fredag 4 juli 2008

Mönstertips: Grodans år

2008 är utnämnt till grodans år mot bakgrund av att ca 1/3 av alla grodarter idag är hotade och riskeras av utrotas inom en snar framtid. De största farorna är klimatförändring, föroreningar samt en dödlig svampsjukdom som spridit sig över jorden, berättar bl a DN. För att uppmärksamma denna massdöd har europeiska djurparksorganisationen EAZA och organisationen Amphibean Ark alltså startat denna årslånga kampanj. I Sverige uppmärksammas Grodans år genom aktiviteter på bl a Universeum, Nordens Ark och Tropicarium i Kolmården.

Så därför -- och kanske ännu mer för att min grodtokiga syrra fyller år i helgen -- så är dagens tema just grodor. Dessa söta små varelser, som faktiskt har en speciell relation till pärlvärlden: de råkar vara väldigt populära motiv hos många lamworkers. Och de finns ganska många andra sorters grodpärlor också i t ex peruansk keramik, indisk lampwork, halvädelsten, TierraCast tennpärlor, Green Girl Studios har flera varianter likväl och självklart finns även flera sorters grodor i kinesisk lamwork. För dig som gör egna lampworkpärlor har jag två gratistutorials från Tatooed Lady Lampworks respektive Mary Lockwood Glass Arts.

Tillbaks till mönstren så tänkte jag inleda med några enkla projekt som passar hela familjen. Vad sägs om en nyckelring i ponypärlor, brosch av säkerhetsnålar eller en liten grodberlock? För dig som gillar franska pärldjur har jag ett par varianter, båda tvådimensionella: en fransk sötnos samt en storögd amerikansk. Det senare mönstret kommer tillsammans med en instruktionsvideo.

För dig som vill göra en tredimensionell groda så hittade jag för inte så länge sedan världens sötaste. Se även denna spralliga groda eller den hoppande blå grodan. Föredrar du mindre pärlor och peyote så har Miwako Nara en lustig groda här. Den kräver dock en pärla i form av ett grodhuvud. Om du inte vill göra en själv, i t ex glas eller polymerlera, eller beställa av en pärlmakare så har jag sett en hos Pärlgrossisten -- dock något mindre så anpassa mönstret efter huvudet.

Har inte så många gratismönster för sydda arbeten att dela med mig, men väl några vackra, söta och roliga betalmönster. Ett annorlunda franshalsband med lövgrodor hittar du hos Dragon (scrolla nedåt). Fint med sagoton är också detta halsband med sytt hänge. Eller varför inte pärlvirka ett grodarmband eller sy en 3d-groda i RAW? Gör du en sökning på frog på bead-patterns.com hittar du fler mönster, både finstämda och komiska. Naturligtvis måste jag ju avsluta med att visa den här för er!

Jag funderade länge på om jag skulle inkludera denna grodvas eller inte. Men även om pärlorna inte är så många tyckte jag det var en kul och annorlunda kreation. Och grodan var ju så söt...

1 kommentar:

  1. Hälsa syrran från en grodtokig pärlare.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails