Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 18 december 2008

Mönstertips: Smycken med knappar


Smyckesmakare kan delas in i de som gillar knappar och de som inte gillar knappar (för att uttrycka oss milt). Och de kan även delas in i de som använder knappar endast som lås och de som använder knappar även på andra sätt i smycken.


Typer av knappar
Det finns två huvudgrupper av knappar, som kan användas på olika vis. Först har vi de vanliga knapparn med hål som går från framsidan till baksidan. Oftast har de två eller fyra hål. Sedan finns det en annan typ av knappar som har en ögla på baksidan, på engelska kallade shank buttons. Utöver det finns "specialknappar" som duffel- och toggleknappar (pärlemorknappen med ring överst i fotot). Det finns också knappar med hål på baksidan som går mer genom själva knappen än de gör i shank buttons.

Pris- och kvalitetsmässigt kan du hitta allt från billiga plastknappar till dyra handgjorda knappar i t ex handmålat glas eller emaljerad metall. Formmässigt finns allt från de klassiskt runda till det mest udda. Som synes på fotona finns det mycket olika knappar bara med kattmotiv -- och då saknar jag ändå massvis med kattknappar jag vill ha... Förutom nytillverkade knappar finns det också en stor marknad för antika -- och även vintage -- knappar, vilka ibland kan säljas för hisnande summor.


Nedan följer idéer och instruktioner till olika sätt att använda knappar i smycken. Jag har försökt dela upp dem efter knappsort. Se även dessa tips på Beading Daily.


Egna pärlade knappar

Jag tänkte börja med att tipsa om att du kan göra dina egna knappar. Det finns speciella kit hos sybehörsaffärer för att tillverka klädda knappar med ögla på baksidan. Se t ex Sykompaniet (under Sybehör --> knappar...). Den enklaste knapparna gör du bara genom att använda en bit fint tyg, som i Craftstylish set, men du kan också använda dessa kit för att göra pärlbroderade knappar, se Beading Daily och DIY Network för instruktioner. För halsbandshängen av egna knappar, utan pärlor, se Carmi's Art/Life World. Missa inte heller hennes Sock Monkey Necklace. Hur du gör en knapp med satinband, inklusive upphängning för halsbandshänge, hittar du hos Craftstylish.

Vill du inte köpa eller har svårt att hitta dessa kit kan du också göra pärlade knappar med en vanlig knapp som bas, se Dustin Wedekinds Peyote-Netted Buttons. Denna typ av knappar påminner mycket om pärlade pärlor/beaded beads. Liknande pärlade knappar, för lås, hittar du i Funky Hannah's Sew Your Seeds rosarmband (pdf).


Knappar med genomgående hål
Det enklaste sättet att använda dessa knappar är att trä upp dem på tråd eller hattpinnar precis som med pärlor, se Craftstylish. Ett annat användbart sätt att nyttja dessa knappar är som baser för sydda tekniker, som i Double Button & Bead Pin, Beaded and tatted lace flower corsage brooch eller Beadwranglers Button Ears. Se även söta, pärlbroderade metallarmbandet Buttons Sprout Beaded Blossoms. I ett nummer av Beads Etc -- lovar att jag ska ta reda på vilket -- så fanns det instruktioner till ett annorlunda armband i herringbone, som mixade in små fyrhåliga knappar mellan sektioner av sydda pärlor. Knappar kan också användas i pärlvävning, se instruktioner här. Eller i ett sytt smycke som detta annorlunda rasselarmband.

Föredrar du andra tekniker så kanske enkla Beaded Bead Button Earrings, Easy Button Jewelry (brosch) eller Beads of Change är något för dig. Eller varför inte limma ihop en blomma? Enkla är också dessa roliga ringar, Fiskars koppartrådsbrosch, Tie On a Button Bracelet och Creative Kismets Button Bracelet Tutorial. Fler ringar hittar du här (pdf) samt hos AuntiesBeads. Ett enkelt armband och halsband med metalltråd hittar du hos Zephyrama samt hängen hos Crafty Pod. Ett graderat halsband hittar du hos Craftlog.

Ornamentas örhängen och halsband har knappar limmas fast i infattningar. Du kan också göra supersnabba örhängen genom att limma fast en knapp på en örstickare, se denna blogg. Missa inte heller dessa söta pärlemorörhängen. Rings & Things har instruktioner till ett länkat armband med swarovskiknappar(#3017). Du kan också göra ett sammetshalsband med knapp istället för fokalpärla. Vill du ha ett elastiskt armband så kan detta projekt vara av intresse för dig. Mer idéer hittar du hos DIY Network och fler enkla (betal)projekt hittar du i Carin Engens vita örhängen och Louise Malcoms halsband

Ett annorlunda, virkat halsband hittar du instruktioner till hos Ms Schollie. Scrolla ned till Button Necklace. Mer virkat hittar du i Sadie Jackmans maffiga knapparmband -- de påminner mig om klapperstensfält, faktiskt. Lite annorlunda är även Grandmother's Button Maille Bracelet av Wendy Hunt, som blandar knappar och chain maille. Knappar kan även användas som små dekoration, som i Funky Flower Pin. Söta broderade knappbroscher hittar du instruktioner till här.

Instruktioner, på svenska, för ringar med knappar med genomgående hål eller ögla på baksidan hittar du hos YLE.


Knappar med ögla/hål på baksidan
Dessa knappar används ofta som lås, men då de kan vara väldigt dekorativa och öglan ligger på baksidan fungerar de även bra som hängen, mellandelar och liknande. En fiffig idé för hur du använder en knapp som hänge har FusionBeads, som fäste den i en upphängningsögla (bail) av den typ som är avsedd för brioletter. De har också ett smart tips på hur du kan använda distansbommar för att stabilisera en knapp i ett flerradigt armband, se Diva Picture Bracelet. Annars kan du bara trä knappen på ett enkelradigt arm- eller halsband som i Papillon.

Grunderna för att göra örhängen hittar du här. Just de där är ganska trista, men du kan alltid piffa upp dem med lite dingel under knappen, en pärlbroderad knapp eller helt enkelt bara en snyggare knapp. Enkla varianter finner du även i Nicolette Stessins körsbärsörhängen av glasknappar och mer arbetade är dessa större örhängen av Wendy Witchner. Se också hennes armband i trådarbete, Buttons in a Twist.

Robin Atkins använder gärna knappar i sina beaded treasures, se bilder från hennes bok här (läs också inlägget Finger-weaving/needle-weaving för mer om tekniken). De kan även sys på ett band, filt eller tyg för fina armband à la Threads Magazine.

Föredrar du sydda tekniker så är dessa knappar perfekta. Knappar kan infattas i pärlor precis som cabochoner, som i exempelvis Perles & C:o Bague Trèfle och Bracelet Trèfle. I vissa fall kan du behöva kapa av själva metallöglan om den sticker ut för mycket och inte ska användas för att trä upp knappen på smycket. För exempel på hur du kan dekorera knapparna på fler sätt, se projekten Make a Button Bloom, Jeweled Button Bracelet samt Bold, Beautiful Buttons. Tre olika exempel, som alla är väldigt vackra. För ett pärlbroderat hänge, se DIY Network.

Se även Vårörkokar -- tagning 2.


Lästips
Det finns flera böcker på temat knappsmycken. Av dem har jag själv Sara Withers Button Jewellery. Over 25 original designs for necklaces, earrings, bracelets and more (2006, David & Charles). Boken omfattar flera olika typer av knappar och olika, ej allt för svåra, tekniker som trädda smycken och länkning samt även enstaka projekt i metalltrådsstickning och peyote. Hon använder också swarovskiknappar (#3015), som jag lyckades glömma att ta med på mitt foto. Mitt favorit projekt är Abalone Birds där författaren använder knappar som en fond för små fågelpärlor, s k fetish beads. Ett projekt som kan tilltala även de som inte gillar knappar då hålen inte syns i det färdiga smycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails