Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 13 maj 2009

Pärlsort: Farfalle och andra "jordnötsformade" pärlor


Återigen blir det en presentation av en pärlform likväl som en pärlsort. Farfalle är en söt liten pärla, som förra året fann sin väg till de svenska pärlbutikerna. Den speciella formen gör den till en effektfull pärla att bara trä på tråd eller vajer.


Farfalle, peanut och berry beads
Farfalle är italienska och betyder fjärilar. Vi associerar nog ordet främst med den fjärilsformade pastan med detta namn, men det finns alltså även en pärlsort som heter just farfalle. Jablonex (numer Preciosa Ornela) lanserade pärlformen 2006 så den är relativt ny. Det som gör pärlsorten så speciell är just formen. Pärlan liknar mest en jordnöt med två utbuktningar och en smal "midja". Detta gör att pärlorna lägger sig mer eller mindre omlott när de träs upp och därmed skapar ett vackert bubbligt utseende.

Pärlan tillverkas i olika färger och finishar. Ett spännande resultat fås också genom att färga hålet i klara farfalle (lined). Pärlans form gör att liningen sys olika mycket beroende på i vilken vinkel du ser den så i ett trätt smycke med flera pärlor på rad kommer mängden färg som syns från de enskilda pärlorna att variera. Pärlan finns i två storlekar: 3,2 x 6,5 mm och 2 x 4 mm, men tillverkningsmetoden gör att storlek och form varierar något mellan varje pärla.

Sortimentet har senare även utökats med cut farfalle, som har en liten facett på ändarna, vilket gör att den glittrar ungefär på samma sätt som charlottes.

Mer information och mycket bilder hittar du på Preciosa Ornelas hemsida. En animerad presentation (från 2010) av pärlan finns här.

UPPDATERING: Även japanska Matsuno tillverkar numer en liknande pärlform, som de kallar Peanut. Den finns i storlekarna 2x4 samt 3x6 mm. Du kan läsa mer om dem här. Miyuki tillverkar numer även de en variant, som de kallar Berry Bead och som du kan läsa om här.


Andra pärlsorter
Halvädelsten och imiterade stenar (manmade) kan slipas i en form som påminner om farfalle, men större. Formen har många namn på engelska: barbell, bow tie, dogbone (kan även avse bambuformade pärlor), figure 8, infinity. Jag har även sett denna form någon enstaka gång i glas- och cat's eye-pärlor.

I sötvattenspärlor finns det en liknande form, vilken kallas för peanut (jordnöt). Dock kan hålen sitta olika på dessa pärlor och alltså inte enbart "genom midjan". Vissa har hål borrade på längden eller är "toppborrade" så som s k dansande pärlor är. På grund av pärlornas naturliga variation kan formen vara mer eller mindre tydlig.

Swarovski lanserade sin nya form på kristallpärlor, Modular #5150, 2007 inför vår- och sommarsäsongen 2008. Den är i princip samma form som barbellerna ovan, men med facetterade "bollar". Pärlan finns i två storlekar: 15 x 7 mm och 11 x 6 mm. Foton på pärlan, inklusive 3D-vy, finner du på Create Your Style.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails