Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 12 november 2010

Teknik: Filet beading -- imitera virkning i pärlsömnad

Jag har redan tidigare nämnt Mary Ann Russells halsbandsprojekt där hon imiterat det klassiska virkade ananasmönstret i en blanding av sydda tekniker samt en herringbonevariant som efterlikar pärlvirkning/-stickning med öglor. Filet beading är Ann Bensons teknik att imitera virkade rutor av stolpar och luftmaskor i pärlsömnad. Imitationen är så lik att det på håll kan vara svårt att avgöra om ett föremål är pärlat eller virkat.

Teknikens namn kommer från filet crochet, det engelska namnet för filévirkning, och du kan utgå från filévirkmönster när du arbetar med filet beading. Ann Benson har beskrivit den i sin bok The New Beadweaving (Sterling Publishing Company, 2004). Du kan läsa ett utdrag ur den, som handlar om just filet beading, på Google Books. I boken finns flera mönster, både på smycken och accessoare, vilket du även ser på Googlesajten.

Pärlarbetena sys med 15/0 japanska seed beads i rutmönster. Varje pärla motsvarar en luftmaska och med olika mellanrum träs tre pärlor, som fästs i föregående rad -- dessa motsvarar stolparna i det virkade mönstret. Du breddar eller smalnar av arbetet på samma sätt som du gör i square stitch. Själva grundtekniken är egentligen väldigt enkel och du trär flera pärlor i varje steg, vilket gör att det inte är lika långsamt som andra sydda tekniker där du tar upp bara en pärla åt gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails