lördag 28 februari 2009

Teknik: Pärldjur

Det finns flera olika sorters pärldjur. De vanligaste är de djur som görs i tunn metalltråd i ladder stitch, men det finns också platta djur som görs i samma teknik fast med fiskelina och större pärlor samt (japanska) djur i cross-weaving, som vanligen görs med kristallpärlor.


Pärldjur med metalltråd
Dessa pärldjur kan vara antingen två- eller tredimensionella och får en viss stadga då de görs med tunn metalltråd. Tekniken är genomgående ladder stitch, med detaljer som kan "sys" på lite andra vis. En förklaring på svenska om hur du läser mönster och syr djuren finner du här. Många gratismönster hittar du inte minst på franska sidor. Några sidor med många mönster är Abalorios.net, Perles de Rocaille avec Marilyne (klicka på Animaux), Les Perles de Rocaille d'Anne et Flo (de två översta länkarna), Natalyne, Perles City, L'Arche des animaux en perles samt amerikanska Marcel's Kid Craft.

Det finns också flera böcker om att skapa dessa pärldjur, bl a danska Perledyr.


Pärldjur med ponnypärlor (platta)
Bead critters eller beadie critters kallas ibland dessa pärldjur, som uteslutande är tvådimensionella. De påminner om de platta djuren ovan, men görs ofta i större pärlor (ponnypärlor) och med fiskelina. Passar därför även för lite mindre barn. Tekniken är ladder stitch. Mönster och instruktioner hittar du hos MakingFriends.com, Jason's Beadie Page och Margo's Bead Critter Collection.


3d-djur i cross-weaving
Dessa tredimensionella pärldjur görs i s k cross-weaving eller 2-needle RAW, vanligen med fiskelina eller liknande tråd. Biconepärlor i kristall är vanligast i de japanska djuren av detta slag, men även andra pärlor kan användas. Mönster hittar du hos exempelvis Sally's Beads Shop (Hello Kitty och Rosa pantern), Parts Club, Beadsmania (fiskar), Kiwa, 3Dbeading.com, Omura samt Beadjewelrymaking.com. Missa inte heller Artbeads.co.kr, som har allt från sniglar till disneyfigurer.

Det finns även flera böcker, inte minst japanska, med mönster.


Övriga
Två- och tredimensionella djur kan även sys med seeds i tekniker som peyote, RAW med mera. Elises Pärlateljé och danska Stenboden har många mönster med tredimensionella djur i grönländskt pärlbroderi. Miyuki har en serie "maskotar" i djurmotiv, som du hittar i butiker som säljer deras pärlor. Mer djur finns hos t ex BiCer samt sajter som specialiserat sig på sydda tekniker, t ex bead-patterns.com (sök på djuret i fråga).


Missa inte...
Jag har mer djurmönster samlat i några tidigare inlägg: katter, grodor, drakar och fladdermöss, spindlar respektive hundar. Här kan du hitta några mönster på pärldjur, som jag inte tagit med här. Inklusive mönstret på min "Drakis". Notera dock att allt är inte pärldjur utan där finns även smycken och annat med djurmotiv också.

1 kommentar:

  1. Vilken häftig grön drake! Tack för alla bra pärldjurstips. Bidrar gärna själv med en nyutkommen titel för oss bibliofiler: Beaded Bugs av Nicola Tedman och Jean Power. Det finns instruktioner till 30 vackra fjärilar, skalbaggar och en larv i denna underbara lilla bok. Visserligen används tunn metalltråd och seed beads, och inte som jag trodde, vanlig tråd, men de blir otroligt vackra och kan användas till mycket. Insekterna är avbildningar av verkliga förebilder.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails