sidor
▼
onsdag 29 februari 2012
Teknik: Jordnötspatina
Jordnötsolja är en vanlig salladsolja i bl a Italien och Frankrike samt en vanlig wok- och friteringsolja i det asiatiska köket. Oljan, som är relativt billig, används även i kosmetika tillsammans med andra hudvårdande vegetabiliska oljor. Men jordnötsolja kan även användas i smyckestillverkning för att patinera metall.
Om ett tunt lager jordnötsolja stryks på metall (vanligtvis koppar, brons eller mässing, men det används ibland också på silver) och hettas upp med en gasbrännare eller varmluftspistol framträder en glansig gyllenbrun till mörkbrun flammig patina. Det är viktigt att upphettningen är försiktig för att inte patinan ska bli för mörk -- som på kopparhänget till höger ovan. Oljan kommer att börja ryka, vilket är helt normalt.
Grundprincipen ovan kan varieras: några hettar först upp metallen med en gasbrännare (en enkel butanbrännare funkar bra), applicerar oljan och hettar upp igen tills en fin färg framträder. Andra applicerar ett tunt lager olja på kall metall och hettar sedan upp den. Vissa stryker på oljan med t ex en trasa medan sprejflaska nämns av andra. Gasbrännare är vanligast och kan varierar från en enkel butanbrännare till riktigt heta acetylenbrännare. Ibland nämns varmluftspistol som alternativ och på ett ställe nämns även en vanlig ugn.
Hur du patinerar med jordnötsolja i sin enklaste form beskrivs bl a här. En något mer avancerad variant beskrivs här. Metoden beskrivs även i böcker som t ex Melissa Manleys Jewelry Lab: 52 Experiments, Investigations and Explorations in Metal.
Hos Brynmorgen kan du finna Patina Basics: Heat Patinas (pdf-fil) som visar hur jordnötsolja och andra typer av värmepatina ser ut. Instruktionerna -- utöver den korta texten i filen ovan -- finns på Tim McCreights DVD Patina Basics: Safe Color Solutions for Metalsmiths. (Fler patinarecept/-bilder hittar du här.)
Andra typer av olje- och värmepatina
I några fall nämns även olivolja, men jag har inte sett bilder på det. Själv har jag testat med rapsolja, som också ger en brun patina. Försöket med ricinolja gick sämre: den började brinna, men färgen blev ungefär den samma som med rapsolja. En anledning till att jordnötsolja används är troligen -- förutom att den var tillgänglig där tekniken började användas -- att raffinerad jordnötsolja har en hög "rökpunkt" jämfört med många vegetabiliska oljor (se denna lista, som även förklarar begreppet).
Du kan också patinera med paraffinolja, som ger en mörkbrun till svart patina. Inom järnsmide svärtas järnet ibland i en liknande process som kallas linoljebränning (det finns konstsmeder som använder just jordnötsolja till detta). Vissa metaller, t ex koppar, rostfritt stål och titan, kan även få färgglada patinor genom att upphettas utan att olja appliceras. Läs mer om det under Värmepatina och se även Brynmorgenlänken ovan.
Jordnötsallergi?
Kan smycken med jordnötspatina påverka personer med jordnötsallergi? Det är en fråga jag personligen inte har tillräckliga kunskaper för att besvara. Enligt Shenet är de allergiframkallande ämnena i jordnötter vattenlösliga, men rester kan finnas kvar i oljan, vilket gör att en del allergiker kan reagera på den. Oljan kan som ingrediens i kosmetika (krämer, hudlotion) hos vissa personer ge kosmetikaakne. När oljan hettas upp försvinner den åtminstone delvis och beståndsdelarna förändras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.