fredag 4 juli 2008

Mönstertips: BriolettblommorBriolette flower pendant (Eni Oken's design)


Det är populärt att göra blomhängen av olika pärlor. Här tänkte jag ge några tips på hängen och andra smycken gjorda av brioletter. Fördelen med brioletter framför vanliga pärlor som borras genom längden är att man slipper mycket av den synliga metalltråden på baksidan.

Den första tut jag såg för att göra dessa hängen var på Barb Macys hemsida. Förutom instruktioner har hon flera exempel på färdiga blommor. En annan variant är denna dubbla blomma, med videoinstruktioner. Eni Okens briolettblomma är ännu en variant med enkla kronblad och annorlunda mitt. En fyrbladig swarovskiblomma finner du här. Föredrar du att sy finns det instruktioner för det också: stor och elegant med fem kronblad eller en mindre i ringstorlek med fyra kronblad. Missa inte heller denna söta ring med metallmellandel i mitten. Vissa brioletter har hål som går från framsidan till baksidan istället för från sida till sida (vanligen tänkta som hängen eller till kristallkronor). En variant för hur du gör en blomma av sådana pärlor finns här och en annan här. En ännu mer storslagen variant är denna med kronblad av swarovskis baroque-hängen.

Du kan även använda andra pärlor än klassiska brioletter, bara de är toppborrade. Titta på dessa exempel som använder keshipärlor, Swarovskis rivoli pendants, markisformade pärlor, kattunge-/lövpärlor (se även denna variant), lentils, facetterade droppar, droppärlor (se även ring och halsband med chaton montée) respektive daggers (kan även göras mer somrig som här; se även denna tredubbla variant som fästs på en sil -- annars har jag försökt undvika just silar för att spara till ett eget inlägg). Ja, du kan säkert komma på ännu fler varianter själv.


Fotnot: Har du andra blommor än brioletter/droppar du vill använda? För blommor av längsborrade pärlor, se Blommor av pärlor. För s k kundanblommor, se Indiska blommor av systenar. Lite utanför ämne så kan även infattade slipade stenar, som exempelvis swarovskis mounted crystals, användas. Se denna ring av hjärtan.


Foto: Helmetti [via Flickr.com], CC BY-NC-ND 2.0

2 kommentarer:

 1. Vilket sanslöst arbete du lagt ner!! Wooow! Ska kolla mer när jag har mer tid... Blev länkad hit.

  Själv har jag inte förmåga att förstå beskrivningar, så mina blommor gör jag helt på känn, enligt trial and error, blir det för fult så repar jag upp.

  Kolla gärna, några har ändå blivit fina! ;)

  Tack för ditt otroliga jobb!

  SvaraRadera
 2. Jag gjorde en pärlblomma enligt samma trial & error-metod. Men inte för att jag har svårt för beskrivningar -däremot var jag för lat för att ladda ner gratismönstret (Lotus Blossom på Beading Daily)... *lol* Men det är kul att testa sig fram tycker jag.

  Fina smycken du har. Gillar speciellt blomsmyckena (som syrenhalsbandet o violringen -- mina favoritblommor).

  Tack för din kommentar! :D

  SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails