sidor

onsdag 29 februari 2012

Teknik: Jordnötspatina



Jordnötsolja är en vanlig salladsolja i bl a Italien och Frankrike samt en vanlig wok- och friteringsolja i det asiatiska köket. Oljan, som är relativt billig, används även i kosmetika tillsammans med andra hudvårdande vegetabiliska oljor. Men jordnötsolja kan även användas i smyckestillverkning för att patinera metall.

Om ett tunt lager jordnötsolja stryks på metall (vanligtvis koppar, brons eller mässing, men det används ibland också på silver) och hettas upp med en gasbrännare eller varmluftspistol framträder en glansig gyllenbrun till mörkbrun flammig patina. Det är viktigt att upphettningen är försiktig för att inte patinan ska bli för mörk -- som på kopparhänget till höger ovan. Oljan kommer att börja ryka, vilket är helt normalt.

Grundprincipen ovan kan varieras: några hettar först upp metallen med en gasbrännare (en enkel butanbrännare funkar bra), applicerar oljan och hettar upp igen tills en fin färg framträder. Andra applicerar ett tunt lager olja på kall metall och hettar sedan upp den. Vissa stryker på oljan med t ex en trasa medan sprejflaska nämns av andra. Gasbrännare är vanligast och kan varierar från en enkel butanbrännare till riktigt heta acetylenbrännare. Ibland nämns varmluftspistol som alternativ och på ett ställe nämns även en vanlig ugn.

Hur du patinerar med jordnötsolja i sin enklaste form beskrivs bl a här. En något mer avancerad variant beskrivs här. Metoden beskrivs även i böcker som t ex Melissa Manleys Jewelry Lab: 52 Experiments, Investigations and Explorations in Metal

Hos Brynmorgen kan du finna Patina Basics: Heat Patinas (pdf-fil) som visar hur jordnötsolja och andra typer av värmepatina ser ut. Instruktionerna -- utöver den korta texten i filen ovan -- finns på Tim McCreights DVD Patina Basics: Safe Color Solutions for Metalsmiths. (Fler patinarecept/-bilder hittar du här.)


Andra typer av olje- och värmepatina
 I några fall nämns även olivolja, men jag har inte sett bilder på det. Själv har jag testat med rapsolja, som också ger en brun patina. Försöket med ricinolja gick sämre: den började brinna, men färgen blev ungefär den samma som med rapsolja. En anledning till att jordnötsolja används är troligen -- förutom att den var tillgänglig där tekniken började användas -- att raffinerad jordnötsolja har en hög "rökpunkt" jämfört med många vegetabiliska oljor (se denna lista, som även förklarar begreppet).

Du kan också patinera med paraffinolja, som ger en mörkbrun till svart patina. Inom järnsmide svärtas järnet ibland i en liknande process som kallas linoljebränning (det finns konstsmeder som använder just jordnötsolja till detta). Vissa metaller, t ex koppar, rostfritt stål och titan, kan även få färgglada patinor genom att upphettas utan att olja appliceras. Läs mer om det under Värmepatina och se även Brynmorgenlänken ovan.



Jordnötsallergi?
Kan smycken med jordnötspatina påverka personer med jordnötsallergi? Det är en fråga jag personligen inte har tillräckliga kunskaper för att besvara. Enligt Shenet är de allergiframkallande ämnena i jordnötter vattenlösliga, men rester kan finnas kvar i oljan, vilket gör att en del allergiker kan reagera på den. Oljan kan som ingrediens i kosmetika (krämer, hudlotion) hos vissa personer ge kosmetikaakne. När oljan hettas upp försvinner den åtminstone delvis och beståndsdelarna förändras.

tisdag 28 februari 2012

Noterat: Picassofinish från Miyuki

Om du gillar japanska seed beads och marmorerade finishar så har du hittills varit hänvisad till Toho (marbled, gilded marbled) och Toho Hybrids (picasso), men nu lanserar Miyuki sin Picasso Coating. Enligt färgkartan appliceras den -- för tillfället -- enbart på seeds i storlekarna 6/0 och 8/0. Färgkartan med de tretton nya marmorerade färgerna hittar du här (välj Process och sedan Picasso).

I slutet av januari sa Miyuki att färgerna kommer att vara tillgängliga i butik inom några månader.

Miyuki har också lanserat nya färger på long magatamas samt utökat Duracoatsortimentet. Alla de nya färgerna, som ännu inte finns i butik, finner du i ovan nämnda färgkartor. Alla utom long magatamas, som ligger under kategorin Magatamas, hittar du under Process.


Fotnot: om du gillar tjeckiska seed beads så har även Preciosa Ornela picasso-/travertinefinishar.

Övrigt: Plast och parfym en dålig kombination




Plast i olika former och då inte minst luciteblommor och plexihängen, har varit i ropet de senaste åren. På Bead FX:s blogg The Beadful Life påminns om att alla typer av plast inte mår bra av alkohol, som kan bleka färger på infärgad plast (lucite-/akrylblommor är ofta bra exempel på detta) och i värsta fall även börja bryta ned plasten. För smycken kan detta vara ett problem då de ofta bärs på hud som sprejats med parfym. Även alkoholfri parfym och parfymerade krämer kan skada plast då även vissa eteriska oljor, bl a patchouliolja som är vanlig i parfym, har en liknande effekt. En annan risk är om man vill försöka färga sina luciteblommor med de nu så populära alkoholbaserade bläcken (alcohol inks), som används i många mixed mediasmycken.

Infärgad plast, dvs plast som fått sin färg genom att den färdiga produkten doppas i ett färgbad istället för att själva plastmassan pigmenteras, kan även skadas av andra ting som vatten, rengöringsmedel och solljus -- läs mer om det här. Dessa problem kan även finnas med andra typer av material som färgas på samma vis (glas, sötvattenspärlor, sten, pärlemor etc).

Andra problem med smyckesmaterial som påverkas av kosmetika kan du läsa om i bl a Därför missfärgas huden av guld. Mjuka material som söt- och saltvattenspärlor är känsligare än hårda stenar. Se även Smyckesvård för tips på hur du rengör och förvarar smycken så att de utsätts för mindre påfrestningar. Generellt sett bör man alltid applicera krämer, parfym och smink och låta det torka innan smyckena tas på för att kosmetikan inte ska påverka smyckena lika mycket.

måndag 27 februari 2012

Utmaning: Fira National Craft Month med FusionBeads



Mars är National Craft Month i USA -- något som amerikanska pärlbutiken FusionBeads tänker fira med att inbjuda alla till en 30 dagar lång utmaning: 30 Day Challenge For Craft Month -- March 2012. Varje dag har sin lilla uppgift, som kan bestå av uppmaningar som "make earrings", "learn a new bead weaving stitch", "use a 'problem' bead", "teach someone a beading technique", "organize your bead area", "make an inspiration board" etc. Det är med andra ord inte en ren designutmaning utan de olika dagarna kan även ha andra pärlrelaterade teman.

Du kan ha som mål att klara av alla utmaningarna under månaden likväl som du kan välja ut de dagar vars utmaningar intresserar dig -- det är helt upp till dig hur du vill göra. FusionBeads uppmuntrar deltagarna att dela med sig av resultatet av de dagliga utmaningarna/övningarna på deras Facebook wall, t ex i form av bilder eller länkar till din blogg om du föredrar att blogga om det.

Du kan läsa mer om utmaningen -- inklusive varje dags uppgift -- på FusionBeads hemsida. Se även deras blogg, The Creative Room.

Tävlingar: Sirlig och Fire Mountain Gems



Veckan börjar med ett par tips om nya pärl-/smyckestävlingar -- samt en sammanfattning av aktuella tävlingar och utmaningar som figurerat i bloggen tidigare. Har du några fler tips på aktuella tävlingar för pärlare och smyckesmakare, tipsa gärna!


Sirlig
Sirlig har presenterat sin nya tävling i nyhetsbrevet, men i skrivande stund finns ingen information på hemsidan. I nyhetsbrevet kunde du läsa detta om tävlingen:
Ny designtävling med temat "Samhörighet" pågår till och med 31 mars 2012!

Temat är vackert, mångsidigt och ständigt aktuellt. Då temat är något abstrakt vill jag att du skickar med en motiveringtillsammans med en bild på ett smycke/smyckeset.


Vinsterna är pärlrelaterade påsar till värde av 1000:-, 500:- & 250:-.


Ta nu fram din mest kreativa och modiga sida och sätt igång och skapa ditt bidrag!
Se Sirligs hemsida för övrig information och kontakt.


Fire Mountain Gems
Amerikanska storbutiken FMG fortsätter med sina rullande tävlingar under rubriken Jewelry-Making Contests 2012. Just nu och fram till och med 31 maj är det tävlingstemat Seed Beads som är aktuellt att skicka in sina bidrag till. Fullständig information om denna tävling hittar du här.

Så här beskriver de tävlingen:
You can be a grand prize winner! Enter your original jewelry-design for the chance to become an internationally published designer-artist and win up to $1,000 in gift certificates for Fire Mountain Gems and Beads.

The sky is the limit in the Seed Beads Jewelry-Making contest. Use one or all of the suggested materials below to create your one-of-a-kind contest entry. See contest details below for submission guidelines.


Let your creativity shine in a jewelry design using any combination (totaling at least 50% of the design) of the following materials: [seed beads och stavpärlor av de märken FMG för, se länkarna på tävlingssidan]


Andra aktuella tävlingar
Det finns ytterligare ett par tävlingar, som nämnts tidigare och som fortfarande är aktuella.

Aktuella utmaningar
Utmaningar med eller utan priser. Några har deadline inom de närmaste dagarna, andra är årslånga utmaningar.

fredag 24 februari 2012

Teknik: Slynga snoddar för smycken

Lucet and a cord in process


Snoddar kan tillverkas på många sätt. Ett av dem är att slynga, en typ av påtning som görs med ett speciellt redskap kallat slynggaffel (eller påtgaffel) och som ofta härleds tillbaka till vikingarna. Ordet påtning ska här inte förväxlas med den snarlika teknik där en påtdocka används och som du kan läsa mer om under Påta med pärlor.

Vanligtvis slyngar man med någon form av fast garn, men det går även att variera med olika material som band, snören, effektgarn (ett spännande exempel på detta kan du hitta hos FibreFantaisie) etc likväl som man kan slynga med pärlor på tråden. Inte minst barn gillar ofta att slynga med flam- eller brokfärgat garn.


Instruktioner
Grundtekniken liksom hur du tillverkar din egen slynggaffel -- de finns även att köpa om du inte vill/kan tälja en egen -- hittar du på 365 saker du kan slöjda. Där finns även en länk till en YouTubevideo om du tycker det är lättare att lära den vägen än att försöka läsa sig till det. Fotot ovan kommer från Wendi Dunlap, som med bra bilder visar hur du slyngar här.

Är du vänsterhänt kanske Rock n Beads instruktioner är av intresse (de har även instruktioner för högerhänta).


Pärlade snoddar och andra variationer
Phiala's String Page finns tips på hur du slyngar med pärlor på tråden liksom hur du slyngar med två färger. Se även Illuminated Spaces. Några variationer -- även de utan bilder -- finner du också i denna pdf-fil. Slyngning med pärlor kan du även lära hos LucetFi på YouTube (serie om fyra videor) -- se även hennes blogg.

Spännande avancerade slyngtekniker har utvecklats av Ziggy Rytka. Dem hittar du på Ziggys hemsida The Lucet Co --instruktioner finns i de böcker och DVD:er som säljs på sajten här. Även de inkluderar några varianter med pärlor, vilka skiljer sig från de ovan.

Det finns även andra böcker på temat slyngning så som den av Lacis utgivna Lucet Braiding: Variations On A Renaissance Cord av Elaine Fuller.

Utöver de vanliga slynggafflarna så finns det en dubbel variant, som du kan se (och hitta instruktioner till) hos Company of the Silver Spindle. Den fungerar i princip på samma sätt som vid påtning med påtdocka.


Smyckesprojekt
Söker du smyckeskit så hittar du armbands- och halsbandskit med pärlor hos Arabesque Braids.

Flera av Ziggys dekorativa varianter passar mycket bra till smycken -- ett av hans halsband kan du t ex se här.


Foto: Wendi Dunlap, använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0

torsdag 23 februari 2012

Projekt: Bead people -- pärlfigurer

Bead People


Pärlfigurer kan betyda många olika saker. Just här betyder det tredimensionella "dockor"/"gubbar" gjorda med pärlor, sådana som ibland kallas bead people eller bead buddies (buddies omfattar även pärldjur) på engelska. Figurerna kan användas som hängen i halsband och örhängen, nyckelringar, väsksmycken, julgranspynt med mera. Fokus kommer här främst att ligga på figurer som görs med lite större pärlor snarare än sydda figurer -- vilka därmed i olika grad passar även för barn att göra själva.


En enkel pärlgubbe som görs med lite större pärlor trädda på tråd hittar du hos Perles & Co och Craft Bits. (Lite åt samma håll är Creative Companys Figurer i trä och de tygklädda pärlgubbarna här.) Du kan också trä med mindre pärlor i mer avancerade figurer som den lilla flickan hos VilliHelmi.

Varianter av mer "klassiska" bead people, som görs med metalltråd, finner du instruktioner till hos Bead Studio, Family Fun, New Nostalgia och Martha Stewart. En variant med ullpärletorso finns hos HGTV. Hos Beadaholique hittar du pärlskelett. Denna typ av pärlfigurer är perfekta för uddapärlor och pärlslattar som blivit liggande.
 
Många mindre (flick-/kvinno)figurer, inklusive de mycket vanliga pärlänglarna, finner du för övrigt även i ett tidigare blogginlägg, Älvor och änglar. En del trädda på tråd eller hattpinnar, andra sydda.

Några sydda pärlfigurer finner du bl a på de japanska pärlsidorna. Ett traditionellt klätt pärldockpar finner du hos Beadsmania. Se även Dancing Princess Beading Charm och Beadsmanias ballerinor. Några runda clowner har Parts Club. Se även Parts Clubs delvis mänsklig pärlfigur i "molnprinsen" Teru (vad jag förstår en figur från en bok). På samma tema hittar du hos dem  glada vattendroppar.

Lite mer avancerade sydda pärlfigurer finner du hos Elises Pärlateljé. Ruth Kiel har skapat tre mönster till små pärldockor: A Little Witch Doll, 3D Ballerina Doll samt Flower Fairy Doll.



Bead People


Fotnot 1: Tvådimensionella ponypärlfigurer finner du hos MakingFriends.com och pärlplattefigurer hos bl a Emos Pärlkonst.

Fotnot 2: Det finns pärlor med ansikten att köpa i såväl glas och polymerlera som trä och porslin om du tycker vanliga, släta pärlor är för uttryckslösa som huvuden. Det finns även berlocker i glas, keramik och metall med hand-, fot- och skomotiv.


Foton: (överst) Sarah Miller Photography, använt i enlighet med CC BY 2.0, (ovan)  Caro's Lines, CC BY-NC-SA 2.0

Inspiration: Pantones höst-/vinterfärger 2012



Eftersom Pantones färgtrendrapporter nämnts igen denna vecka apropå Margie Deebs senaste publikation så passar jag på att skriva några rader om höstrapporten, Pantone Fashion Color Report Fall 2012, som nyligen presenterades.

Höstens färger påminner om vårens, som du kunde läsa om i Årets färg 2012 (Pantones rapport finner du här), men pastellerna har blivit lite jordigare och de starka, klara nyanserna har även de blivit dovare och murrigare. Tangerine Tango forsätter dock att lysa oförändrad. Notera även den limegröna färgklicken Bright Chartreuse i nedre vänstra hörnet -- chartreuse som höstfärg kunde du läsa om här på bloggen i höstas.

Tips: Om du vill följa trenderna snarare än bara se färgrapporterna som en kul grej och ren färginspiration, missa inte heller att läsa texterna, som följer med rapporten. Smycken nämns sällan (accessoarer generellt hade liten plats i säsongens rapport), men däremot kläd-, hår- och make-upstilar som kan komma att bli stora.


Fler lästips 
Mer färgtrender och ledord för hösten 2012 finner du hos Swarovski Elements, Preciosa och Preciosa Ornela. När säsongen närmar sig kommer det även att finnas fler tips och inspiration från pärlbutiker och färgexperter i pärlvärlden.



Färger för herrmodet
Vanligtvis när färgtrenderna nämns på pärlbloggarna så är det underförstått att det är dammodet färgerna gäller. Oftast är det ju kläder och smycken för kvinnor som står i fokus för de flesta designers och pärlare. Men Pantone tar även fram färgtrenderna på herrsidan så för att inte diskriminera männen vill jag också lyfta fram herrfärgerna i höst. Männens färger finner du presenterade här.



Som synes är mycket detsamma som på damsidan, men de rosa och lila nyanserna har fått ge vika för mer maskulina Rhubarb (vinröd), Sea Fog (lilagrå) och Whitecap Grey (creme). I Pantones presentation kan du även få några tips på hur du kan kombinera färgerna, om än inte lika många exempel som på damsidan.

onsdag 22 februari 2012

Noterat: Spikes -- spännande tjeckiska glaspärlor

Nyligen har en "udda" -- ursäkta ordvitsen -- tjeckisk glaspärla börjat poppa upp i nyhetsbreven från främst amerikanska pärlbutiker som BeadFX, Kandra's Beads, The Hole Bead Shoppe, Bello Modo [ej ännu i lager] och etsysäljaren Beads and Babble: spike bead.

Som namnet anger är det fråga om en en pigg- eller konformad pärla med horisontellt hål vid basen. Pärlorna tillverkas i Tjeckien där de pressas för hand då formen gör att de inte kan tillverkas helt maskinellt. Bakgrunden till dessa pärlor, som inspirerades av Laura McCabes pärlalster med tuffa stenpiggar, kan du läsa om på bloggen PBeads.

För nuvarande finns pärlorna i en storlek, 17x7 mm, men enligt bloggen lär en större och en mindre storlek vara på gång.

Noterat: Liberty bias tape/ribbon & cord

Biais en tissu Liberty Capel light green x 1mCordon en tissu Liberty Mitsi Gris x 1mBias ribbon Liberty Mark Prune x 1m
Biais en tissu Liberty Adelajda Orange x 1mCordon en tissu Liberty Phoebe Rose x 1mBias ribbon Liberty Felicite x1m


Om du handlar från några av de franska pärlbutikerna så har du kanske sett banden (egentligen snedslå) och "snoddarna" från Liberty, en brittisk firma som bl a designar tyger under namnet Liberty Art Fabrics. De är gjorda av mönstertryckt bomullstyg och har ofta romantiska och/eller retroinspirerade blomstermotiv, vilket kan passa nu när våren och sommaren snart smyger sig på.

Projekt och idéer för dessa produkter finner du hos bl a Perles & Co (se även örhängena Romance) och Bricol'Art -- två av de butiker som säljer dem.

Bilderna ovan kommer från Perles & Co. Hos dem hittar du både Liberty bias ribbon och Liberty cord. Du kan även köpa produkterna direkt från Libertys butik liksom från flera andra pärlbutiker, inte minst franska.

tisdag 21 februari 2012

Teknik: Lär dig använda guldsmedssågen

Calibus 2 - Scier / Sawing

Guldsmedssågen är ett av de viktigaste verktygen för alla som arbetar med metall. Det går att även klippa former ut plåt med en för metall avsedd plåtsax, men för detaljerade former och snygga snitt är sågen oumbärlig.  På grund av de tunna sågblad som används (för att så lite ädelmetall som möjligt ska gå till spillo vid sågandet) så kan det dock behövas lite träning innan man lärt sig att hantera verktyget rätt.

Hos Jewelry Artist magazine kan du läsa Helen Driggs artikel Sawing Essentials, som guidar dig genom grunderna för att såga med guldsmedssåg: vad du bör tänka på när du köper en såg, hur du monterar sågbladen, hur du sågar, vilka sågblad du ska använda osv. Där finner du även ett övningsmönster, som är perfekt för att lära sig hantera sågen och såga olika -- lättare och svårare -- former. (Mönstret kan du även ladda ned från Jewelry Making Daily -- där du även hittar dessa sågtips.)

Driggs lär även ut grunderna i ädelsmide i DVD:n Metalsmith Essentials: Basic Fabrication. Några gratisbitar från denna DVD hittar du på Interweaves YouTubekanal.

Även en annan tidskrift i ämnet, Art Jewelry, har nybörjarartiklar kring sågning. Se How to: Sawing och klicka dig sedan vidare bland instruktionsvideorna och tipsen här.

En man som fokuserat på att lära andra handskas med sina sågar är Thomas Mann. På hans hemsida kan du finna Learn to Saw DVD, boken Metal Artist's Workbench: Demystifying the Jeweler's Saw samt Learn to Saw Kit.

Rio Grande har en gratisvideo, Jewelry Metal Sawing Techniques, samt artikeln How to Saw More Successfully och referensen Saw Blade and Drill Bit Specification.

Instruktioner och tips finner du även på Rings & Things blogg. Och, slutligen, några tips på hur du överför mönster, som du ska såga ut, på metallen har Etsy Metals Auntie Em.



Instruktioner finns så klart även i alla grundläggande böcker och silver- och/eller guldsmide. Det finns ett par sådana på svenska för den som föredrar det framför de engelskspråkiga instruktioner som dominerar ovan. De lärs också ut i grundkurser i ädelsmide, vilka hålls av bl a studieförbunden på många orter runt om i landet.


Foto: Love, Light and Colors!, använt i enlighet med CC BY-ND 2.0

måndag 20 februari 2012

Nyhet: Margie Deebs senaste färgtrendrapport för pärlare


Margie Deeb har släppt sin senaste färgtrendrapport, Spring/Summer 2012 Color Report for Bead & Jewelry Designers. Denna 25 sidor långa nedladdningsbara rapport baserar sig som vanligt på Pantones rapporter och ger tips på hur du kan kombinera färgerna, inspirationsbilder på pärlsmycken och översättningar av Pantonenyanserna i Delica-, Swarovski- och Softflexnyanser samt förslag på passande stenpärlor.

Du kan köpa rapporten på Margie Deebs hemsida där du även kan se utdrag ur häftet.


Fler lästips för färgtrendspaning

Årets förväntade trendfärger i kläder och smycken har jag tidigare skrivit om här. Där finner du länkar till så väl Pantone som Swarovski och flera pärlbutiker som "färgtrendspanar" åt dig. Även om du (och dina kunder i de fall du säljer dina alster) inte är intresserad av trender och mode så kan rapporterna ändå vara av intresse då de kan fungera som inspiration och utmaning att testa nya färger och färgkombinationer.

Inspiration: Biscornu

Biscornu


Vad kan denna bild ha med smycken och pärlarbeten kanske du undrar. Jo, biscornu är en charmig liten broderad tingest, som oftast används som nåldyna, men som den kreative även kan användas som exempelvis halsbandshänge (se t ex StitchinKat för exempel på detta). Den är från början fransk, men har spridit sig bland broderientusiaster i många länder. Storleken varierar och det kan även formen ibland, men en "traditionell" biscornu är åttkantig, en form som fås av att två fyrkantiga broderier sys ihop med varje hörna på ena biten sydd till mitten av en sida på andra biten.

Formen skulle också kunna inspirera vid pärltillverkning. Carol Huber Cypher har skapat ett till pärlade pärlor, som påminner om biscornu men som är gjorda med trekantiga istället för fyrkantiga delar. Mönstret heter Beaded Pillow Beads och kan laddas ned från Beading Daily.

En biscornu passar bra att pärlbrodera. Om du tänker använda den som nåldyna är det kanske bäst att inte överdriva med pärlorna eftersom det då blir svårare att sätta hålar i den, men om du vill använda den som smycke eller rent dekorativt föremål så kan du pärlbrodera hela ytan om du vill. Gör en bildsökning på nätet så finner du mycket inspiration. Använd orden beaded biscornu om det är just pärlbroderade alster du söker.

Hur gör man då en biscornu? Hos CraftGossip kan du hitta länkar till sajter som har grundläggande tutorials och introduktioner till biscornun värld. Passande broderimönster kan du hitta många på nätet genom en snabb sökning.


Foto: Gertvr, använt i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0

fredag 17 februari 2012

Projekt: Pärla med Twins

application 041
image_041


I höstas lanserade Preciosa Ornela en ny pärlsort, tvåhålspärlan twin. Mer om det kan du läsa här, där du även hittar några inspirationsbilder.

Preciosa Ornela själva har flera gratisprojekt att inspireras av: Valentine hearts, Late harvest bracelet, Flower from Twin, Mobile Phone Cover, Christmas ornament, Tweed bracelet, Multi-rowed wide bracelet, Bracelet with Twin, Seed bead lace christmas bauble, Sewn seed bead bracelet (beaded beads) samt Style of romance necklace.

Andra gratisprojekt inkluderar Simones Twin Beaded Bead, Daris mindre beaded bead Darinky samt små hjärtan, Bead & Buttons Gemini Bracelet, BeeJangs Clarissa bracelet och Mariposas Rosen für RAWsalie (halsband).

Bland betalmönstren finner vi bl a Debgers Pearllicious Bracelet och TT Tila and Twin bead bracelet,  FDEkszers Twin Bangle och Mikki Ferrugiaros Industrial Chic Embeliished Corrugations Bangle. The Bead Doodler har tre mönster: Vera Bracelet, Twin Kisses Bracelet och Twin Cross Earrings. Dessa säljs hos Bead Patterns Boutique där du även kan hitta Debgers och FDEkszers mönster. Claudia (alias Le gioie di Happyland) har två armbandsmönster, Turtle Twins och Bruchetto, som du kan köpa här.


För projekttips med andra typer av tvåhålspärlor som tila och sliders med mera, se Projekttips efter pärlform.

Foto: Preciosa Ornela, använt i enlighet med CC BY2.0

torsdag 16 februari 2012

Lästips: E-tidskrifter och böcker med fokus på pärlformer



För att fortsätta på temat "projekt för vissa pärlsorter/-former" så kommer här ett tips på e-tidskrifter från Kalmbach -- förlaget bakom Bead & Button, BeadStyle och Art Jewelry. Great Designs for Shaped Beads heter serien som just nu omfattar två titlar: Peanuts & Berries (eller Farfalle som Preciosa Ornela kallar formen) och Tilas & Tiles. En tredje titel, Daggers & Drops, kommer snart.

Tidskrifterna köper du via Zinio -- en tjänst/sajt som är tillgänglig på svenska. De är anpassade för dator (PC eller Mac) och läsplattor (Android eller iPad). Tyvärr kan jag inte hitta information på tidningarnas hemsidor eller hos Kalmbach, men du kan läsa Kalmbachs nyhetsbrev om titlarna här.

Kalmbach har tidigare gett ut en bok/häfte på tema shaped seed beads: Cube Bead Stitching av Virginia Jensen. Uppföljaren Contemporary Cube Bead Designs beräknas släppas i slutet av mars i år.

Som jag nämnde för ett par år sedan då den första boken utkom så har även Design Originals gett ut pärlböcker på temat: Beading with Cubes and Triangles och Beading with Cubes and Triangles 2 av Alice Korach. Andra böcker som kan nämnas i sammanhanget är Tila Beads. Bracelets and Necklaces with 2-hole Tile-Shaped Beads av Alice Korach (Design Originals) och Bugle Bead Bonanza av Jamie Cloud Eakin (Lark).

Projekt: Projekttips efter pärlform



Vid några tillfällen har jag samlat ihop tips på projekt och mönster för specifika pärlformer som daggers och tvåhålspärlor. Här är en sammanställning av de inlägg som hittills skrivits.



Har du några önskemål kring någon speciell pärlform/-sort, som du gärna vill se tips på hur de kan användas? Skriv en kommentar och det kanske dyker upp i framtiden.

onsdag 15 februari 2012

Biz: Prissättning

.    
 .            
You don't sell through price.
You sell the price.


                             ~Philip Kotler

Prissättning är en svår fråga för många och ett ämne som dyker upp då och då på pärl- och smyckesforumen. Så länge man bara säljer några enstaka smycken är det kanske inte en stor grej, men om du vill starta ett företag eller satsa seriöst på smycken som hobbyverksamhet så är det viktigt att tänka igenom. Priset ska vara högt nog att täcka kostnaderna och ge en liten vinst samtidigt som det ska vara konkurrenskraftigt nog att locka köparna -- en balansgång många finner svår. Den återkommande tumregeln med 3 x materialkostnaden är användbar ibland, men svår att applicera i andra sammanhang.

Prissättningen är också en del av en övergripande marknadsföringsstrategi och branding, som handlar om mer än bara kostnadstäckning -- vilket är vad marknadsföringsgurun Philip Kotler noterar i ovanstående citat (från boken Marketing Management).


Prissättningsartiklar/-guider
Min bakgrund inom företagsekonomin till trots tänker jag inte själv skriva så mycket i ämnet utan presenterar här ett antal artiklar som kan vara av intresse. Några är grundläggande och går igenom grunderna i prissättning och hur du räknar ut dina faktiska kostnader och break-even point. Andra ger tips och idéer kring prissättningsstrategier. Tillsammans kan de kanske ge dig hjälp på traven när du ska sätta dina priser.

Det finns även flera kalkylatorer för den som vill räkna ut sina kostnader eller sitt försäljningspris. Från USA har vi t ex Eni Oken (Bead Cost Calculator, Jewelry Price Calculator) och Bead Manager Pro. Det finns även mer allmänna räkneverktyg som Räkna ut ditt pris på Verksamt.se.

Som du ser är de flesta texterna på engelska, men många av de saker du måste tänka på när du ska sätta ditt pris är universella, t ex vikten av att veta sina kostnader och inte bara uppskatta dem, skillnaden mellan detaljist- och grossistpriser, omkostnader som avgifter om du säljer via säljsajter med mera. Sedan finns där andra saker, som är mer geografiskt bundna så som skattenivåer, vilka priser marknaden tål och även andra variabler som vilka målgrupper du kan nå (något som i hög grad påverkar vilket pris du kan ta ut).


Att höja sina priser
Får artiklarna dig att vilja höja dina priser, men du vet inte hur det ska gå? Detta tas upp av några av artikelförfattarna i listan. Du kan även läsa artikeln Våga höja dina priser! på Driva Eget. Generellt sett brukar dig sägas att det är enklare att sänka priserna än att höja dem och att det därför inte är fel att sätta lite högre pris än man tror sig kunna sälja för i början. När kunder vant sig vid en prisnivå -- oavsett var den ligger -- vill de ha varan till det priset eller lägre. Att sänka priserna kan innebära att du behåller befintliga kunder och får nya, men att höja innebär oftare att du också får omprofilera dig mot en ny målgrupp, vilket inte sker automatiskt.


Det rätta priset?
Till sist en liten uppmuntran/påminnelse: Oavsett vilket pris du tar kommer det alltid finnas personer som tycker du tar ut för högt eller för lågt pris. Av en eller annan anledning så tycker de så och vill mer än gärna berätta det för dig. Ibland kan det vara bra att lyssna, men mycket är löst tyckande som du inte behöver bry dig om -- alternativt tyckande med en självisk baktanke (pruta för att få billigare smycken, avundsjuka, konkurrens etc). Det viktigaste är att du själv känner dig trygg och säker på att det pris du tar ut är försvarbart med tanke på materialkostnad, tidsåtgång och målgrupp/försäljningskanal.

Tänk också på att välja rätt plats (och därmed rätt målgrupp)  att sälja smycken på din prisnivå. Försöker du sälja till fel målgrupp kommer priset att ifrågasättas -- om inte alla så flera -- av de du försöker sälja till. Det kan fungera åt båda hållen: billiga smycken kan upplevas som dåliga kvalitet av en person som är inställd på att köpa dyrare smycken medan en person som bara köper masstillverkade bijouterier kan uppleva även billiga handgjorda smycken som för dyra. Och för vissa är priset aldrig gott nog även om det är nästintill gratis!


Fotnot
Det finns även flera sajter för entreprenörer och personer som vill starta eget där prissättning diskuteras. Utöver det kan du hitta en mängd facklitteratur som används bl a i ekonomiutbildningar. Du finner dem i välsorterade bokhandlar. Utöver det har vissa pärl- och smyckestidningar fasta inslag som behandlar allt som rör affärsverksamhet och försäljning.

tisdag 14 februari 2012

Inspiration: Oväntade möten mellan teknik och material



Vill du hitta något nytt och spännande att göra i smyckesväg? Ett sätt att skapa något annorlunda eller nytänkande är att inte fastna i invanda föreställningar om vilka tekniker som kan användas med vilka material och vice versa.

Gårdagens lädeblommor är ett exempel på detta där flera av blommorna görs efter tekniker som annars används inom papperspyssel. Armbandet på bilden är ytterligare ett exempel där jag använde mig av broderiböcker som inspiration till ett läderarmband med vaxade bomullssnören istället för brodergarn.

I Textila tekniker i metalltråd hittar du en mängd exempel på hur tekniker som oftast används till garn och tråd kan användas även till metalltråd, ett material som på många sätt skiljer sig från dem som teknikerna ursprungligen utvecklats för. Andra trådtekniker som coiling, basket weave och netting/looping kommer från korgflätning och vävning.

Ytterligare exempel från denna blogg är t ex  hur scrapbookmaterial och -verktyg används i smycken, dichrofilm som används på emalj, pärlsömnad som imiterar virkning, luftmaskevirkning med olika material, pärlvävning med fiber, bandvävning med blommor, flätning med smyckeskedjor, virkning och stickning på smyckeskedjor, dorsetknappar som smyckesdelar, embossingpulver på metalltags, väva halsband med tegelstenspill, pärlbroderi med blixtlås, origamismycken, smycken i paper quilling osv. Mycket av det som kallas mixed media är ytterligare exempel.

Några av exemplen är kanske snarare tips på hur du kan använda mer eller mindre oväntade material i smycken snarare än "teknik- och materialkrockar", men tanken är den samma: mix it up! Testa och se vad som händer om du använder ett smyckesmaterial på ett sätt det kanske inte var tänkt att användas. Vad händer om du försöker vika origami eller papperssnurror i tunn metalltråd? Kan du quilla med aluminiumremsor? Väva med smyckeskedja? Göra pärlbroderier med lädersnoddar? "Chan luu-armband" med stickgarn? Mosaik med sliders? RAW med knappar?

Det gäller att inte vara rädd, att se möjligheterna med materialen, hitta nya tekniker på oväntade platser (begränsa dig aldrig till enbart pärl- och smyckesböcker!). Framför allt handlar det om att våga testa och experimentera. Allt blir inte bra. En del behöver modifieras, annat är bara att skota. Men om man experimenterar ett tag så kommer man att snubbla över lyckade kombinationer.

måndag 13 februari 2012

Projekt: Läder- och mockarosor till smycken

053


För dig som följer mitt pinboard DIY flowers är det ingen nyhet att man kan skapa rosor (och andra blommor) i en mängd material. Ett material som passar till smycken är läder och mocka. För mindre rosor kan du använda läderband medan större blommor klipps ur skinnstycken. Notera att inte alla instruktioner är till smyckesprojekt utan enbart till blommorna.

De sötaste små rosorna finner du hos Jewels of Sayuri. Hon beskriver även hur du kan göra en maffig rosring här.

Du kan också göra rullade rosor enligt samma teknik som används för filt- och pappersrosor där en spiral klipps ut från en rundel. Instruktioner finns på en blogg som tyvärr (för nuvarande?) är otillgänglig, men du kan fortfarande hitta steg-för-stegbilderna på Googles bildsök. Om du behöver text till kan du kika på instruktioner som görs med papper/filt, t ex hos Dozi eller Craftiness is not optional.

Instruktioner till skulpterade lager-på-lager-rosor finner du hos Queenplinker (hårnålar), Lady of the Fringe, Vital Temptation (brosch), Klara Kleingeld, Abigail's Craft How-To och HMCreativeSupplies.


Andra blommor av läder
Så klart kan du även göra andra blommor är enbart rosor. Flera länktips hittar du på The Beading Gem's Journal. Se även Leathercraft Library, Just Something I Made (kanzashi), Cool Mummy, Creativ Company och HMCreativeSupplies.


Rosor i andra material
Se ovan nämnda pinboard DIY flowers för mina tips på rostutorials i filt, papper/kartong, silvertejp, lera, garn, satinband, tyg, tyll, silkespapper, metall, fjädrar, pärlor med mera. Rosor i sicksackband hittar du här, rosor av metalltråd här och blommor av (siden)band här.

En sammanställning av många -- dock ej alla -- inlägg med blomtema på denna blogg hittar du här.


Foto: Nouna Andersson, använt i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0

fredag 10 februari 2012

Övrigt: Smyckes- och pärlfotografering



Hur man ska lyckas med att fotografera sina smycken -- och ibland även pärlor -- på ett snyggt vis är ett ständigt återkommande ämne på pärlforumen. Jag skulle kunna ägna denna text åt att ännu en gång återge mina egna tips och funderingar så som jag gjort på flera pärlforum, men det finns så mycket sagt av andra att du här istället kommer att få en lång lista på artiklar, tips och instruktionsvideor på nätet. En del är grundläggande tutorials, andra tar upp tips och detaljer. Några texter är korta, andra långa. Det mesta är på engelska.


Svenska
Sök även efter gamla (och ev. nya) trådar på pärlforumen, som du hittar länkar till i vänsterkolumnen. Använd sökord som foto, fotografering och/eller kamera. Det finns även fotoforum och fototidningar som kan vara av intresse om du vill fördjupa dig i ämnet.


Engelska


Se även Everything you need to know about buying a camera. Artiklen går igenom viktiga funktioner och egenskaper på en kamera. En del är enbart intressant om du vill köpa en systemkamera, men vissa grundläggande funktion bör du även känna till om du kör med en kompaktkamera.

Jag har själv skrivit lite om hur jag tagit vissa smyckes- och pärlfoton på min engelskspråkiga blogg i inläggen Behind a bead photo (om bakgrunder) och Behind a bead photo II: the bling ring (om osynliga stöd). Även Finding the right angle diskuterar lite kort fotografering och varför man bör ta många foton och inte minst foton från olika vinklar. Det är absolut inga steg-för-steginstruktioner eller grunderna till pärlfotografering, men ett par små tips och "bakom-kulisserna-texter".


Hemmagjorda ljustält
Ljustält är mycket användbara vid fotografering. De finns att köpa i många olika varianter och prisklasser, men det är också vanligt med billiga hemmagjorda lösningar. Här är några exempel på detta. Du kan också bildgoogla för många fler exempel och tutorials.


Det var alla länkar för idag. Har du tips på några bra artiklar eller sajter som inte finns med här, tipsa gärna!

torsdag 9 februari 2012

Färger och finishar: Polsweet



Polaris är märke av polyesterpärlor, som tillverkas i Italien. Dessa finns i flera färger och finishar, men det är specifikt en av dessa, Polsweet, som står i fokus här. Polsweet karaktäriseras av en matt yta med en inre glöd som påminner om frostade folierade pärlor. Ytan har oregelbundna gropar och fläckar, som ger den ett speciellt utseende. I svart kan pärlorna påminna om lavasten medan den i andra neutrala färger som jet hematite med lite fantasi kan påminna om en måne, planet eller annan himlakropp med kratrar och mörka fläckar.

Självklart äger jag en pärla i en av de mest svårfotograferade färgerna om man vill att detaljerna ska synas tydligt, färgstarka hyacinth. Jämför därför även med nedanstående bilder, som kommer från Perles & Co -- en av många europeiska pärlbutiker som säljer Polarispärlor.


Polaris round bead polsweet 14mm Jet  x1Polaris round bead polsweet 14mm Jet Hematite x1Polaris round bead polsweet 14mm Crystal Golden Shadow x1

Teknik: Så klipper du kedjelängder effektivt



Om du ska klippa flera korta längder av kedja, som måste vara lika långa, t ex för dinglande örhängen eller tofsar (som ovan) finns det enklare sätt än att försöka mäta varje bit eller räkna antalet länkar. Nej, gör istället så som visas hos t ex FusionBeads, Rings & Things och JewelrySupply (video): trä upp kedjan på en hattpinne eller en bit rak metalltråd och klipp. Låt varje tillklippt bit hänga kvar och använd den som måttstock för nästa längd.

onsdag 8 februari 2012

Projekt: Fågelholkshängen i mixed media

Yippeeeeee!


Hängen och berlocker i form av fågelburar finns det många av nuförtiden. I tidskriften Handcrafted Jewelry 2011 finns det ett smyckesprojekt av Heather Alexander, Chirpy Birdhouse Pendants, som istället har formen av fågelholkar, klädda i papperscollage. Du hittar instruktionerna i nämnda tidningen eller i form av kit, som Heather säljer i sin Etsybutik.

I projektet används färdigsågade träbitar för hus respektive tak -- med undantag för dice birdhouse kit som använder en tärning till hus -- men du kan också såga till dina egna små holka, vilket du finner instruktioner till på Cloth Paper Scissors blogg.


Foto: Heather Alexander (HA! Designs - Artbyheather), här använt i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0

tisdag 7 februari 2012

Övrigt: UFO -- låt någon annan ta över



Vad man kan ta sig till med UFO:n är något som tidigare kommit på tal i Vad betyder UFO -- och vad ska man göra med dem samt i Finish or Frog Along. Ett lite annorlunda angreppssätt har Hemslöjden kommit på inför jubileumsutställningen på Liljevalchs senare i år. Som en del av utställningen kommer det att finnas en verkstad fylld med just UFO:n, som besökarna kan arbeta vidare med. Så här beskrivs det hela:

Alla som slöjdar vet att det inte alltid blir som man har tänkt sig… man vet också att det misslyckade, fula, tråkiga, svåra eller vad det nu kan vara, går att rädda! Tänk vad skönt om det dessutom är någon annan som räddar det.

Till verkstan söker vi nu dessa för dig misslyckade och påbörjade föremål. Tänk vilka möjligheter det skapar, att låta någon annan ta vid där arbetet gick över styr, så att man själv kan börja på något nytt och roligt istället! Och vad praktiskt för den som vill testa lite att få börja på något redan påbörjat, att bara kunna köra utan startsträcka.

Kanske har du något påbörjat slöjdrelaterat projekt som du vill skicka in, men idén skulle också kunna lånas av t ex ren pärlträffs-, swap- eller blog hop-grupper som kan byta UFO:n med varandra. Om du sitter fast och tipsen i ovan nämnda länkar inte hjälper så kanske ett UFO-utbyte kan vara roligare än att helt skrota projektet. Dessutom en utmaning eftersom det UFO du får i gengäld är påbörjat av någon som kanske har en annan stil och/eller smak än vad du har. Det behöver ju inte heller var just en swap: UFO:t kan ges bort utan krav på att få något tillbaka, vilket är Hemslöjdens idé här.


Du kan läsa mer om slöjdprojektet på bl a Zickermans Värld och 365 saker du kan slöjda. För relaterade texter, se även Ha kul med pärlbyten, Grupprojekt -- gemenskap, pedagogik och välgörenhet, Bead along -- pärla tillsammans var för sig samt Tips för pärlpartyn.

måndag 6 februari 2012

Tävling: Skapa med småpärlor



Nätverket Inspira har presenterat sin senaste tävling: Små pärlor. Namnet har en dubbelmening: du ska dels huvudsakligen använda småpärlor av glas (max 3 mm stora) och det färdiga smycket ska också vara litet, max 6 cm. Storleksbegränsningen är bl a till för att uppmuntra såväl nybörjare som erfarna seedbeaders. Större pärlor och andra material än glas får också användas, men det är småpärlorna som ska utgöra huvuddelen av det lilla smycket.

Tre vinnare kommer att utses av tävlingssponsorn, pärlbutiken Beaded Jewelry. Vinsterna består av presentkort i butiken. Sista tävlingsdag är 6 mars.

Läs mer om tävlingen på Inspiras tävlingshemsida.

*

PS! Är du ny i småpärlornas värld och är sugen att testa, att ta tävlingen som en utmaning att lära dig? Se Introduktion till sydda tekniker/pärlsömnad. Till pärlbroderi finns ännu ingen liknande introduktion, men du kan hitta tekniklänkar i den tematiska innehållsförteckningen.

Tävling: Blooming Beautiful swarovskitävling



Gillar du Swarovski Elements är Blooming Beautiful -- 2012 European Design Competition tävlingen för dig. Tävlingen arrangeras av E-Beads/I-Perlen/I-Perles i samarbete med Swarovski Elements. Priserna som står på spel är presentkort (första pris 500 €) att spendera i nämnda pärlbutik, swarovskikristall och att få se sin design på Swarovskis sajt Create Your Style. Vinnaren kommer även att få chansen att skapa ett alster som publiceras i 2013 Create Your Style Magazine.

Så här beskrivs tävlingstemat på hemsidan:
For our Blooming Beautiful theme, step back in time to an era of enchantment leaving the chaos and confusion of the world behind. The theme is floral, symbol of nature in all her full blown glory, merged with the dreamy, mystical world of traditional China. Create a collage of crystal shapes and patterns in deeply sensuous colours of dark red and petrol blue offset by luminescent light tones. Be inspired by this nostalgic, mystical theme, to create delicate flower designs that bloom with radiance and promise.


Ditt alster måste var nygjort och helt i originaldesign. Det ska huvudsakligen bestå av äkta swarovskiprodukter, men i övrigt får du använda valfria material -- med undantag för kristall-, glas- eller stenpärlor som imiterar eller liknar Swarovskis fasetterade pärlor och smyckestenar. Smyckena ska spegla Swarovskis sortiment och därför är det förbjudet att använda sig av nämnda produkter från konkurrenter. Du får delta med maximalt ett alster, som ska vara ett smycke, accessoar eller inredningsobjekt (måste gå att posta). Tävlingen är öppen för alla över arton år som bor i EU eller Schweiz.

Sista dag att lämna in ett bidrag är 10 april. Därefter kommer juryn att välja ut de tjugo finalisterna från de 50 tävlingsbidrag som fått flest röster av allmänheten. Dessa finalister får sända in sina bidrag för jurybedömning. Alstren kommer även att visas på London Jewellery Week under denna tid. Notera att röstningen pågår under hela april, dvs redan flera dagar före sista inlämningsdag.

Läs fullständiga tävlingsregler och se inskickade bidrag på tävlingshemsidan.