Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 6 december 2010

Övrigt: Vad betyder UFO -- och vad ska man göra med dem?



Nej, UFO är inte alltid flygande tefat. I detta sammanhang står UFO för UnFinished Objects, alltså alla de där projekten du påbörjat, men som av en eller annan anledning inte blivit färdiga. De flesta pärlare har åtminstone ett UFO undangömt någonstans. Varför detta fenomen uppstår kan ha många svar:

Det kan vara för att en designidé inte fungerade och pärlaren därför ger upp det hela: en modell som inte blev lika snygg i verkligheten som i huvudet eller problem som dyker upp (t ex pärlor som inte lägger sig som tänkt, lås som inte kan fästas som planerat). Dåligt humör kan också vara en orsak om det får alla försöka att pärla att gå åt skogen. Det kan handla om att materialet tog slut (och med det lusten). Det kan vara något annat som kommit emellan -- nya spännande pärlprojekt som slukar all tid och motivation eller något helt annat i livet. Eller så kan det helt enkelt bero på att pärllusten försvunnit. Allra vanligast är nog att det är nya projekt som dykt upp: pärlare gillar många gånger att arbeta med olika saker samtidigt och slukas snabbt upp av nyheter i form av häftiga projekt i senaste pärltidningen eller en ny teknik de just lärt sig. Då får allt annat stå tillbaks ett tag. Eller så är det beställningsjobb och tillverkning för marknader, smyckespartyn eller liknande som måste prioriteras för stunden.



UFO:n försvinner
En sak är dock säker: man glömmer lätt bort sina UFO:n. Ofta hamnar de längst inne i ett hörn, underst i lådan eller på någon annan undanskymd plats där de snart försvinner ned i glömskan. Till viss del kan det vara bra: vissa projekt behöver vila för att mogna till sig och för att pärlaren i fråga ska få ny energi att utveckla dem. Men ibland kan UFO-högarna bli för stora och det kan även ge dåligt samvete att ha många ofärdiga arbeten liggande.

Därför kan det vara bra att se till att UFO:na dels inte glöms bort helt och att de mönstras någon gång då och då. Ett bra knep för att inte få en ideligen växande hög av UFO:n är att förvara dem väl synligt, t ex i plastpåsar på en anslagstavla. Då blir de inte bortglömda och det faktum att de hamnar i blickfånget kan inverka positivt på kreativiteten och motivationen.



UFO-utvärdering
När jag går igenom en hög med UFO:n delar jag upp dem i tre grupper:
  • Återvinning: projekt som är en återvändsgränd. Ofta har de legat länge utan att någon ny snilleblixt dykt upp. Då är det bättre att repa upp vad som redan gjorts och lägga tillbaks pärlorna i sina lådor där de nu är fria att använda i nya projekt.
  • Återuppta: projekt som jag hittat en ny angreppsvinkel på, något jag känner att jag nu kan färdigställa. Antingen fortsätta enligt originalidén eller utveckla med nya idéer. Ibland kan två olika UFO:n kombineras till något nytt. Jag kallar det att matcha halva idéer och det kan vara mycket givande.
  • Återgå: projekt med viss potential, men där jag fortfarande saknar något för att färdigställa dem -- nya idéer, lösningar, material eller vad som nu fattas. Beroende på vem du frågar är detta den farligaste eller mesigaste kategorin, men den kan ha sitt berättigande.
Ibland gäller det att vara tuff, inte låta allt för mycket hamna i kategorin återgå eftersom vi då befinner oss i samma läge som före sorteringen igen. Det är lätt att bara lägga tillbaks allt i UFO-högen och fortsätta som vanligt, även om det innebär lite smygande dåligt samvete. Faktum är att om du låter allt för mycket klassas som återgå så kan du göra om sorteringen igen -- men denna gång med bara två kategorier: återuppta eller återvinn!

Det allra svåraste är många gånger att återuppta, att faktiskt sätta sig ned och kanske t o m behöva tvinga sig själv att göra färdigt. Jag lovar -- även om det kan kännas svårt att tvinga sig själv när inte den översvallande inspirationen eller motivationen finns så känns det ändå oftast bra efteråt när projektet blivit färdigställt. Äntligen! Du har ett fint nytt arbete att visa upp -- förhoppningsvis till positiva kommentarer från andra -- och det dåliga samvetet lättar.

Att plocka fram ett UFO kan också vara ett sätt att arbeta sig igenom en period av kreativ torka eftersom du då inte behöver börja från grunden, utan har någon form av existerande och redan påbörjad idé att bygga på.


UFO-hjälp: rådfråga andra och hitta pärllusten
Är det så att UFO:na hopar sig för att inspirationen och pärllusten försvunnit så kan du få fler tips på hur du botar det under När kreativiteten och lusten försvinner. Om det är en fråga om dåligt självförtroende som pärlare, vilket kan vara vanligt i början, se Besegra "nybörjarnojan".

Om inget hjälper av det du försökt på egen hand -- om du känner att du fastnat rejält -- men inte vill ge upp, så kan ett bra tips vara att fråga andra om råd. Nya ögon kan se andra möjligheter, tillföra egna erfarenheter och smakråd, tipsa om några pärlor som skulle passa, en ny färg som skulle ge mer stuns etc. Förslag från andra pärlare likväl som intresserade familjemedlemmar kan ge dig en god hjälp på traven. Bara att få höra några positiva ord om dina försök hittills kan vara vad som behövs för att ge dig motivationen åter.

Om ni är några pärlare, som bor i närheten av varandra, kan ni också tillsammans ge varandra motivationen att färdigställa era UFO:n: samlas för en trevlig pärlträff där temat för dagen är just UFO:n. Ni kan då pusha varandra att faktiskt ta tag i dem samtidigt som ni kan diskutera och ge råd till varandra. Samma typ av motivationsskapande som när du tränar i grupp eller med en personlig tränare. Självklart går det också att göra något liknande över nätet, t ex på ett forum eller genom blog hops där ni kan diskutera och visa bilder på så väl UFO:n som det färdiga resultatet. Sådana event kan också vara under flera dagar där den sista dagen sätts som deadline då du måste ha gjort färdigt si och så mycket. Deadlinen får gärna följas med ett litet firande eller omröstning kring bästa UFO-makeovern, om det behövs en extra morot.


Att undvika UFO:n
Att undvika att nya UFO:n tar de gamlas plats kan också vara värt att fundera över. Som du kan läsa i Maggie's Musings så är en lösning att du helt enkelt inte släpper det du arbetar med när du får en ny idé utan istället bara noterar den och samlar ihop material. Sen återgår du till det projekt du har för handen och börjar inte på något nytt förrän det första är färdigt. Disciplinerat och oftast enklare sagt än gjort, men har du problem med att du lätt hoppar från det ena till det andra kan det vara värt ett försök.

Om UFO:n beror på att du tappar lusten så kan du försöka några av de idéer som jag länkat till ovan. Och om du har svårt att sätta igång igen när du väl lagt ned ett arbete, tycker att just startfasen är den tunga, kan det vara bra att fundera på personliga deadlines: sätt upp mål i form av datum då du måste vara färdig. Belöna dig själv om du klarar det och se till att där finns någon form att konsekvens om du inte gör det. Det behöver inte vara ett straff, bara du inte tillåter dig själv att strunta i dina deadlines (så tillvida inget händer, som förstås har prioritet över ditt pärlande). Eller gör som ovan och pärla i grupp där ni kan motivera varandra.

En tredje lösning är förstås den skoningslöst enkla: om du fastnar, skrota projektet direkt, lägg tillbaks alla pärlorna så de är fria att användas i andra projekt istället. Det är absolut inget jag förordar för alla dina projekt för de kan som sagt behöva mogna till sig och du kan behöva en paus. Men om det blir för mycket UFO:n kan det kanske behövas lite osentimental behandling. Sätt kanske en tid på X antal dagar och har du inte kommit på något nytt tills dess så fortsätter du inte. Glöm dock inte att spara lite skisser av din initiala idé! Någon tag kan du plocka upp den och spinna vidare på det gamla projektet -- utan att ha något skuldbeläggande UFO.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails