Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 23 november 2009

Verktyg: Butangasbrännare


Butangasbrännaren är ibland något av ett speciellt steg att ta i sin smyckestillverkning, åtminstone för pärlaren som tar steget från smyckesvajer, sydda tekniker och trådarbete. Tekniker som kräver väldigt enkla och ofarliga verktyg. Det är ett verktyg som skrämmer vissa, men som öppnar upp möjligheter att testa nya tekniker.

Det finns olika typer av brännare i olika prisklasser. På fotot ovan syns en billig variant från närmaste Julavaruhus samt en dyrare Dremel Versatip, som bl a fungerar som brännare. Förutom själva brännaren behöver du även köpa raffinerad butangas (samma typ som används till tändare). Vilka tillbehör du behöver utöver det beror på vad du vill göra. Mer tips på vad du behöver till din arbetsyta kan du läsa nedan.


Användningsområden
Butangasbrännaren är ett relativt billigt verktyg. Bland de gaser, som används av smyckestillverkare, har butan den lägsta temperaturen vid förbränning, vilket gör att det inte kan användas till lika mycket som t ex propan, men den har ändå flera intressanta användningsområden.

Det allra vanligaste är kanske lödning av silver och koppar. Dock är det svårt att arbeta med för stora silverarbeten då hela ytan måste hettas upp jämnt för att lödningen ska bli bra. Även till wire fusing kan den användas, men använder du tjock silvertråd kan du behöva gå upp till en hetare propangasbrännare. Vilket för oss in på den mångsidiga och ofta använda tekniken Att smälta en kula. Framför allt används metoden för att skapa hattpinnar, men även till lås, kedjor och andra smyckesdelar kan metalltråd med kulände användas. Butan kan användas för att smälta koppartråd så väl som sterling silver- och finsilvertråd.

Med värmen kan du även glödga metalltråd så att den blir mjuk att arbeta med. Och du kan skapa värmepatina på rostfritt stål (använd absolut inte galvat!) eller koppar.

En enkel brännare används även i de flesta grundkurser i silverlera för att bränna leran. Denna metod fungerar bra på speciellt enklare och mindre smyckesarbeten, medan vissa andra kreationer bara kan brännas i en brännugn. Många klarar dig dock mer än väl med sin brännare.

Med butan kan du även smälta emalj och glas, vilket jag berört i inlägget Pärlsmältning II -- glas. Även här gäller att för mer avancerade emaljarbeten än hattpinnarna behövs en varmare låga (propan).


Arbetsytan
Eftersom du här arbetar med stark hetta kan det vara bra med några inledande ord om din arbetsplats, som det annars kanske inte behöver ställas så stora krav på om du mest arbetar med vanliga pärltekniker sedan tidigare.

Exakta tillbehör som krävs för t ex lödning finns bra beskriver i de texter, på nätet eller i böcker, som tar upp grunderna i silversmide. Lika så finns andra saker, som burk med vatten, medtagna i de instruktioner som bekskriver de enskilda teknikerna. Vad som är gemensamt är dock ett stadigt bord i en höjd som gör det lätt och bekvämt att arbeta vid -- behöver du t ex sträcka dig mycket för att nå saker är risken att du tappar balansen eller fokus på brännaren, vilket kan vara farligt.

Ett eldfast underlag -- vaskbänk, stålskiva -- gör att du inte riskerar skada ditt bord, vare sig om du råkar rikta lågan mot det eller t ex tappa en kula av smält metall. Helst ska du inte rikta lågan mot en oskyddad vägg utan ha fritt framför arbetsbordet så att du inte råkar sätta fyr på väggen eller elda upp en gardin. Värmen från lågan kan sträcka sig längre än du tror. Inte heller ska bordet belamras med andra saker som kan ta fyr.

Arbeta i bra ljus så du ser vad du gör. Och kasta ut eventuella barn och husdjur. Risken är inte bara att de skulle råka komma för nära lågan utan också att de gör något, som får dig att tappa koncentrationen på brännaren i din hand. Om möjligt, säkra arbetsstycket (beror på vad du gör) så att du har båda händerna fria att ta hand om brännaren med.

Rummet ska vara väl ventilerat så du inte andas in gasen eller andra otrevliga ämnen som hamnar i luften. Förvara de skyddsglasögon och annan utrustning du kan behöva nära platsen så du inte frestas att skippa dem "bara den här gången". Inga gnistkällor eller öppna lågor ska finnas i närheten av brännaren då den används.

Fyll helst på gasen utomhus eller ett mycket välventilerat rum, långt borta från öppna lågor, gnistkällor, människor, kontrollampor och elektriska köksredskap. Fyller du på gasen vid din arbetsbänk kan det dröja kvar gas när du sen sätter fyr på brännaren igen. Följ anvisningarna noga och undvik få flytande gas på händerna för den är mycket, mycket kall. Använd inte en brännare direkt efter att den fyllts på utan låt den vila ett tag. Vissa säger några minuter, andra säger en kvart och en tredje grupp väntar tills dagen efter. Brännaren ska alltid, alltid fyllas på när den har kallnat helt.


Säkerhet
Jag ska inte skrämma någon från att börja använda butangas, men säkerhet, säkerhet, säkerhet! Det är en brinnande, explosiv och hälsovådlig gas du arbetar med. Det mesta är dock sunt förnuft.

Grunden har jag redan givit ovan: en bra arbetsplats. Till det kommer kläderna: inga bylsiga tröjor, inga lättantändliga syntetmaterial, inget långt hår som hänger löst, inga handskar i lågan. Självklart ska du också vara pigg och alert själv så du snabbt kan hantera situationer som uppkommer. Den genomsnittliga säkerhetsmanualen -- det är en sådan jag utgår från när jag skriver detta -- säger t ex att du inte ska bruka verktyget när du är trött eller påverkad av alkohol, droger eller mediciner. Tappar du fokus eller reaktionssnabbhet är risken stor att du inte kan hantera en situation som uppstår snabbt nog. Lugn, men fokuserad.

Gasen och brännaren ska förvaras på ett torrt ställe i en temperatur på mellan 10 och 50 grader. Låt alltid brännaren svalna helt innan den ställs undan (gäller speciellt varianter som Versatip, vilken förvaras i en speciell låda). Platsen ska vara utom räckhåll för barn och husdjur. Självklart ska den vara långt från gnistkällor och eld. Är du det minsta osäker på förvaring kan det vara bra att tala med någon i butiken där de säljer verktygen.

Det finns en mycket bra gratis video om säkerhet vid handhavande av butangasbrännare på Beaducation, Torch Saftey Talk with Miss Iris, som jag mer än gärna rekommenderar. Den tar upp allt jag sagt och säkerligen lite till, t ex visas olika varianter av brännare och hur de fungerar. Videon är på engelska, men du kan pausa den, spela om avsnitt osv om det är något du inte uppfattar. Efter varje del listas även de viktigaste punkterna i text, som du kan skriva av. Du måste registrera dig för att ta del av gratisvideorna, men detta är gratis och väl värt besväret.


Övriga tips för nybörjaren
Många, speciellt tjejer, är i början rädda för att arbeta med en gasbrännare. Den låter, spyr ut över tusengradiga lågor och innehåller explosiv, hälsovådlig gas. Men rätt hanterad är det inga större faror involverade. Inte så länge du följer säkerhetsanvisningarna, använder sunt förnuft och fokuserar på ditt arbete.

Det första du måste göra är att verkligen lära dig hur brännaren fungerar. Läs instruktionerna, som kommer med den, noga och se till att du verkligen förstår dem. Är du på en kurs: observera hur läraren gör och vad han säger. Läs alla säkerhetsföreskrifter -- och följ dem. De står där av en anledning. Uppför den sig konstigt: sätt ned på bordet och stäng av gasen. Gör det lugnt och sansat, få inte panik. Då riskerar du bara att göra allt värre. En konstrande brännare behöver inte betyda att den tänker sprängas i handen på dig. När du och brännaren lugnat ned er och inget värre verkar hända så kan du sedan gå tillbaks till butiken och reklamera den.

Jag har ett direkt handfast råd också. Har du inte arbetat med en brännare förr och är osäker på allt: hur du ska hantera den, vad som kommer att hända när du vrider på vredet och antänder gas? Låt någon annan tända den första gången så du kan se och höra precis hur den ska uppföra sig. Går du t ex på en kurs i silverlera så lär din lärare visa detta. Har du köpt hem en brännare direkt så kan du säkerligen hitta någon i din omgivning som antingen har hanterat någon form av brännare förr eller vågar testa på för första gången. Be personen upprepa detta om du missar något delmoment, t ex hur låset fungerar eller hur mycket du ska vrida upp gasen. När du väl vet vad du har att förvänta när du första gången sätter igång din brännare så kan det kännas tryggare. Du vet att ljudet av forsande gas är normalt. Du vet hur snabbt gasen antänds. Och så vidare.

3 kommentarer:

  1. Låter lite läskigt. Köpte en butanbrännare för att bränna socker på efterrätter. I matrecepten saknas alla dessa nödvändiga varningar. Silverlera lockar och jag bor långt ifrån alla kursställen. Klarade jag av kemilaborationerna så går nog det här också bra.

    Kan man värmepatinera Sterlingsilver med en butanbrännare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan låta lite läskigt, men det är det inte. Säkerhetsföreskrifter får gärna saker att låta väldigt farliga och riskfyllda, men tänk på hur många saker i vårt vardagsliv som skulle kunna vara mer farliga och läskiga -- men som inte är det just för att vi är så vana vid att handskas med det på ett bra och säkert sätt: eluttag, bensin, gräsklippare osv osv. För många känns flyg läskigare än en biltur även om riskerna att åka/köra bil är större än risken att krascha i ett flygplan. Vi är bara så vana vid bilen att den känns betydligt mer ofarlig. Det är lite samma sak med gasbrännare.

      När det gäller värmepatina på silver så tar bl a Mary Hettmansperger upp det i sin bok Heat, Color, Set & Fire (som ska recenseras på bloggen i framtiden) upp detta på s. 47. Hon säger att silver mest blir grått snarare än får färg som t ex koppar och stål. Däremot kan man få en rustik look genom att låta firescale vara kvar. Hon har ett par bilder på detta (om du har ett ex att kika i eller kan hitta en förhandgransking på t ex Amazon som visar sidan).

      Flussmedel i gelform (gel flux) kan appliceras på metallen innan den hettas upp, vilket kan ge en "dark gray to almost green coloration" (bild s. 48).

      Färger som liknar värmepatina på koppar får man nog lättare på silver genom att patinera med svavellever alternativt svavellever med ammoniak.

      Radera
    2. Tack för för svaret och boktipset. Jag tror att jag ska börja så smått med creme brulee. ;-)

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails