall.

På Giftinformationens hemsida kan du bl a hitta Kemikalielistan, som ger kortfattad information och risker, symptom och åtgärder vid olyckor med några av de vanligare kemikalierna man kan komma i kontakt med. Det inkluderar bl a lödvätska, lim, rengöringsmedel osv. Ett förstahjälpenkit är bra att ha i närheten, med t ex förband och koksaltslösning som kan användas om du råkar på något frätande ämne i ögat.

Glöm inte brandsläckare, anpassad för kemikalier, och andra typer av brandskydd (brandfilt, brandvarnare, skyltar). Läs mer om att förebygga bränder hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (som numer ersatt Räddningsverket).


Med tanke på miljön
Att tänka på vilka farliga ämnen man använder är inte bara en fråga om den egna hälsan: hälsovådliga ämnen är också miljöpåverkande. Att byta ut farliga kemikalier mot snällare kan vara bra både för dig själv och miljön. Detta har bl a diskuterats i Art Jewelry (May 2009). En tabell över skonsammare substitut för vanliga kemikalier för lödning, betning och rengöring av metall fanns i tidningen. Du kan ladda ned denna tabell gratis på Art Jewelrys hemsida. Där finner du även lite grundläggande säkerhetstips.

Men det är inte bara vid användning som vissa material utgör en fara. Det är lika viktigt att tänka på vad du ska göra med t ex kemikalier när du använt dem eftersom det är miljöfarligt avfall. Även elverktyg och batterier ska omhändertas på rätt sätt. För frågan om säker avfallshantering av restprodukter, se Vad gör du med ditt avfall?


Fotnot: En förklaring till de farosymboler du ser ovan finns hos bl a Kemikalieinspektionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails