torsdag 25 augusti 2011

Inspiration: Bead along -- pärla tillsammans var för sig

Igår presenterades en bead along på Beading Daily, vilket du kan läsa mer om här. Denna bead along är öppen för alla som vill delta.

Vad är då en bead along? Konceptet finns inom många olika hobbies och pyssel och kallas beroende på tekniker för saker som stitch along, weave along osv. Det går ut på att alla som vill delta ska, under en viss tidsperiod, arbeta med samma projekt. I Beading Dailys fall gratisprojektet Net Full of Gems. Det finns även exempel på stitch alongs där man arbetat med ett mer övergripande tema istället för ett specifikt för alla gemensamt mönster. Skillnaden mellan en utmaning och en bead along är dock att man umgås på ett annat sätt genom att diskutera hur det går och visar upp bilder på hur projektet utvecklas, inte bara på det färdiga resultatet.

Var och en arbetar hemma -- med material hon eller han köpt/plockat ihop själv -- och kommunicerar under tiden då och då med de andra deltagarna, t ex genom att lägga upp bilder under projektets gång på en gemensam sida och/eller diskutera i ett forum. Hur mycket tid som ägnas åt det gemensamma pratet varierar. Ibland handlar det bara om att inom en viss intervall under perioden, t ex varje vecka, lägga upp ett foto på hur långt man är kommen, men tanken är ofta att där ska finnas utrymme för det gemensamma, att prata med varandra om hur man tycker det går, problem som man behöver hjälp med att lösa, hur man upplever projektet, fiffiga lösningar man kommit på osv. Betoningen på gemenskap och att dela med sig är central.

Det finns tillfällen då en bead along tar formen av en kurs eller studiecirkel för de som vill lära sig en viss teknik. Då kan man kombinera lärande på egen hand -- och till viss del i egen takt -- med stöd från andra (lärare eller andra deltagare/cirkelledare) via ett community. Lite som att gå en nätbaserad distanskurs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails