fredag 26 augusti 2011

Biz: Tips för pärlpartyn


Även om det står under biz så är det kanske vanligare att ett smyckestillverknings-/pärlparty hålls i glada vänners lag än som ren business, åtminstone i Sverige. Här finns dock tips som passar både den som vill hålla i ett kommersiellt party och den som bara vill umgås och lära ut sina pärlkunskaper till vänner och bekanta.

Skillnaden mellan en pärlträff och ett pärlparty är att det senare främst riktar sig till personer som inte pärlat eller gjort smycken förr och som får göra ett enklare projekt under ledning av värdinnan, som fungerar som lärare/handledare. Partyt behöver därför mer av en struktur samt ett begränsat antal deltagare jämfört med en pärlträff eller pysselpub där de flesta redan kan grunderna och arbetar med egna projekt i egen takt på ett informellt vis.

För idéer för pärlträffar snarare än pärlpartyn, se Ha kul med pärlbyten (och då framför allt om Beading Bee och Bead Soup Party).
Ett bra sätt att förbereda sig för ett pärlparty är att fråga någon som har erfarenhet av det. Känner du ingen som hållit i ett liknande party kan du fråga på ett pärlforum. Direktkontakten gör att du kan fråga om precis det du känner dig osäker på med mera, vilket inte är lika lätt när du läser artiklar på nätet.

För det är just artiklar och tips på nätet som denna text fokuserar på då jag själv saknar personlig erfarenhet av att arrangera pärlpartyn. Det finns en mängd texter på nätet, varav vissa är mer allmänna medan andra är mer praktiska och detaljerade, vissa handlar om att dra ihop ett kompisgäng och andra fokuserar på speciella tillfällen som en möhippa eller barnkalas. Notera att alla texter inte är genomlästa av mig så kvaliteten på råden kan variera.

En artikel som tar upp handfasta råd och ger en tidsplan att arbeta efter är Throw a Jewelry Making Party med tips från Danielle Fox och Debbie Blair. Fler artiklar av intresse är: How to Have a Beading Party på Beadwork.about.com, How to Plan a Jewelry Making Party, How to Host a Beading Party, som ställer många av de frågor du bör tänka på när du planerar, och How to Make a Bead Jewelry Making Party. Lite mer allmänt kring att lära ut smyckestillverkning finns det artiklar om här. Det inkluderar texter specifikt om pärlpartyn.

Partyn för barn diskuteras i Have a Beading Party for Your Child, Girls' Birthday Bracelet Beading Party, How to Have A Jewelry Party for Girls och Organising Jewelry Making Parties with Children. Även om flickorna verkar stå i centrum för artiklarna så betyder det dock inte a små pojkar inte tycker om att göra smycken de med.

Om du vill hålla partyn som en del av din affärsverksamhet kan det även finnas användbara tips även i artiklar som handlar om smyckespartyn -- det vill säga partyn för försäljning av färdiga smycken -- ett ämne jag ska gå närmare inpå vid ett annat tillfälle. Kommersiella partyn kan utformas på två vis: antingen så hålls det av företagaren i en värds hus eller så har företagaren egna lokaler, t ex en pärlbutik, där partyt hålls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails