Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 2 februari 2011

Mönstertips: Skapa med dorsetknappar


Jag vet att vissa helst vill vara någon annanstans när knappar och smycken nämns i samma andetag, men dorsetknappar kan passa även knapphatare. De ser nämligen inte ut som de flesta andra knappar (faktum är att vissa smycken med dorsetknappar påminner mer om drömfångarinspirerade smycken eller, om de sys i gula nyanser, apelsinskivor). Dessutom kan du göra dem själv och variera dem på en mängd olika sätt. De kan göras i eleganta trådar eller rustikt garn, de kan pärlas eller broderas. Med mera.


Knapparnas historia
Dorsetknappar kallas vanligtvis trådknappar eller sydda knappar på svenska. Det internationella namnet har de fått efter Dorset i England där denna typ av knappar tillverkats under lång tid som del av en lönsam hemindustri i området. Knappar har skapats där i århundraden, men det vi idag ser som dorsetknappar började tillverkas på 1700-talet. Män, kvinnor och barn drygade ut familjens inkomst och inte minst var detta en typ av hantverk som kvinnorna kunde skapa sig en inkomst genom. Industrin blomstrade och knapparna var mycket populära, men 1851 kom dödstöten: en ny maskin som kunde tillverka knappar till en bråkdel av kostnaden för handgjorda knappar. Plötsligt stod en mängd familjer utan de livsviktiga inkomster hantverket utgjorde och allra värst var det för de fattiga änkor som inte hade någon annan form av försörjning än knapptillverkningen.

Liknande knappar har även tillverkats på andra platser än enbart Dorset och de kunde även göras för husbehov, inte bara för avsalumarknaden. Designen kunde också variera, vilket du kan se hos t ex P8 Buttons & Fabrics, British Button Society eller The Dorset Page. Principen är dock den samma: en ring lindas/knyts med tråd, "ekrar" skapas i ringen och tråd vävs runt dessa ekrar. Moderna knappar kan också broderas som de hos CJ Stitching & Blooms. Big Blue Bed har exempel på många moderna knappar och på bloggen finner du också exempel på hur de kan användas i smycken.


Tillverka dorsetknappar och smycken
För att tillverka dorsetknappar behöver du först och främst tråd. Ofta används en hårdtvinnad lintråd (knyppeltråd) eller liknande till ekrarna, men materialet kan varieras efter tycke och smak. Broderigarn av olika slag är vanligt. Ringen kan göras av tråd (t ex vaxat bomullsgarn), små gardinringar av metall osv. Övrigt material beror på hur du vill smycka ut knapparna, t ex kan du brodera fast små pärlor på dem.

Beskrivning på hur du tillverkar knapparna finns i de flesta broderi-/handarbetslexikon. På hittar du svenska beskrivningar hos Spångmurs och Assint Rämmil. Engelskspråkiga sajter med tutorials inkluderar Craftstylish, BurdaStyle samt Glitter soup 101.

Smyckesprojekten kan vara så enkla som att sy fast en knapp på en ring, en hårklämma eller en örkrok. Se exempelvis ovan nämnda Big Blue Bed och KnitYoga för inspiration. Ett enkelt hänge finner du en bild på här. CraftyPod har instruktionerna till broschen du ser på bilden ovan medan Classic Elite Yarns visar hur du gör ett set med armband och halsband.

Dorsetknappar, som pyntas med pärlor kan användas till mycket mer än bara smycken. De kan användas som just knappar på kläder eller så kan du göra extra stora knappar som julgranspynt, vilket du får lära hos Cut Out + Keep.


Singleton buttons
Föredrar du tyg framför garn och tråd? Då kanske du gillar singleton buttons bättre. De påminner om klädda knappar, men kräver inga specialverktyg. Knapparna räknas som en variation på dorsetknappar. Namnet kommer från familjeföretaget som från början tillverkade dem.

~*~

Foto: Diane Gilleland/CraftyPod, här använt i enlighet med Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 License.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails