Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 17 november 2010

Material: Misan's Wonder och Lacy's Stiff Stuff


Du kan använda många olika underlag att brodera pärlor på, men när du gör smycken finns det vissa egenskaper som är önskvärda. Underlaget ska helst var lätt att sy i, men samtidigt ha en viss stadga. Det ska helst också inte vara av ett material som fransar sig när man klipper i det eftersom det gör avsluten mer komplicerade då man måste fålla eller på annat sätt hindra materialet från att repa upp sig.

Två material, som tagits fram speciellt för pärlbroderi är MiSAN's Wonder (se bild ovan) och LACY's Stiff Stuff. Det finns både likheter och skillnader mellan materialen, som båda två går att få tag på i svenska butiker.


MiSAN's Wonder
MiSAN's Wonder är ett broderimaterial, som skapats av Misan Tejre. Det består av två lager: en ovansida av färgad syntetfilt och en undersida av stabiliserande material. Filt har fördelen av att både vara lätt att sy i med tunna pärlnålar och att det inte fransar sig eftersom det inte är vävt. Till skillnad från konkurrenten säljs Misan's i flera olika färger, från klassiskt svart och vitt till färgstarkt chockrosa och ametistlila. Just nu finns det 11 olika färger, som säljs i tre olika storlekar (10x15, 15x20 samt 20x30 cm).

Du kan läsa mer om materialet på MiSAN SWEDEN och KartONs hemsida/webbutik Beadmonsters.


Närbild på Stiff Stuff (vit) och Misan's (mattljung).


LACY's Stiff Stuff
Liksom ovanstående är Stiff Stuff ett syntetiskt filtmaterial, men detta består enbart av ett lager styv filt. Stiff Stuff finns enbart i vitt: vill du ha en annan bakgrundsfärg, som komplementerar dina pärlor, så kan du själv färga det. Antingen med textilfärg eller permanent märkpenna. I jämförelse med Misan's är Stiff Stuff snäppet tunnare (se bild nedan). Stiff Stuff säljs i två fyrkantiga storlekar (8,5x11 respektive 4,25x5,5 inches) samt i runda bitar på 3,5 inches. Förutom dessa kan vissa återförsäljare även ha andra, kompletterande storlekar.

Du kan läsa mer om materialet på Lacysstiffstuff.com.


Jämförelse av Stiff Stuff (t.h.) och Misan's (t.v.) sedda från sidan.


UPPDATERING: Nicole's Bead Backing
Sedan denna presentation skrevs har även ett nytt alternativ dykt upp på marknaden, Nicole's Bead Backing som du kan läsa om på tillverkarens hemsida Beadwright. NBB finns i 16 färger och säljs i två storlekar (12x9 respektive 9x6 inches) samt i en en mindre storlek i ett s k sampler kit (varuprover på alla färgerna). NBB säljs direkt av Nicole/Beadwright samt, liksom de två ovanstående, i några svenska pärlbutiker.


Vad är Ultrasuede?
När man talar om pärlbroderade smycken kommer ofta Ultrasuede upp. Detta är en typ av smidig men tålig fuskmocka -- egentligen en sorts microfibertyg av polyester uppfunnet 1970 -- som ofta används på baksidan av pärlbroderade smycken. Det kan även användas som underlag istället för t ex Stiff Stuff eller Misan's. Till skillnad från äkta mocka och läder kan du sy i Ultrasuede med pärlnålar. Materialet fransar sig inte, vilket gör det lättare att använda som bakstycke än tyger som är vävda då dessa måste fållas för att hålla. Ultrasuede är också motståndskraftigt mot fläckar och missfärgningar.

Liksom Stiff Stuff är Ultrasuede ett amerikanskt märke och det tillverkas av Toray Industries. Det finns även andra tillverkare, som gör liknande textilier enligt Wikipedia. Pärlbutiker som säljer Stiff Stuff säljer oftast också UltraSuede.

Du kan läsa mer om materialet på Ultrasuede.com.

1 kommentar:

  1. I vissa tyska pärlbutiker kan man köpa Alcantara, som i princip är detsamma som Ultrasuede, men brukar inte vara lika dyrt. Alcantara tillverkas i Italien. Tyskarna har ofta bra urval av tjeckiska pärlor, och material för pärlvirkning.

    I stället för Stiff Stuff använder jag numera Nicole's Bead Backing, som finns i många olika färger. Borde testa Misans, eftersom det är en svensk "uppfinning"...Milka

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails