Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 12 november 2009

Övrigt: Tips för att arbeta med stavpärlor


Stavpärlor (bugle beads) är fina och många gånger effektfulla inslag i pärlarbeten. Men de är också ökända för att "gnaga" och nöta sig igenom pärltrådar, vilket gör att vissa inte vågar använda dem. Det stora problemet är att detta är något som inte märks direkt utan först när smycket bärs kan tråden brista helt plötsligt. Det behövs väl knappast sägas att det finns flera olika tips och knep för att motverka detta -- tyvärr lyckas de inte alltid, men de kan vara värda att testa.


  • Studera Allamejs trådtest för att se om någon tråd verkar bättre än någon annan. Tänk dock på att det inte finns något helt säkert val, stavpärlor kan oftast äta sig igenom allt med tiden.
  • Välj stavpärlor som har något mindre vassa kanter, som de från kvalitetstillverkarna Miyuki och Toho. Undvik de billigaste sorterna, som kan vara slarvigt tillverkade.
  • Även frostade pärlor anses vara något skonsammare eftersom etsvätskan slipar ned kanterna.
  • Inspektera även dina pärlor i förväg och kassera de som har har avbrutna, ojämna eller på annat vis extra vassa kanter. Det räcker med en dålig pärla för att förstöra ett helt arbete.
  • Trä alltid på en seed bead/rocaillepärla före och efter stavpärlan. På så sätt ligger inte tråden mot kanten på stavepärlan utan fortsätter rakt genom "buffertpärlorna", som har betydligt skonsammare kanter. Detta är en populär metod.
  • Syr du genom stavpärlorna upprepade gånger och använder hård trådspänning så kan pärlorna inte röra sig, vilket minskar slitaget på tråden. Med dubbel tråd går det fortare att "fylla" hålen med tråd.
  • Vid pärlbroderi kan du först trä upp stavpärlorna på smyckesvajer som sedan sys fast mot underlaget med läggsöm (couching). Detta tips ges bl a av couturedesignern och pärlbrodören Kenneth King.
  • Använd stavpärlor vid tillfällen då du trär pärlorna på metalltråd eller smyckesvajer snarare än vanliga pärltrådar. ingen risk att de nöter sig igenom exempelvis 0,8 mm koppar- eller silvertråd.
  • Alternativt, använd dem till exempelvis mosaik eller andra tekniker, som inte innebär att pärlorna träs på tråd.
  • En extrem lösning är att ta fram sandpapper eller pärlfilen och helt enkel fila ned de vassa inre kanterna på pärlhålen. Förslaget är återkommande, men jag undrar om det verkligen finns någon som filat de mängder pärlor som det kan handla om för ett projekt. En ännu större nackdel med metoden är risken för att stavpärlan går sönder i handen -- och glasskärvor är inte roliga att skära sig på...


  • Bonustips 1: Stavpärlor finns i en mängd olika längder, från 3 mm till över 30 mm. En lång stavpärla kan enkelt kapas med en vanlig glasskärare. Läs mer om det här.
  • Bonustips 2: Liksom seed beads kan stavpärlor användas inuti lampworkpärlor eller andra storhåliga pärlor för att stabilisera dem -- och hindra dem från att falla av hattpinnar.
  • Bonustips 3: Här får du bl a tips på att använda stavpärlor för tillverkning av polymerpärlor.

1 kommentar:

  1. (Sorry for the English.) Thank you so much for mentioning my blog. You have some very beautiful bead work on your site! I will look around, even if I don't understand the words!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails