Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 19 oktober 2010

Teknik: Sy med farfallepärlor


Jablonex farfalle, "jordnötsformade" pärlor som du kan läsa mer om här, ger en spännande effekt när de träs på tråd. Många tycker att det är det enklaste sättet att använda pärlor och tänker att formen nog gör dem svåra att använda i pärlsömnad. Men som du kan läsa hos Maggie's Musings så går det faktiskt att sy t ex peyote, right-angle weave (RAW) och herringbone med dem.

Maggie skriver om sina experiment med pärlorna och hur hon upplevde resultatet. Bl a får du räkna med att ditt pärlarbete blir tjockare. Formen på pärlorna gör att de "griper tag" i varandra som pusselbitar -- nåt som inte minst märks i RAW, en teknik som verkar mer eller mindre perfekt för farfallepärlor. Hon rekommenderar att du använder grövre tråd eftersom pärlorna har hål ungefär lika stora som i 8/0 seed beads. Power Pro och Fireline är perfekta, men t ex Nymo D fungerar också. Tråden ska vaxas om den inte är förvaxad och trådspänningen ska hållas jämn.

Om du -- likt mig -- tvekat att sy med farfalle så kanske du nu fått lite inspiration till att testa. Från mitt eget lilla försök med 2-needle RAW kan jag säga att det var riktigt kul att få testa på en ny pärlform i pärlsömnad och att se hur formen förändrar utseendet jämfört med att sy med vanliga seeds.



UPPDATERING: Miyuki, som gör en variant på farfalle som de kallar Berry Beads, har instruktioner till ett RAW-armband här. På sidan finner du även några inspirationsbilder.


PS! Numer gör även Matsuno en pärla som liknar farfalle. De kallar den Peanut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails